Suriname

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Suriname image

God weet het en bami kip

Suriname
Zuid Amerika
MarryvanderGeest

God weet het en bami kip

Onvoorstelbaar mooi ligt resort Menimi aan de oever van de Surinamerivier op ons te wachten. Ik zie houten huisje met balkon verspreidt over een grasveld liggen. Allemaal naar de rivier gericht. Aan de oever staan kleurige struiken. Het gras gaat over in rotspartijen waar het zo te zien heerlijk zonneba-den is. Bovendien geeft het gelegenheid om zo het rustig stromende water in te stappen.
We worden welkom geheten en naar ons huis gebracht. Sadoe Gade heet ons huis. Er naast ligt een ander huisje dat Bami Kip heet. Een humoristisch contrast met de naam van ons huis wat “God weet het” betekent. Onze vrienden slapen beneden, wij boven. Er staan drie stapelbedden op een planken vloer. En aan de achterzijde is de badkamer met douche en wc. Prima, eenvoudig en meer hebben we niet nodig. Er is zelfs elektriciteit.
Voor elk huis staat een houten bank om lekker de rivier over te kijken en we hebben een eigen kook- en eethut. Wij hebben ervoor gekozen om voor ons te laten koken maar je kan dit uiteraard ook zelf doen. Kiezen voor de eerste optie betekent dat je niet hoeft te slepen met voedsel.
Mandje, de eigenaar, is bij zijn vrouw in Pikinslee, krijgen we te horen. Vanavond komt hij ons verwelkomen. Mandje heeft heel veel kinderen en de meesten schijnen hier te werken. De jongeman die ons dit vertelt is dus waarschijnlijk een van de zonen. Hij zegt ons dat we kunnen wandelen en zwemmen en dat als het eten klaar is er een bel gaat. Het klinkt als een verrukkelijk vakantiekamp waar we ons uitstekend gaan ver-maken de komende vijf dagen.

Wandelen kan naar een van de kostgrondjes waar de vlinders, soms wel net zo groot als mijn hand, vrolijk fladderen van de ene bloem naar de andere en waar de vogels de nectar uit de bloemen halen en de overvloedige insecten kunnen vangen. En waar de meest mooie vogelgeluiden uit het omliggende bos de rust aangenaam verstoren. Ik loop er op alle dagen regelmatig heen en zoek dan een plekje op een omgevallen boom in de schaduw gewoon om te genieten en te fotograferen. Mensen kom ik nooit tegen. Wel heel veel vlinders die langs het pad op een mooi blad, een fleurige bloem of hyperactief van het een naar het ander vliegen. Soms hoor ik iets wegschieten, misschien een hagedis of een slang.
’s Avonds als het donker is komen de grote vogelspinnen tevoorschijn. Met een schijnwerper vind je ze wel op boom-stammen of bladeren. We horen dan ook de boomkikkers tot leven komen. Een hoog piepje verraadt zijn aanwezigheid maar niet waar hij precies zit.
Elke avond zoeken we met schijnwerpers naar een kikkertje om te fotograferen. Maar een keer hadden we het geluk hem op een struik aan te treffen. Helaas had ik juist toen geen camera bij me. Dat zal je altijd zien.

Foto's

Blog foto
Blog foto
MarryvanderGeest