Suriname

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Suriname image

Bergendal

Suriname
Zuid Amerika
LZwaan

Bergendal

Zaterdag 5 maart Bergendal

Om half 10 namen we afscheid van Gunzi. Een geweldig plek, mooi gelegen, vriendelijke mensen en ideaal om het leven van de Surinamers in het binnenland te leren kennen.
Alles in de korjaal geladen en daar gingen we voor drie kwartier de Suriname rivier op. Onderweg heb je genoeg te zien, want alles gebeurt aan de Suriname rivier. Afwassen, wassen, drogen op de stenen, jezelf wassen en zwemmen. Natuurlijk kom je ook menig andere korjaal met van alles en nog wat er op tegen, want alles moet worden vervoerd over het water. Ongeveer halverwege zit een stroomversnelling met allerlei rotsen waar je de korjaal doorheen moet manoeuvreren. Je kunt zien dat de bootsman dit gewend is te doen, het gaat zo ongelooflijk soepel.
In Atjoni was het iets drukker dan de vorige keer. Busjes stonden klaar om in en uit te laden. Wij hadden vlot onze spullen uit de korjaal en in de auto op weg naar Berg en dal en helaas onze laatste overnachting. Het is ongelooflijk snel gegaan…

Onderweg zagen we weer diverse kraampjes met etenswaar. Het grappige is dat ze het hier niet per kilo of pond verkopen, maar per hopen. Je ziet dan bordjes met hoopjes tomaten, aardappelen e.d. klaar staan.
We waren al om 12.30 in Bergendal. Afscheid genomen van de gidsen, Olan en Jozef, die er alles aan hebben gedaan om het ons naar de zin te maken en zelfs Frank aan het eten kregen.

We mochten pas om 14.00 uur in onze lodge, dus even wachten, wat niet zo erg was, want er was ijs! (want er is een diepvries) en wifi. Allemaal ontberingen in het binnenland. We mochten wel een pré incheck doen. Om ongeveer 13.00 uur kwam er grotere groep en deze groep werd verwelkomt met gezang. Daarna gingen we allemaal een zaaltje in en kregen we een PowerPoint voorstelling met uitleg van, het leek wel, een juf. De kinderen hadden het gevoel alsof ze op school zaten. De vrouw bedoelde het heel goed. Daarnaast was het ook commercieel, aanprijzen van ’t shirts, wellness en activity (we gaan morgen naar de canopy). Het verschil in ontvangst met het binnenland is een groot contrast. Daar staan de kinderen in hun ondergoed klaar op de wal om als een treintje mee te helpen de bagage omhoog te tillen. Ik werd daar blijer van.
Aangezien we nog even moesten wachten, maakten we dankbaar gebruik van de wifi, waarbij 'de juf' kwam vragen of we verder nog iets zagen dan de schermpjes. Ach als ze zich niet verder verdiept in de gasten zal ze ook niet weten dat dit uur wifi in Suriname niet zo erg is…

De lodges/bungalows (totaal 45) zelf zijn luxe. Een groot bed, eigen wc en douche, airco en super netjes! Ik had verwacht er heel blij mee te zijn en vind het ook wel fijn, maar merkte dat ik het alleen in Brownsberg echt gemist had.
Het resort is groot en heeft alles wat een luxer resort heeft. Het is heerlijk rustig en alles is mooi aangelegd. Toch trekken de kinderen niet zo naar het zwembad. Het is een standaard zwembad en dan was de Suriname rivier in Gunzi met stroomversnelling leuker.
Er zijn lodges op palen tussen de bomen, onze zit aan de Suriname rivier, maar hier mogen we er niet in zwemmen. Ze zijn bang dat je gebeten wordt door piranha's... Wij weten dat dit echt niet zo maar gebeurt.
’s Avonds bij het buffet gegeten, o.a. gepofte aardappel, dus dat viel wel in de smaak. Samen nog wie is de mol gekeken via uitzending gemist. Terug naar de kamer vuurvliegjes gezien en in de grote bedden in slaap gevallen.

De volgende ochtend begon om 10.15 de canopytour. We gingen eerst met het bootje naar het adventure camp van Bergendal. Dit ligt direct aan het resort. Het is ook mogelijk om daar aan dagrecreatie te doen.
Voor de canopy tour moesten we eerst omhoog klimmen. Er waren 6 kabels met als hoogtepunt de overtocht van bijna 300 meter over de Suriname rivier. Ik ging mee om foto’s te maken 
Het jammere was ook hier dat het commerciële er van af spatte. Men jutte je steeds op en er was bijna geen tijd om de actioncam van Maaike te installeren. We hadden bij de inleiding toch gehoord dat we VIP’s waren? Waar is de no-span gebleven?
Binnen een uur was alles gepiept en konden de gidsen aan hun pilsje en wij wachten op het bootje….
Gelukkig was de zip over de rivier de moeite waard.
De rest van de dag aan het zwembad gelegen, geluierd, lezen en wat huiswerk maken. Nog wat eten en om 19.00 richting Zanderij naar het Johan Adel Pengel vliegveld voor de terugreis om 23.20 met SLM naar Nederland! We zullen om 12.20 landen op Schiphol. Helaas komt er aan alle mooie dingen een eind, wij hebben vele warme herinneringen aan en mooie plaatjes in ons hoofd van Suriname!

Foto's

7c19e.jpg
7c19e.jpg
LZwaan
0c01f.jpg
0c01f.jpg
LZwaan
9c46d.jpg
9c46d.jpg
LZwaan
99923.jpg
99923.jpg
LZwaan
ab895.jpg
ab895.jpg
LZwaan
9d462.jpg
9d462.jpg
LZwaan