Suriname

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Suriname image

Gunzi dag 2

Suriname
Zuid Amerika
LZwaan

Gunzi dag 2

Donderdag 3 maart Gunzi

Maaike en Inge hadden niet goed geslapen in hun kleine tweepersoonsbed. Op zich was het te doen qua warmte, maar met je tweeën is het natuurlijk wel warm (geen airco hier). Stroom is hier trouwens per aggregaat van 19 t/m 23 uur. Er was een zonnecollector maar deze is defect en volgens mij had ik al verteld dat onderhoud niet de sterkste kant is van de Surinamers.
Maaike miste haar hangmat en Jozef beloofde haar een hangmat op te hangen voor de nacht :-) (en daar heeft ze inderdaad prima in geslapen de andere twee nachten).
Douche en toilet moeten we delen, maar dat is geen probleem. Het is er netter dan bij de vorige overnachting. Verwacht in Suriname trouwens geen echte properheid. Het is altijd groezelig, vol salamanders en stoffig. Het is zo als het is en goed te doen. Bedlinnen is schoon en je went aan alles en Frank slaapt altijd in zijn lakenzak.

Voor het ontbijt (relaxed om 9.00 uur) zat ik nog even op het balkon te lezen. Plotseling had ik een kolibrie voor mijn neus. Ik schrok er van. Het vogeltje bleef even voor mijn gezicht hangen en was er zoef vandoor. Een bijzondere ervaring. Ger zat al in de gemeenschappelijke ruimte koffie te drinken en had het vogeltje daar ook gezien.

Een wandeling in het aanliggende oerwoud stond op het programma. Jozef vertelde weer honderduit over planten, dieren en vogels. We zagen dit keer een Ikan en weer Surinaamse zijdeaapjes (Saguwenke dezelfde die we ook bij de Palulu camping hadden gezien). Ik dacht eerst dat het eekhoorntjes waren, zo klein zijn ze.
Jozef liet ons een liaan zien waar je water uit kon drinken (er komt best veel water uit!) en een pindastruik, met de pinda in de grond. Zowel het water als de pinda, maar ook besjes geproefd, alles smaakte goed.
We hebben geleerd over het primaire bos en het secundaire bos. We hebben verschillende kostgrondjes gezien, 1 verlaten, 1 in gebruik en 1 in aanmaak.
We hadden een korte stop in midden in het bos en hier vlocht Jozef een mand voor op de rug voor Maaike. Hierin verzamelen ze de jachtbuit als ze terug komen van de jacht. Ook maakte hij van een stengel een geweer, heel grappig. Daarmee leerden kinderen omgaan met een geweer.

Na de wandeling werden we beloond met een heerlijke lunch met pannenkoeken en eigen gemaakte stroop. Met zijn allen zwemmen in de rivier bij de stroomversnelling. Een super mooie omgeving en het rivierwater is zo lekker warm dat zelfs ik heb gezwommen.
De rest van de middag besteed aan lezen, huiswerk maken en luieren.

Het avondeten werd weer verzorgd door Olan en het smaakte ons goed. Om 20.30 gingen we met de boot de Suriname rivier op om kaaimannen te spotten. Een geweldige belevenis, het was heerlijk weer, 25 graden, geen wind en een prachtige sterrenhemel. We zagen vuurvliegjes en 2 kaaimannen!
Jozef had bijna een kleine kaaiman te pakken, maar deze ging er snel vandoor en zwom onder onze boot door. Het was gewoon spannend om te zoeken en of je nog één zou spotten. Inmiddels wisten we dat we op gele oogjes moesten letten. We zagen de oogjes wel, maar dan dook hij snel weer weg. Maar toen had Jozef met zijn soort van lasso toch een hele grote kaaiman te pakken. Helaas zat de lasso niet goed om zijn bek en kon de kaaiman er vandoor gaan. We hebben dus geen kaaiman op de foto, maar wel een plaatje in ons hoofd. Ondertussen sprong er ook nog een vliegvis in de boot. Best even schrikken zo’n spartelend ding en die staat wel op de foto!
Het was een heerlijk tochtje en een mooie afsluiting van de dag op deze prachtige plek.

Foto's

21128.jpg
21128.jpg
LZwaan
d9123.jpg
d9123.jpg
LZwaan
10aaa.jpg
10aaa.jpg
LZwaan
f6693.jpg
f6693.jpg
LZwaan