Titicacameer reisblogs

bijzondere spirituele ervaring

Graaf was er (tot 23 sep 2003) Gepost op 09 jul 106 reacties

Vandaag, 13 september, een lange busreis van Arequipa naar Puno met een mooie luxe touringcar, waar we alvorens we konden instappen via een soort luchthaven moesten inchecken. Onderweg mooie landschappen, nog een pas van 4528m gepasseerd, gelukkig nu geen enkele last meer van hoogteziekte. In Juliaca kreeg de bus pech, na 2 uur wordt er vervangend vervoer geregeld. Met 3 zeer aftandse rammelende minibusjes worden we allemaal bij de busterminal in Puno afgeleverd, 2 uur later dan gepland. Ons geplande uitstapje naar de graftorens van Sillustani kan toch nog doorgaan. Dit is een begraafplaats uit een pré-Inca tijdperk (1100 – 1400 na Chr) ten noorden van Puno. De bovengrondse graven zijn ronde torens en heten chullpas, in deze tombes zijn de stoffelijke overschotten van complete, belangrijke families gevonden. Veel van de torens zijn verwoest door grafrovers, sommige anderen nooit afgebouwd. Dit gebied is een spirituele plaats voor de lokale bevolking.
Niet iedereen van de groep heeft nog energie om mee te gaan.
Om kwart voor 6 zijn we daar en wandelen gelijk naar boven en zien nog net de zon over het meer achter de torens ondergaan. Het is een heerlijk stiltegebied met heilige stenen. Op een van die stenen staat een spiraal, een eeuwenoud symbool gegraveerd, als je hier je hand oplegt kun je de energie voelen; je hand begint helemaal te tintelen. Toen het helemaal donker was en we in cirkels van de maan en de zon stonden kwam er een enorme bliksemflits bij heldere hemel die het hele gebied hel verlichtte, heel bijzonder. We zagen sterrenbeelden die we bij ons nooit kunnen zien zoals het Zuiderkruis. (Dit sterrebeeld komt ook regelmatig terug in oude Inca bouwwerken). Dat we dit gebied bij avond bezocht hebben heeft er een heel bijzonder spiritueel tintje aan gegeven, wat we waarschijnlijk overdag nooit zo ervaren zouden hebben, dus die vertraging heeft gewoon zo moeten zijn. Daarna zijn we nog bij oorspronkelijke bewoners van de Altiplano in hun huis (hutjes) wezen kijken, hoe zij daar leven en werken. Hier kregen we ook nog eens duidelijk het verschil tussen lama’s en alpaca’s uitgelegd. ’s Avonds in het hotel uitgeblust maar erg voldaan in bed geploft, en mijn vriend verteld wat hij allemaal gemist heeft.

Graaf Positie 1 (210793 p.) Lid sinds 17-09-2008 Foto's en tips: 5255 Blogs: 21 Fans: 6

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De Chulpa's, graftorens
blogfoto nr. 2
de heilige steen
blogfoto nr. 3
zonsondergang
blogfoto nr. 4
overzicht Sillustani
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Modderbad in Minahasa
8 5
Gepost op 21 juni
Indonesië Sulawesi
Terug in de tijd
7 7
Gepost op 20 februari
Indonesië Tana Toraja
Rampreis Sri Lanka, kennismaken met zorg uit de vorige eeuw.
8 19
Gepost op 26 december
Sri Lanka Centraal hoogland

Reacties bij deze blog

Obiwan

Door: Obiwan • Geplaatst op

Wij hadden geen vertraging dus gewoon bij daglicht en dan mis je inderdaad wat jij omschrijft.

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Mooie foto's! Leuk om weer eens wat te lezen over een Zuid-Amerikaans land waar ik zelf met zoveel plezier doorheen ben gereisd!

dereizigers

Door: dereizigers • Geplaatst op

Wij hadden destijds helaas geen tijd meer om de chullpas te bezoeken, ook onderweg de nodige vertraging opgleopen. Mooie foto's en leuk verhaal.

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Erg bijzonder; erg mooie foto's erbij.

Annemieke50

Door: Annemieke50 • Geplaatst op

Lijkt me een hele bijzondere belevenis, idd prachtige foto's.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.