Titicacameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ook de allerkleinste helpen mee

Titicacameer,
Peru


Tijdens onze reis door Peru zijn wij ook op Titicacameer geweest om te overnachten op Armantani en Taquile eilanden. De weg daar naar toe kom je de Uros eilanden tegen, Rieten dorpjes die op het water drijven. Wij zijn met de boot aangemeerd en daar liepen de bewoners rond op het drijvende rieten dorp, een bijzondere ervaring. Ze waren aan het vlechten bedoeld voor de verkoop.
Ik liep wat rond en kwam dit lieve kleine meisje tegen. Ze lag daar wat op de boot en wilde helpen, zo grappig om te zien. Haar zusje / of nichtje (dat weet ik niet meer) keek toe en moest ook lachen. Dan smelt ik....

De Uros dorpjes zijn gebouwd op drijvende eilanden gemaakt van het inheemse totoro riet. Hier krijg je een inspirerende les in duurzaam bouwen en het gebruiken van lokale bronnen. Vrijwel alles wordt hier namelijk met de hand vervaardigd uit het riet: boten, speeldgoed, meubels, wachttorens en natuurlijk de drijvende eilanden zelf. Om de twee weken moeten de bewoners van de eilanden de grond waarop ze lopen versterken met een extra laag riet omdat de onderste lagen dan wegrotten.
Wij hoorden dat de bewoners nu veel meer naar het vaste land gaan, hun waren verkopen en werken, daardoor krijgen zij een steeds luxere leven.