Huaraz en de Cordillera Blanca reisblogs

Een feestje in de bergen. deel twee

MathuBloom was er (tot 02 jan 2009) Gepost op 01 jun 122 reacties

(En dan het staartje van dit feestje......)

Biertjes hier worden altijd gezamenlijk gedeeld, met hetzelfde gezamenlijke, bijna heilige, bekertje. Een fles wordt (vaak met de tanden) open gemaakt en een slok of twee drie wordt in een plastic bekertje geschonken. De halve liter fles wordt aan de buurman gegeven, de buurman wordt ge'salud' (proost) en de slok wordt opgedronken, het bekertje uitgeschud (ja gewoon op de vloer ook als je binnen bent) en door gegeven aan de buur met fles die het allemaal herhaald tot de fles rond is gegaan, leeg is en een nieuwe wordt toegefloten. Raar he, dat iedereen uit hetzelfde bekertje drinkt? En dan te bedenken dat met carnaval thuis sommige mensen hun eigen glas mee nemen omdat ze anders misschien blaren rond de lippen krijgen. Ik vind dit eigenlijk wel een handige manier, naast dat je gezond vaak toost naar je gekozen buurman sta je niet de hele tijd met een beker in je hand maar ben je na je slok lekker vrij om de hand van je buurman vast te pakken en in een cirkel rond te dansen.

De hele familie Tarasana, al hun vrienden, Irene en haar familie en vrienden, Blanca en vele anderen hielden me druk bezig met dansen, biertjes, vragen en lachen. De avond verdween in de nacht en het werd tijd voor 'el Castillo' Deze installatie was in de laatste uren etappe voor etappe opgebouwd uit al voorbereide bamboe delen, stokjes met de meest mindboggling vuurwerksystemen. Overal zaten zakjes en papieren snoeren. Geen idee hoe ze het allemaal voor elkaar krijgen, maar dit 15m hoge ding stond 'stevig' tussen ons in en vertoonde een eye-popping spektakel van draaiende vuurpijlen, in brand vliegende slierten met lichtjes, een poster van La Virgen de la Concepcion dat op kracht van vuurpijlen omlaag en weer omhoog zweefde aan twee koorden, de naam van de doneerder vloog in vlam, andere schijven spinden om het hards, hele vuur regens kwamen naar beneden waar mensen in gingen dansen en alle kleuren vlogen de lucht in gevolgd door gillende keukenmeiden. Zo'n tien minuten verscheen er steeds iets anders. En dat alles tussen de hoogspanning kabels, het orkest paviljoen en de dronken mensen. Ongelooflijk he? Hoe alles gewoon altijd goed gaat. Hele vuurpijlen kwamen met noodgang uit de lucht vallen! Echt geen grapje, zag de volgende dag verbrandde stukken die je half bewusteloos zouden slaan! De 'Baca Loca' komt daarna ook uit de kast poppen. Dit geknutselde ding bezit ook vliegende vuur spetters en een paar schietende vuurpijlen, maar terwijl het af gaat wordt er wild mee rond gerend tussen het publiek, ieieie, iedereen gillen.
Honderden rennende kinderen en er is er geen een die huilt, moe is (want dan legt je moeder je gewoon te rusten in de straat of op haar rug) of verveeld. Iedereen let op iedereen, zelfs te totaal dronken zielen worden nuchter genegeerd of aan de arm mee getrokken als ze daartoe in staat zijn.

Twee nachten en een hele dag genoot ik van dit vrolijke feestje, van de aandacht, van de ontbijten, lunches en het avondeten (zag hoe de koe in stukken werd gehakt while vastgebonden tussen twee perzik bomen), schudde ik het schuim uit vele bekertjes, waren er ezel races en haan gevechten, liepen de kinderen een tocht met hun geknutselde lampionnen, opende ik flessen op nieuw verzonnen randen en dansten we samen vele rondjes rond de bierkratten.

Kun je je het een beetje voorstellen?

MathuBloom Positie 11117 (0 p.) Lid sinds 26-01-2011 Foto's en tips: 40 Blogs: 42 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Het heilige bekertje en de fles bier gaan rond tussen mijn nieuwe familie en ik.
blogfoto nr. 2
De gammele doch stevige installatie van bamboe voor het groots vuurwerk spectakel wordt in elkaar gezet.
blogfoto nr. 3
Een fragment van het vuurwerk.
blogfoto nr. 4
De koe wordt naast het huis, tussen de perzikboompjes, geslacht en gesneden.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Kamperen op het politiebureau deel 2
2 7
Gepost op 15 april
Cambodja
Kamperen op het politiebureau deel 1
2 6
Gepost op 15 april
Cambodja
Hoe de dingen soms lopen.
4 4
Gepost op 10 december
Peru Noord Trujillo

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Onvoorstelbaar dat alles goed gaat. Kan me voorstellen dat je heimwee hebt naar dit bijzondere leven.

EvanderHel

Door: EvanderHel • Geplaatst op

Het staartje zit 'm met name in de laatste foto... heftig! Maar wat een geweldige ervaring moet dit zijn geweest, je hebt het heel beeldend beschreven! Mooi biergebruik ook :-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.