Cusco provincie reisblogs

In de voetsporen van de Inca’s

jdevaan was er (tot 29 sep 2007) Gepost op 31 okt 1011 reacties

Omdat ik de laatste weken nogal wat foto's heb geupload van Cusco en de markt in het stadje Pisaq, heb ik besloten om deze oude wat oudere blog er ook maar bij te zetten. Leuk voor diegene die interesse in het gebied hebben gekregen:

Gisteren rond 16.00 uur aangekomen in Cusco (in het Quechua betekent dat: centrum van de wereld).
Ons hotel ligt in de gezellige kunstenaarswijk San Blas. Een stadsdeel vol met smalle steegjes, waar nauwelijks een auto doorheen kan en met veel Inca restanten. De Inca erfenis dateert uit de 15e eeuw waarin de Inca Pachacutec de meest opmerkelijke bouwwerken liet neerzetten. Zo liepen we ’s avonds, op zoek naar een gezellig restaurantje, door het straatje Hatun Rumiyoc waarvan de gebouwen links gebouwd waren op oude muren van een Inca bouwwerk, waarin ook de beroemde 12 hoekige steen verwerkt is.
Na de komst van de Spanjaarden veranderde Cusco in een koloniale stad waarin veel prachtige koloniale gebouwen werden gebouwd op oude Inca funderingen. De Spanjaarden sloopten daarbij schaamteloos belangrijke Inca bouwsels in de omgeving, voor bouwmateriaal.
Op zo’n 10 minuten (bergafwaarts) lopen, vanaf ons hotel, ligt het prachtige Plaza de Armas. Een werkelijk schitterend plein, waaraan de Kathedraal en de Compania de Jesus liggen. ’s Avonds is het plein prachtig verlicht.

Vandaag werden we rond 8.30 opgehaald voor onze tour naar Ollantaytambo. Volgens onze reisprogramma zouden we onderweg Pisac bezoeken en daar zowel de markt als de bijzondere Inca ruïne boven op de berg bezoeken en vervolgens op het marktplein lunchen (inbegrepen). Maar tot grote teleurstelling en ergernis, want dit is al het zoveelste dat niet klopt met ons afgesproken programma, kregen we te horen dat we slechts 45 min. zouden stoppen voor een bezoek aan de markt en dat de lunch in het veel verderop gelegen Urubamba plaats zou vinden en dat die (voor ons, voor de meesten van het reisgezelschap wèl) ook niet inbegrepen zou zijn.


Omdat ik me erg verheugd had op de ruines van Pisac, die door sommigen als nog mooier en rustiger wordt ervaren als de Machu Pichu, is teleurstelling niet het juiste woord. Ik had me van te voren al voorgenomen dat ik eventueel de lunch zou laten schieten, als ik meer tijd nodig zou hebben voor het op ons gemak bekijken en fotograferen van deze Inca site.
Niet lang na vertrek bleek dat we in een bus zaten waarvan meer dan de helft van de passagiers, een dagtocht hadden geboekt. Met inderdaad alleen een bezoek aan de markt, vervolgens een bezoek van 1.5 uur aan het Inca fort van Ollantaytambo (waar wij 2 nachten verblijven en wat we dus zelf kunnen doen). Vanuit Ollanta zouden ze dan al weer rond 15.00 uur vertrekken om op de terugweg nog een bezoek te brengen aan het bergdorp Chinchero.
Dat betekent dus dat wij om 13.30 – 14.00 uur al op onze eindbestemming zouden zijn. We waren niet teleurgesteld, maar ziedend!!!

Gelukkig hadden we onder het rijden even tijd om na te denken. En bij een stop op een uitzichtpunt hebben we de reisleidster gevraagd of het niet mogelijk was of zij onze bagage in Ollantaytambo bij ons hotel af konden geven. Zij had al eerder meegemaakt dat andere Nederlanders van Peru-Online met dezelfde verwachtingen als wij, boos waren geworden en toonde gelukkig begrip. Wij besloten om het gezelschap in Pisac te verlaten, om met alleen onze handbagage zelf de ruines te bezoeken en met een taxi de ruim honderd kilometer naar Ollantaytambo af te leggen.

We zijn hartstikke blij dat we die beslissing genomen hebben. De inca ruines die op meerdere plekken op twee bergen verspreid lagen waren ontzettend mooi en indrukwekkend. De uitzichten waren weergaloos. Nergens anders hebben we zo mooi de incaterrassen zien liggen en dat met in de diepte de mooie vallei en prachtige uitzichten op de overkant van de vallei. Tja, woorden kunnen het niet omschrijven, en zelfs foto’s kunnen niet overbrengen wat we zagen. Het was een vermoeiende, maar prachtige wandeling over oude Inca paden, soms steil omhoog, dan weer traverserend en zelfs door een tunnel naar de andere kant van de berg.
De taxichauffeur heeft twee uur op ons gewacht en scheurde vervolgens met een rotvaart naar Ollantaytambo. Daar stonden bij de receptie van het hotel keurig onze koffers op ons te wachten.

Morgen gaan we dus op eigen houtje de ruines van Ollantaytambo bezoeken. We hebben dan tenslotte een rustdag en mogen uitslapen tot wel… Tja, het ontbijt is van 07.00 – 09.00 uur.

Binnenkort zal ik foto's plaatsen van de opgravingen van Pisaq, wat mij betreft zeker zo indrukwekkend als die van de Machu Picchu. Vooral omdat je niet weet wat je te wachten staat en de ruïnes heel divers van stijl zijn.

jdevaan Positie 633 (400 p.) Lid sinds 30-11-2009 Foto's en tips: 555 Blogs: 45 Fans: 15
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Oog in oog met gloeiend hete lava in Volcano National Park
0 8
Gepost op 05 december
Verenigde Staten Hawaï
A home away from home
0 5
Gepost op 28 november
Canada Rocky Mountains
India versus Nepal
0 7
Gepost op 18 november
India Madhya Pradesh

Reacties bij deze blog

dereizigers

Door: dereizigers • Geplaatst op

Goede keuze om de ruïnes te bezoeken, ik had ze niet willen missen. Chinchero is ook zeker de moeite waard (markt en ruïnes), maar Pisac toch grootser.

herman m

Door: herman m • Geplaatst op

Interessante beschrijving van de gemaakte excursies.

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Boos worden tijdens een vakantie is meestal energie verspilling maar dit keer bij jou dus niet. De teleurstelling is altijd groot als je je ergens op verheugd en het loopt anders. Goede beslissing genomen.

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Zo zie je maar een goede keus gemaakt aners had je al dat moois laten liggen.

Jelle51

Door: Jelle51 • Geplaatst op

Goed dat je de keuze hebt gemaakt. Ik ben er zelf niet geweest. Ik heb wel de Machu Picchu gezien en als dit net zo moi is, dan is het zeket een aanrader.
Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.