Peru image

Peru


Reisgids

Peru
Zuid Amerika
Getty Images

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Rondreis Peru

Peru is dankzij zijn enorme landoppervlak en minstens achtduizend jaar oude geschiedenis een van de meest veelzijdige en fascinerende landen van Zuid-Amerika. Landschappelijk vind je er uitgestrekte woestijn, fabelachtige stranden, de hoogste pieken van de Andes en de ongerepte jungle van de Amazone, die een derde van het land opslokt. Qua cultuur zijn de indrukwekkende ruïnes van de Inca’s, die een van de grootste rijken ter wereld hadden, slechts het topje van de ijsberg — door heel het land zijn talloze sporen van andere, veel oudere beschavingen te vinden die even zeer de fantasie prikkelen. In het zuiden van Peru komt alles samen: je kunt hier onder andere zandduinen bestormen, luieren op lege stranden, de diepste ravijnen ter wereld verkennen en uiteraard hiken naar een van de indrukwekkendste ruïnes aller tijden, de Machu Picchu, die ondanks alle hype en toeristische drukte geen bezoeker onberoerd laat. Neem wel overal de tijd voor — de afstanden zijn enorm, en zeker in de Andes zijn de meest bijzondere plekken moeilijk begaanbaar.

Peru vakantie

In deze gratis reisgids delen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Peru, Columbustips weg van de massa en de beste reistijd voor Peru.

Hoofdstad Lima

Lima is de de hoofdstad van Peru en is prachtig gelegen aan de oceaankust.  Het historische stadscentrum, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, laat zich kenmerken door vele koloniale gebouwen aan en rondom het centrale plein Plaza de Armas. In de rustige wijk Miraflores, op een paar minuten lopen van de beste restaurants van Lima, kun je bijzonder overnachten in deze Boutique Bed and Breakfast.

Cusco

De stad Cusco wordt één van de mooiste steden van Peru en Latijns-Amerika genoemd, met zijn vele historische gebouwen en op de heuvel gelegen eeuwenoude ruïnes. De aantrekkingskracht zit ook in het feit dat Cusco als toegangspoort tot wereldwonder Machu Picchu wordt gezien. Maar staar je niet blind op de Machu Picchu: Cusco heeft een bijzondere mix van Inca-erfgoed en koloniale architectuur, biedt met de vele marktjes een overvloed aan lokale cultuur en vormt een hub voor avontuurlijke activiteiten. Zo vertrekken er vele trektochten door de Andes uit Cusco en kun je raften op de in de Urubamba-rivier. Maar let op: met een hoogte van 3400 meter boven zeeniveau vereist het acclimatie om hoogteziekte te voorkomen.

Machu Picchu

Inca-stad Machu Picchu in de Peruviaanse Andes werd nooit door de Spaanse veroveraars ontdekt en daardoor ook niet vernietigd. Er bestaan verschillende theorieën over de functie van de stad, die is opgedeeld in een woonzone met middenin een groot plein, een militaire zone en een godsdienstige zone. De populairste theorie is dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hoge piefen. Sinds 2019 heeft de overheid van Peru het aantal toegangsbewijzen beperkt. Per dag zijn nog maar 2500 tickets beschikbaar, waarvan slechts vierhonderd toegang verschaffen tot de top van de berg. De meeste bezoekers proberen dan ook koste wat het kost een kaartje te bemachtigen.

De Machu Picchu doet je versteld staan en maakt je reis onvergetelijk, maar je moet het wereldwonder delen met een alsmaar groeiend aantal reizigers. Wil je de Inca-cultuur omarmen én eeuwenoude ruïnes bezoeken, maar zónder de mensenmassa's?  Kijk dan naar alternatieven, zoals de ruïnes van Kuelap in de Utcubamba-vallei in het noorden van Peru. Dit pre-Inca-complex stamt uit de zesde eeuw voor Christus. Dat maakt Kuelap drie keer zo oud als Machu Picchu. De ruïnes zijn volledig overwoekerd en nog in oorspronkelijke staat. Een ander alternatief is Choquequirao, een Incastad die qua opzet en architectuur gelijkenissen vertoont met Machu Picchu — ze ligt op een geïsoleerde locatie in een bergachtig landschap. Maar omdat de ruïnes uitsluitend te bereiken zijn na een tweedaagse hike vanuit Cusco vind je er nauwelijks toeristen.

Natuur in Peru

Nationaal Park Huascarán, vernoemd naar ’s lands hoogste berg, is het decor voor fenomenale trektochten door het Andesgebergte. De 35 kilometer lange Llama Trek begint in Olleros en eindigt bij de tempels van Chavín, en voert grotendeels over een ‘gebaand’ pad: een ruim drieduizend jaar oude handels- en pelgrimsroute door Peru, die de kustgebieden met het Andesgebergte en de Amazone verbindt. In het Andesgebergte ga je voor Turismo vivencial, ofwel ervaringstoerisme, wat garant staat voor een onderdompeling in het traditionele Andesleven en  één van de mooiste reiservaringen van Peru.

Natuurliefhebbers kunnen vanuit het havenstadje Pisco een boottocht maken naar de Ballestas eilanden, waar je onder andere pelikanen, pinguïns en zeeleeuwen kunt spotten. In het Peruaanse regenwoud tref je ook interessante fauna aan, zoals de rode brulaap, een van de luidruchtigste, en de anaconda, de langste (wurg)slang ter wereld. Je kunt ook een tour maken door de indrukwekkende kloof Cañón del Colca of reis door naar Puno, waar je op ruim 3500 meter het hoogst bevaarbare meer ter wereld vind: het Titicacameer.

Vlag Peru

Vlag Peru

De vlag van Peru bestaat uit drie verticale banen: rood aan de linkerzijde, wit in het midden en rood aan de rechterzijde. In het midden van de witte baan bevindt zich het Peruaanse wapen, dat een lauwerkrans omringt. De rode kleur symboliseert het bloed dat vloeide voor onafhankelijkheid (1821), terwijl het wit staat voor vrede en zuiverheid. Het wapen toont historische elementen en een vicuña, een lokaal dier.

Wat zegt de community

(17)
Bekijk reviews >

Beste reistijd

Lima kan het best bezocht worden in de zomer van december t/m februari: prettig warm. De kustregio is in deze periode een stuk warmer. April tot november is de beste tijd om deze regio te bezoeken. In de Andes-regio duurt het regenseizoen van december tot maart en deze kun je het beste aandoen in augustus en september.

Reisinspiratie

Van onze community

Lares trekking.
Lares trekking.
Andesgebergte
Canipel
Vallei de Colca
Vallei de Colca
Colca Canyon
Henk Vanetie
Een panorama onderweg van Puno naar Cuzco
Een panorama onderweg van Puno naar Cuzco
Cusco provincie
Henk Vanetie

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor Peru van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Peru dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site.

    Reizen en corona

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Aanbevolen vaccinaties voor Peru:

    - Gele koorts

    - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

    - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Het vaccinatie advies van Peru kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

    Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

    Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

  • Munteenheid: sol (PEN). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag

    Maart/April – Semana Santa (Paasweek)
    Voor Pasen voor de heilige week gevierd. Bij de landelijke viering van Semana Santa hoort ook een spectaculaire optocht in Cusco met pasen ter ere van Nuestro Señor de los. Het is een hele belevenis om tijdens deze wek in Peru te zijn, maar houdt er wel rekening mee hotels en ook binnenlandse vluchten snel volgeboekt zijn.

    1 mei – Dag van de arbeid
    Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

    29 juni – San Pedro y San Pablo
    Een maritieme feestdag aan de Peruaanse kust, waarbij visheiligen wordt gevraagd om voldoende en schoon water zodat het een succesvol visseizoen wordt.  

    28 juli – Onafhankelijkheidsdag
    Viering van de dag dat Peru in 1821 onafhankelijk werd van Spanje.

    23 augustus – Santa Rosa di Lima
    Dag van Santa Rosa di Lima, de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die heilig werd verklaard.

    8 oktober – Slag bij Angamos
    Herdenking van de dag dat de zeeslag bij Angamos plaatsvond in 1879. De marine van Peru werd overmeesterd door de Chilenen.

    1 november – Allerheiligen
    Families brengen dan een bezoek aan het graf van hun geliefden, brengen wat lekkers mee en er wordt muziek gemaakt om zo de overledenen te eren.

    8 december – Onbevlekte ontvangenis
    De datum 8 december is 9 maanden voor de geboorte van Maria op 8 september. Volgens een dogma van de katholieke kerk zou ze zijn verwerkt zonder bevlekt te zijn met de erfzonde.

     

     

  • Peru – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Peru, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Peru gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type AStekker type BStekker type C
  • Tijdsverschil: 6 uur vroeger
    De hoofdstad van Peru is Lima.
    Het oppervlak van Peru is 1,9x Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Spaans, Quechua, Aymara.