Cusco reisblogs

Laatste blog Peru (3)

Globetrottermriek was er (tot 06 sep 2008) Gepost op 06 mei 100 reacties

- vervolg Cusco -

Zondag bezochten we een evangelische kerk in Cusco. We konden het een en ander meezingen, alleen na vijf kwartier zingen begon de preek: in het Spaans. Het duurde vrij lang en het was ontzettend warm, dus ik ben maar naar het park gegaan om een boek te lezen (lees: toeristen te bekijken). Later ontmoette ik Arjanne weer in de stad. We zijn trouwens erg goed geworden in het afdingen, wat een sport is dat! Terwijl ik op een bankje zat heb ik een zonnebril gescoord. Bij Plaza de Armas zette ik Peruaanse jongetjes op de foto. Ze kwamen direct naar me toe om geld te vragen. Ik gaf hem 20 soll cent en later kwam er een vriendje bij zodat ik weer een foto kon maken. Slim van ze! In het hostel sloopte ik de douche, zodat een jongen het kon repareren op z’n Inka’s, haha. Verder dweilen ze de vloer voor ons, oftewel: elke dag wordt er een fles citroenspul neergegoten op de badkamervloer. Als schaatsend kun je je door de badkamer begeven. Aangezien de douche lekt, is het spekglad.

Machu Picchu! We gingen met de trein naar Aguas Calientes, dat ligt onder aan de voet van het wereldwonder. De trein moest af en toe zigzaggen, omdat de bochten (zeg gerust hoeken) te scherp waren. Dus vooruit, achteruit, voor- achteruit, enz. We spraken vier uur lang met een echtpaar uit New Zealand dat tegenover ons zat. Onderweg gewéldige natuur gezien: bergen, toppen met eeuwige sneeuw, wilde rivier, akkers met dieren en bevolking. In Aguas Calientes pakten we de bus omhoog, deze keer vooruit zigzaggend. Je kon nog niets van Machu Picchu zien. Wel hoge bergen, zó machtig en zó mooi dat ik het niet in woorden kan uitdrukken. Een onwijze diepte was onder ons te zien. Met studentenkorting mochten we naar binnen, joehoe!
Wat we vervolgens zagen valt met geen pen te beschrijven. Een Engelssprekende gids leidde ons rond door de Inkastad. Ik had hoge verwachtingen van dit bezoek, kende het van foto’s op internet en reisgidsen, maar in het echt was het 300x mooier! Het was zonnig, maar de bergtoppen waren soms omgeven door wolken. Toch was het uitzicht adembenemend, maar werd naarmate de gids meer vertelde alleen maar mooier. Wát een machtig geheel.
De Inka’s hadden drie soorten terrassen gebouwd. Eén voor de landbouw. Ze experimenteerden hier veel op. Zo lukte het hen om cocaplanten te laten groeien op 2400 meter hoogte. Eén om erosie te beschermen en andere voor de religieuze gebouwen. Er hebben ongeveer 400 tot 600 mensen gewoond. Machu Picchu betekent ‘oude berg’ en wordt omgeven door vier bergen die in het boorden, oosten, zuiden en westen staan. Het water werd via een systeem van kanalen door het gebied geleid. In de religie van de Inka’s zijn tegenstellingen erg belangrijk. Zo is er een tempel voor de zon met een soort zonnewijzer, maar ook een offerplaats met een schaduwklok. Op één van de belangrijkste pleinen staat een half Inkakruis. Als de zon schijnt zie je door de schaduw het hele kruis. De onderste laag van het kruis wordt gerelateerd aan de onderwereld en wordt aangeduid met een slang. Met het middelste gedeelte wordt het heden bedoeld en de poema kenmerkt dit. De kleine bovenste top van het kruis wijst richting de hemel en de condor spiegelt dit beeld.
Na een rondleiding hadden we tijd om zelf het geheel te bekijken. Ik had langer willen blijven! Wat een rust heerste daar, ondanks dat je er met vele toeristen was.

Met Arjanne op pad gaan is al een belevenis. Doordat zij goed Spaans spreekt, zorgt zij ervoor dat we betalen wat gebruikelijk is. Je wordt gauw bedonderd blijkt wel als we uit eten gaan of een taxi betalen. Jaja, we kennen de prijzen meneer.. De foto’s volgen gauw! Marieke.
Zaterdag 6 september
Hallo allemaal,
Ik ben in Leerdam aangekomen na een lange reis.
Het was een goede reis, alleen in Lima begon het niet zo fijn..
Ik werd van alle kanten bekeken terwijl ik in de rij stond om in te checken. Ik was zo ongeveer de enige blanke en de beveiliging hield me nauwlettend in de gaten. Bij het inchecken werd mijn koffer direct van de band gegrist en binnenstebuiten gekeerd.
De kaarten van het Seminarie en de schrijfblokjes van eigen gemaakt papier werden met een mesje en een pen ingesneden om te kijken of er niets achter schuilde.. Elk kledingstuk werd uit mijn koffer gehaald en heen en weer geschud boven een bak.
Ik voelde me een beetje vervelend, alsof ik onwijze drugs smokkel. Vervolgens werd alles vanuit een bak weer in mijn koffer gesmeten met de vraag of ik het deksel snel dicht wilde doen, omdat mijn vliegtuig op het punt stond te vertrekken. Dat inpakken duurde dus even, want ik had het bewust heel 'strategisch' ingepakt de vorige dag.

Al met al verder geen problemen en ook de vlucht vanuit Sao Paulo naar Amsterdam verliep goed.
De groetjes van de familie hier, die mij stonden op te wachten in Amsterdam mét Ellen!
Erg leuk en ik ga alles nog eens overdenken wat ik heb gezien en gehoord allemaal!
Een fijn weekend gewenst en nogmaals aan de familie van Blijderveen: heel hartelijk bedankt voor alles! Heb het erg leuk gehad bij en met jullie:)

Marieke.

Globetrottermriek Positie 24288 (0 p.) Lid sinds 06-05-2010 Foto's en tips: 8 Blogs: 3 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Blog van mijn reis naar Lima & Cusco (1)
0 0
Gepost op 06 mei
Peru Lima

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.