Peru

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Peru image

RONDREIS PERU: DE MOOISTE PLEKKEN IN 3 WEKEN + TIPS

Peru
Zuid Amerika
Diaryofdi

RONDREIS PERU: DE MOOISTE PLEKKEN IN 3 WEKEN + TIPS

Staat Peru ook bovenaan jouw bucketlist? Good for you! Want naast de mysterieuze Machu Picchu heeft Peru volop andere ingrediënten voor een onvergetelijke rondreis. Van koloniale steden tot jungle en canyons tot woestijnen, Peru heeft het allemaal! Als je drie weken de tijd hebt, zal je keuzes moeten maken. Ik help je graag op weg: met deze ideale route haal je in drie weken het optimale uit je reis. Kijk je mee?

DE IDEALE REISROUTE VOOR PERU IN 3 WEKEN
 

Dag 1 – Lima
Lima is een verrassend startpunt van je Peruaanse avontuur. Wordt je enthousiast van wijken met een rijke geschiedenis? Dan zit je in Lima Downtown, de omgeving rondom Plaza de Armas, helemaal goed. Met een free walking tour mis je geen van de hoogtepunten. Plus: binnen no time zal je ontdekken waarom Lima de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika is!
 

Dag 2 – Huacachina
Vanuit Lima gaat je reis zuidelijk en zal Peru je van de ene in de andere verbazing laten vallen. Te beginnen met Huacachina. Want wat krijg je als je een meer combineert met palmbomen én gigantische zandduinen? Een oase! Het piepkleine woestijndorpje is erg toeristisch, maar wel zeker een overnachting waard. Want de adrenaline-rush van sandboarden in de woestijn is aanstekelijk! Dan heb ik het nog niet eens over de adembenemende zonsondergang.
 

Dag 3 – Paracas: Islas Ballestas en Paracas National Parc
Vanuit Huacachina reis je binnen een uur naar Paracas. In dit kustplaatsje vertrekken elke ochtend om 8 en 10 uur boten naar Islas Ballestas, waar je enthousiast welkom wordt geheten door duizenden zeeleeuwen, pinguïns en pelikanen. Na deze bijzondere boottocht is het een absolute must om een bezoek aan Paracas National Parc te brengen. De meer dan prachtige woestijnlandschappen aan de kust (met zelfs een rood zandstrand) maken het plaatje helemaal af.

Dag 4/5 – Arequipa
Sfeervolle straatjes, uitzicht op vulkanen en cultuur opsnuiven in het Santa Catalina Klooster en de vele musea: welkom in Arequipa! Alle hoogtepunten zijn in één dag te bezoeken maar ‘de witte stad’ is een fijne bestemming om tot rust te komen. Mensen kijken is nergens zo leuk als op Plaza de Armas! Dan weet je dat alvast.
Accommodatie: La Casa de Leonardo

Dag 6/7 – Colca Canyon
Na Arequipa is het tijd voor avontuur! En hoé, want hiken door de Colca Canyon is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van je reis door Peru. Mooi, mooiser, mooist: de indrukwekkende kloof is dé plek om gigantische condors te spotten. Trek gerust twee dagen uit voor de Cañon del Colca om de idyllische dorpjes en terrasvormige velden in de Colca Valley uitgebreid te verkennen.

Dag 8 – Cusco
Staat Machu Picchu op je planning? Zorg er dan voor dat je minstens drie dagen vooraf in Cusco bent om aan de hoogte te wennen. Dit is zeker niet vervelend want deze stad, en de omgeving, is er om verliefd op te worden. In de straten van Cusco beleef je meer dan in welk museum dan ook! Wil je dit zelf ervaren? Laat je dan verdwalen in San Blas, bezoek de San Pedro Market, verken het historische centrum en geniet op grote hoogte van Christo Blanco.
 

Dag 9 – Red Valley – Rainbow Mountains
De Peruaanse bergen in alle kleuren van de regenboog verdienen een plek op je bucketlist. Reis daarom een dag naar Red Valley (aka de alternatieve Rainbow Mountains) en het uitzicht zal je adem weg doen nemen. Niet alleen door de prachtige landschappen, ook zeker door de hoogte. Maar wat is het genieten wanneer je -eindelijk- de top bereikt! In tegenstelling tot de bekende Rainbow Mountains is het aantal toeristen in Red Valley op twee handen te tellen. Doen dus!

Dag 10 – Maras en Salineras
Een dagtour vanuit Cusco naar Maras en Salineras laat je weer realiseren hoe divers het Zuiden van Peru is. Van groene valleien met mysterieuze terrassen tot prachtige zoutvlaktes. Laat je overweldigen door de schoonheid van de natuur in de verborgen paden in de Urubamba vallei!

Als je aan Peru denkt, is Machu Picchu waarschijnlijk het eerste wat in je hoofd opkomt. Er leiden veel wegen naar dit wereldwonder, aan jou de keuze welke manier het beste bij je past. Zelf heb ik gekozen ik voor de vierdaagse Salkantay Trek en ik begrijp waarom het door National Geographic Travel is uitgeroepen tot één van de beste hikes ter wereld. Voor elke liefhebber van avontuur en natuur is deze tocht een échte aanrader!

Dag 11 – Salkantay Trek/ dag 1 (12 km.)
De weg naar Machu Picchu is véél meer dan een route naar de eindbestemming. Dag 1 van de Salkantay Trek start in Cusco. Met de bus reis je naar Challacancha, waar het testen van je conditie gaat beginnen. De eerste wandeling naar het basecamp in Soraypampa is een soort warming-up. Daarna gaat het echte avontuur van start: de hike naar Humantay Lake. Door de ijle lucht op 4220 meter hoogte lijkt er geen einde aan de klim te komen. Dit vergeet je direct zodra je wordt verrast door het felblauwe water, omringd door besneeuwde bergtoppen. Op en top magisch!

Dag 12 – Salkantay Trek/ dag 2 (22 km.) 
De tweede dag staat er een mooie tocht op het programma. Langs indrukwekkende bergketens en de ‘trail of the 7 snakes’ klim je naar de besneeuwde piek van de Salkantay Mountain. Op 4650 meter hoogte sta je op het hoogste punt van de trek. Met een ceremonie bedank je pachamama voor de overweldigende natuur. Een prachtige route door regenwoud, omringd door groene bergen en rivieren, leidt je daarna tot het volgende kamp in Chaulley.

Dag 13 – Salkantay Trek/ dag 3 (26 km.)
Na twee avontuurlijke dagen voelt dag 3 als een verademing. Want de route is bergafwaarts en je wordt onderweg omringd door levendige dorpjes in de jungle. Het voelt bijna tropisch aan! Na een oneindige wandeling langs de spoorlijn verruil je in Aqua Calientes je primitieve slaapplekken voor een lekker, warm bed.

Dag 14 – Salkantay Trek/ dag 4 (12 km. + optioneel klim naar Machu Picchu Mountain)
D-Day! Oftewel de laatste kilometers naar Machu Picchu. Vroeg in de ochtend zijn de ruïnes van de eeuwenoude Inca stad nog verscholen achter de mist. Het duurt (helaas) niet lang voor je wordt omringd door hordes toeristen. Het magische gevoel van het wereldwonder heb ik zelf om deze reden gemist. Gelukkig heeft Machu Picchu Mountain deze teleurstelling dubbel en dwars goed gemaakt! Voor het zover is: de vermoeidheid, hoogte en prille lucht maken deze klim naar de top de grootste fysieke (en mentale) uitdaging van de trek. Tel hier en talloos veel smalle, steile treden bij op en je begrijpt het on top of the world gevoel als je op 3061 meter hoogte je einddoel bereikt. Op en top euforie. Het was zonder twijfel het hoogtepunt van mijn Peruaanse avontuur en ook één van mijn meest bijzondere reisherinneringen ooit!

Dag 15 – Cusco
Na vier intensieve dagen hiken is niks fijner dan een rustige dag zonder veel activiteiten. Want reizen is ook stil staan en de tijd nemen om na te genieten. Dit lukt perfect in de laid back vibe van Cusco.
 

Dag 16 – Huaraz
In ruim twee weken heb ik de ‘Gringo-trail’ gevolgd: van Lima naar Cusco, langs alle hoogtepunten in het Zuiden. Next up: het minder bekende Noorden van Peru. De meest snelle manier om hier te komen is vliegen naar Lima en vanuit daar met de bus verder reizen naar Huaraz. Dit is de perfecte uitvalsbasis voor trektochten in de Peruaanse Andes.
 

Dag 17 – Laguna 69
Naar Huaraz ga je niet voor de stad zelf, maar de natuur van de Cordillera Blanca heeft een enorm wauw-effect. Om af te trappen met de dagtour waar iedereen het over heeft: Laguna 69. Beeld je in: een vallei met papierbomen, watervallen, beekjes en besneeuwde gletsjers. Na een zware klim tot 4700 meter hoogte doemt ineens de oogverblindende Laguna 69 op. De unieke combinatie van het heldere, turquoise water met de witte gletsjers, is waanzinnig.

Dag 18 – Lagunas Llanganuco
Na de pittige hike van de vorige dag is Lagunas Llanganuco een mooie bestemming om bij te komen. In deze verborgen schat wordt je omringd door schilderachtige, blauwe meren. Wat voel je je als mens klein tussen de gigantische bergen. Meer dan een bijzonder plaatje!

Dag 19 – Laguna Churup
Laguna Churup is minstens zo mooi als Laguna 69 maar deze bestemming hoef je niet met veel anderen te delen. Dit maakt de ervaring nóg unieker. Verwacht ook hier een stevige wandeling in schitterend landschap, langs watervallen en steile rotswanden met op 4450 meter hoogte een idyllische laguna als beloning.

Dag 20/21 – Lima
Het trendy Miraflores is een bijzonder contrast naast het oude centrum van Lima waar je reis door Peru gestart is. Parque del Amor is de to go waar je weg droomt met de mooiste ondergaande zon achter de oceaan. Perfect om te ontsnappen aan de drukte van de miljoenenstad. Vóór je in het vliegtuig huiswaarts stapt, is Barranco de wijk waar je wilt zijn. Deze buurt straalt één en al romantiek uit. De ‘Puente de los Suspiros’ is dé plek om een wens te doen. Wedden dat ook jij wenst dat je nog vaker een rondreis als deze mag maken?
 

Foto's

Machu Picchu
Machu Picchu
Diaryofdi
Lima
Lima
Diaryofdi
Colca Canyon
Colca Canyon
Diaryofdi
Cusco
Cusco
Diaryofdi