Deze fouten maak je nooit meer bij Machu Picchu image
Japio

Deze fouten maak je nooit meer bij Machu Picchu

Wanneer je Machu Picchu, een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden ter wereld, bezoekt, wil je natuurlijk beslagen ten ijs komen. Daarom is het belangrijk rekening te houden met de volgende 7 tips.



Machu Picchu vlak na zonsopkomst. (Foto: Columbus Reisreporter hardom)



1 Boek vooraf



Als je in Latijns-Amerika bent ga je al snel mee in de levensstijl van de lokale bevolking; alles rustig aan, geen haast en niets plannen. Helaas zit dat er niet in als je Machu Picchu wilt bezoeken. Slechts 2500 mensen mogen per dag afreizen naar de oude Incastad. Bovendien mogen er slechts duizend via de Inca Trail. Wil je de stad in het hoogseizoen bezoeken? Boek dan ruim van tevoren een hotel in Aguas Calientes, het dorp aan de voet van Machu Picchu.



2 Neem de tijd



Het is onmogelijk alles in een dag te zien. Een overnachting in Aguas Calientes is dus aan te raden. Het zou doodzonde zijn het gebied slechts vluchtig te zien omdat je de laatste trein moet halen. En wil je alles zien zonder veel toeristen tegen te komen? Neem ’s morgens vroeg de eerste bus, of blijf tot in de namiddag tot het park bijna sluit.



3 Ga in het laagseizoen



Veel reizigers gaan niet naar Machu Picchu in februari omdat de Inca Trail dan gesloten is wegens onderhoud. Echter zijn er ook andere routes die genomen kunnen worden, bijvoorbeeld de Salkantay route. Minstens zo mooi als de Inca Trail en daarbij is het dus veel rustiger bij Machu Picchu. Het uitgelezen moment dus om de ruïnes te bezoeken.



4 Blijf met beide benen op de grond



Het is natuurlijk heel leuk; een foto op Facebook waarbij je een gat in de lucht springt met het Incastadje op de achtergrond. Maar dit is verboden! Ieder jaar zakt de grond van Machu Picchu ongeveer twee tot drie centimeter in door het gewicht van reizigers. Daarom is er in dit gebied een verbod op het springen in de lucht.



5 Neem een gids



Je kunt natuurlijk makkelijk op eigen houtje genieten van het overweldigende uitzicht dat je hebt bij Machu Picchu. Maar de kern, het gevoel en de geschiedenis ervan loop je op die manier mis. Bij de ingang kun je daarom een gecertificeerde gids vinden die bereid is je alles over de bezienswaardigheid te vertellen. Zeker een aanrader dus.



6 Bezoek de Queachua gemeenschappen



Tussen Cusco en Machu Picchu ligt de in mist gehulde Sacred Valley (Heilige vallei), dat ooit het hart was van het Inca rijk. Slechts enkele reizigers nemen de tijd dit gebied te ontdekken. Wil jij het wel leren kennen? Bezoek dan bijvoorbeeld Ccaccaccollo, een traditionele dorpsmarkt waar je handgemaakte kleding vindt van Alpacawol.



7 Weersta de verleiding van pisco



Peru’s nationale drankje pisco is zeker de moeite waard om te proeven. Maar doe dit niet de avond voor je Macchu Picchu bezoekt. De borrel, bereidt met eiwit en limoensap, is erg verslavend. Heb je een nipje op, wil je meteen het hele glas leegdrinken. Je wilt alleen niet met een kater een van de zeven nieuwe wereldwonderen bezoeken, dus pas hiermee op.