Topsurfster reist wereld rond voor de beste golf image
Markovisser

Topsurfster reist wereld rond voor de beste golf

Het met adrenaline doordrenkte surfersbloed van Dominga Valdes is een mix van Nederlandse en Chileense invloeden. Ze voert al jaren de Nederlandse surfranglijsten aan. Niet zo gek eigenlijk als je ziet hoe zij tien jaar geleden de sport is binnen komen zeilen. Dominga geeft ons een kijkje in de wereld van de golf en de plank en toont ons haar favoriete surfstekjes.

Dominga Valdes (Foto: Jelle Mul)



Waar de Nederlandse kinderen op voetbal en turnen gaan, koos jij voor surfen, hoe dat zo?



‘Toen ik dertien was besloten mijn ouders naar het geboorteland van mijn vader, Chili, te verhuizen. De wereld was voor hen nog onbekend en daarom trokken zij de stoute (boot)schoenen aan en voerden samen met mijn broertje en mij in een piepklein zeilbootje langs de Chileense kust. In het noorden van Chili stopte wij bij de havenplaats Iquique. Daar maakte wij mijn broertje en ik voor het eerst kennis met surfen. Vanaf dat moment waren wij bijna niet meer uit het water weg te slaan. Als ik er over nadenk waren de plekken die wij na Iquigue niet geheel toevallig allemaal surfplekken. Uiteindelijk zijn we in Peru gestrand. Het plaatsje Máncora in het noorden van Peru werd onze thuisbasis voor vijf jaar. De golven waren heerlijk en de mensen zijn zo fijn, er hangt daar echt zo’n ‘tranquilo’ sfeertje. Op mijn achttiende verhuisde ik naar Den Haag om daar te studeren. Hier ben ik bij O’Neill terecht gekomen en vanuit daar ben ik professioneel gaan surfen.’



Jouw roots liggen dus in Peru, Nederland en Chili, maar waar voel jij je het meeste thuis?



‘Dat is lastig. Met een Nederlandse moeder en een Chileense vader bezit ik beide nationaliteiten. De laatste jaren is Nederland mijn ‘huis’ waar ik studeerde, werk en surf, maar als ik mijn ‘thuis’ moet beschrijven is dit denk ik toch Peru. Ik kan daar heerlijk neerstrijken in het prachtige blauwe water. Ik behoor daar tot de locals en voel me ontzettend welkom. Máncora is daarom ook een van mijn favoriete surfhotspots. Het is lastig een echte plek aan te wijzen als thuisbasis. Ik kom eigenlijk overal vandaan, maar voel mij het fijnste als ik samen met mijn surfmeiden ben, waar dan ook ter wereld. In het water zijn we geduchte concurrenten maar op het strand zijn we onafscheidelijk."



Ben jij benieuwd naar Dominga haar favoriete surfplekken, kijk gauw in de nieuwste editie van Columbus Travel nr 58. Bestel 'm snel in de webshop.