De vergeten rijken van Peru image
Lkoedam

De vergeten rijken van Peru

Door alle aandacht die de Inca’s (terecht) opeisen, zou je bijna denken dat zij het enige machtige volk waren dat Peru heeft voortgebracht. Niets is minder waar, ontdekt Columbus-redacteur Mark Mackintosh.

Het schiereiland Paracas was het thuis van een van de machtigste pre-Incavolken. Foto: Beto Adame
Het schiereiland Paracas was het thuis van een van de machtigste pre-Incavolken. Foto: Beto Adame (© Columbus Travel 2015)


Eeuwen voordat de Inca’s de Andes in de vijftiende eeuw regeerden, bloeiden invloedrijke en geavanceerde culturen op in het zuiden van Peru. Door ingenieuze ondergrondse irrigatiestelsels lukten het volken als de Paracas en de Nazca hier de gortdroge, vijandige woestijnkust leefbaar te maken en bouwden ze piramides en graftomben en maakten ze honderden mysterieuze aardtekeningen.



Magische lijnen



Een van de grootste mysteries van Zuid-Amerika wacht op je in de omgeving van het koloniale stadje Nazca. Hier, op een gortdroge vlakte, zijn honderden geoglyfen of aardtekeningen zichtbaar: geometrische figuren, rechte lijnen en een keur aan dieren zoals spinnen, apen, vissen en hagedissen. De grootste figuren zijn maar liefst tweehonderd meter groot. Ze zijn het werk van de Nazca, een volk dat hier ongeveer tussen 200 voor Christus en 1000 na Christus leefde. Wetenschappers tasten in het duister over de functie van de lijnen. Er wordt druk op los gespeculeerd: tekenden de Nazca de figuren zodat hun goden ze vanuit de hemel konden bewonderen? Vormden ze een soort gigantische astronomische kalender? Of hielpen ze op de een of andere manier bij de irrigatie?



Kennismaking in de lucht



Hoe dan ook, de aardtekeningen zijn een machtig kunstwerk, dat maar deels vanaf de weg is te bewonderen – neem het vliegtuig voor een nadere kennismaking. Vanaf Nazca kun je tussen tien minuten en enkele uren over de pampa vliegen. Idealiter in de ochtend, als de lucht het helderst is. Onder andere Alas Peruanas vliegt per Cessna een half uur over de lijnen voor ongeveer € 70.



Leven na de dood



Van andere aspecten van de pre-Incabeschavingen in Peru weten we al even weinig af. Maar vaststaat dat ze, net als de Inca’s na hen, geloofden in een leven na de dood. Ze mummificeerden hun doden en wikkelden ze in de prachtigste katoenen en wollen stoffen. Ook speelden menselijke schedels een belangrijke rol, waarschijnlijk als statussymbool: de Nazca onthoofdden hun vijanden en droegen hun schedels aan hun riem terwijl adellijke Paracas hun schedels op onbekende wijze kegelvormig maakten. Je kunt ze bewonderen in het historisch museum van Paracas.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)