Zeldzame aap ontdekt image
Marieke1983

Zeldzame aap ontdekt

De aanhouder wint. Na een jarenlange zoektocht in de Andes heeft huisbioloog van de Apenheul Hans Dignum een uitgestorven gewaande apensoort ontdekt: de geelstaart-wolaap.

Lange tijd werd gedacht dat de geelstaart-wolaap was uitgestorven en nog steeds geldt deze aap als erg moeilijk te vinden. Medewerkers van de Apenheul vermoedden al jaren dat de apen zich nog ergens in Peru ophielden, maar pas tijdens een expeditie in maart van dit jaar was het dan eindelijk raak.

Nevelwoud
Geelstaart-wolapen leven in de nevelwouden op de oosthellingen van het Andesgebergte in Peru op grote hoogte. Tijdens één van hun expedities ontdekten de Nederlandse bioloog Hans Dignum en de Peruaanse primatologe Fanny Cornejo na dagen zoeken een groep geelstaarten in de Chilchosvallei.

Natuurbehoud
De Apenheul ondersteunt sinds vier jaar de teelt van kwaliteitskoffie in deze vallei. Dankzij de inkomsten uit de koffieoogst komen boeren in de omgeving minder in de verleiding om meer bos te kappen om koeien te houden.

Bescherming
Bert de Boer, directeur van de Apenheul, is verheugd met de ontdekking: ‘De zekerheid dat deze zeer bijzondere apensoort in de Chilchosvallei leeft, maakt de kans op bescherming van het nevelwoud met zijn unieke biodiversiteit ineens veel groter.’