Arequipa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Arequipa image

Colca Canyon, zelfstandig

Arequipa
Peru
Thewanderer

Colca Canyon, zelfstandig

Het roze papiertje, daar was ik naar op zoek. Mijn leidraad voor een wandeltocht door de Colca Canyon. De mogelijkheid om dit zelfstandig te doen. Of het verstandig is? Net koud een week in Zuid Amerika, nog niet op hoogte geweest (tocht op 3200 m) en een slechte knie waardoor alleen de eerste dag alleen al een ware overlevingstocht betekent (zo'n 1700 m stijl dalen en 600 m klimmen). Daarnaast geen woord Spaans uit kunnen brengen en dat solo!

Bij hostel Los Pinguinos ontmoet ik de Nederlandse eigenaresse, en ontvang ik het ´heilige´ roze papiertje met de route en slaapplaatsen.

Dag 1, om 6 uur de bus richting Yangue, een rit van ruim 3 uur door het prachtige landschap. Eenmaal aangekomen bij La Posada de Yangue is er een vriendelijke ontvangst en spaghetti als lunch. Na de lunch gaf de man des huizes mij en een brit een tour door de canyon, terrassen, mensen die het land bewerken met een ossenwagen en ruines stammend uit het inca tijdperk. Na een wandeling van ongeveer 3,5 uur was de tour ten einde en werden we afgezet bij de hot springs. Heerlijk ontspannen voor een euro in deze geweldige natuurlijke bronnen.

Na een overheerlijke maaltijd was het vroeg naar bed, aangezien om 4.15 de bus langs zou komen richting Cabanaconde. Van hieraf zou ik er alleen voor staan. (Even een prijs indicatie, 2 maaltijden + overnachting, 32 soles, ofwel 8 euro...

Cabanaconde, het startpunt van dit avontuur. Ik stond er alleen voor, een afdaling van 1200 meter over een stijle helling, schrale lucht op bijna 3400 meter hoogte, een mooie uitdaging.. Genietend van het uitzicht in de schadus van de berg liep ik gestaag naar beneden. Het was zwaar, maar uiteindelijk (na bijna 4 uur) was ik eindelijk beneden. Hier, bij de rivier was er een oase (Oasis) aangelegd, zwembad, plek om te eten en relaxen. Hier kwam ik ook nog wat andere mensen tegen om gezellig te kletsen en de lunch te genieten.

Na de lunch ging de tocht door, dit keer met een klim van ongeveer 500 meter. De invloed van de hoogte is duidelijk voelbaar, hierdoor was het nodig om na iedere bocht of 2 bochten lucht te happen! Even bijkomen en doorgaan. Na ongeveer 400 meter waren de locals op een veldje aan het voetballen (in 25 graden, 2500 meter hoogte).

Het was al 17.15 toen ik uiteindelijk na een langere afdaling en klein klimmetje aankwam bij Posada de Roy, mijn verblijf voor deze nacht. Geen electriciteit, koken op een houtkachel. Waanzinnig om te zien en mee te maken. De douche was wel heerlijk warm. Een groene bloemrijke oase in deze dorre rotsachtige omgeving. Een perfecte plek voor de afsluiting van deze dag.

Iets voor 2 ging mijn alarm, ja jullie lezen het goed, iets voor 2-en in de nacht. Met een klim van ruim 1200 meter voor de boeg. Dit alles om de bus te halen naar het Cruz del Conder, het viewpunt om de condors te kunnen zien.

Ik vertrok stilletjes in het donker, best spannend moet ik zeggen.. Rotsen, losliggende stenen, twee keer onderuit gaan. Er zat nog een geweldig element aan deze wandeling, ik was in gezelschap! Twee honden, die me vergezelden en over me waakten. Werkelijk over me waakten. Voor en achter, op de uitkijk staan bij iedere bocht. Stilte, de wereld aan je voeten, solitude.

Na ongeveer 2 uur lopen kwam een local me voorbij met een paar ezels. Verder was het puur, puur genieten van de natuur en eenzaamheid en het aanbreken van de dag. Echt waanzinnig, het uitzicht, het licht dat door de vallei langzaam toeneemt.

Is het nog ver, stamelde ik moeizaam met behulp van mijn taalgidsje, ja, nog ver was het antwoord. Kapot als ik zat, moest ik grenzen verleggen. De hoogte, de aanslag op mijn longen en uiteindelijk zag ik het in de verte liggen, Cabanaconde, yes, gehaald!

Nog voor ik het dorp had bereikt lukte het mij een bus laten stoppen, daar ingesprongen naar de Cruz del Condor gereden. Helaas, tijdens het broedseizoen zijn er niet veel Condors te zien, zo ook deze dag niet. Op het bus station in Chivay was het vervolgens net een reunie met alle mensen die ik had getroffen die tegengesteld liepen en tegelijk een dinner date geregeld met een Zwitserse.

Foto's

5ba2b.jpg
5ba2b.jpg
Thewanderer
df4a8.jpg
df4a8.jpg
Thewanderer
2a2f3.jpg
2a2f3.jpg
Thewanderer