Arequipa reisblogs

Colca Canyon, zelfstandig

thewanderer was er (tot 07 okt 2007) Gepost op 14 okt 095 reacties

Het roze papiertje, daar was ik naar op zoek. Mijn leidraad voor een wandeltocht door de Colca Canyon. De mogelijkheid om dit zelfstandig te doen. Of het verstandig is? Net koud een week in Zuid Amerika, nog niet op hoogte geweest (tocht op 3200 m) en een slechte knie waardoor alleen de eerste dag alleen al een ware overlevingstocht betekent (zo'n 1700 m stijl dalen en 600 m klimmen). Daarnaast geen woord Spaans uit kunnen brengen en dat solo!

Bij hostel Los Pinguinos ontmoet ik de Nederlandse eigenaresse, en ontvang ik het ´heilige´ roze papiertje met de route en slaapplaatsen.

Dag 1, om 6 uur de bus richting Yangue, een rit van ruim 3 uur door het prachtige landschap. Eenmaal aangekomen bij La Posada de Yangue is er een vriendelijke ontvangst en spaghetti als lunch. Na de lunch gaf de man des huizes mij en een brit een tour door de canyon, terrassen, mensen die het land bewerken met een ossenwagen en ruines stammend uit het inca tijdperk. Na een wandeling van ongeveer 3,5 uur was de tour ten einde en werden we afgezet bij de hot springs. Heerlijk ontspannen voor een euro in deze geweldige natuurlijke bronnen.

Na een overheerlijke maaltijd was het vroeg naar bed, aangezien om 4.15 de bus langs zou komen richting Cabanaconde. Van hieraf zou ik er alleen voor staan. (Even een prijs indicatie, 2 maaltijden + overnachting, 32 soles, ofwel 8 euro...

Cabanaconde, het startpunt van dit avontuur. Ik stond er alleen voor, een afdaling van 1200 meter over een stijle helling, schrale lucht op bijna 3400 meter hoogte, een mooie uitdaging.. Genietend van het uitzicht in de schadus van de berg liep ik gestaag naar beneden. Het was zwaar, maar uiteindelijk (na bijna 4 uur) was ik eindelijk beneden. Hier, bij de rivier was er een oase (Oasis) aangelegd, zwembad, plek om te eten en relaxen. Hier kwam ik ook nog wat andere mensen tegen om gezellig te kletsen en de lunch te genieten.

Na de lunch ging de tocht door, dit keer met een klim van ongeveer 500 meter. De invloed van de hoogte is duidelijk voelbaar, hierdoor was het nodig om na iedere bocht of 2 bochten lucht te happen! Even bijkomen en doorgaan. Na ongeveer 400 meter waren de locals op een veldje aan het voetballen (in 25 graden, 2500 meter hoogte).

Het was al 17.15 toen ik uiteindelijk na een langere afdaling en klein klimmetje aankwam bij Posada de Roy, mijn verblijf voor deze nacht. Geen electriciteit, koken op een houtkachel. Waanzinnig om te zien en mee te maken. De douche was wel heerlijk warm. Een groene bloemrijke oase in deze dorre rotsachtige omgeving. Een perfecte plek voor de afsluiting van deze dag.

Iets voor 2 ging mijn alarm, ja jullie lezen het goed, iets voor 2-en in de nacht. Met een klim van ruim 1200 meter voor de boeg. Dit alles om de bus te halen naar het Cruz del Conder, het viewpunt om de condors te kunnen zien.

Ik vertrok stilletjes in het donker, best spannend moet ik zeggen.. Rotsen, losliggende stenen, twee keer onderuit gaan. Er zat nog een geweldig element aan deze wandeling, ik was in gezelschap! Twee honden, die me vergezelden en over me waakten. Werkelijk over me waakten. Voor en achter, op de uitkijk staan bij iedere bocht. Stilte, de wereld aan je voeten, solitude.

Na ongeveer 2 uur lopen kwam een local me voorbij met een paar ezels. Verder was het puur, puur genieten van de natuur en eenzaamheid en het aanbreken van de dag. Echt waanzinnig, het uitzicht, het licht dat door de vallei langzaam toeneemt.

Is het nog ver, stamelde ik moeizaam met behulp van mijn taalgidsje, ja, nog ver was het antwoord. Kapot als ik zat, moest ik grenzen verleggen. De hoogte, de aanslag op mijn longen en uiteindelijk zag ik het in de verte liggen, Cabanaconde, yes, gehaald!

Nog voor ik het dorp had bereikt lukte het mij een bus laten stoppen, daar ingesprongen naar de Cruz del Condor gereden. Helaas, tijdens het broedseizoen zijn er niet veel Condors te zien, zo ook deze dag niet. Op het bus station in Chivay was het vervolgens net een reunie met alle mensen die ik had getroffen die tegengesteld liepen en tegelijk een dinner date geregeld met een Zwitserse.

thewanderer Positie 15102 (0 p.) Lid sinds 09-08-2009 Foto's en tips: 165 Blogs: 16 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Mijn begeleiding bergop gedurende de nacht. Geweldig om hier de
blogfoto nr. 2
Posade de Roy, een oase van rust bij de 2e tussenstop
blogfoto nr. 3
The way up, de laatste lange wandeling naar boven
blogfoto nr. 4
De wandeling door de canyon op dag 1
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Tafelberg: "king of the world"
3 3
Gepost op 29 augustus
Suriname Jungle
Horseback riding in San Agustin
2 11
Gepost op 11 april
Colombia

Reacties bij deze blog

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Ik heb dit ook zelfstandig gedaan. Superervaring, kan het iedereen aanraden! Leuke blog!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

De hond op de uitkijk zegt heel veel. Wat een dapper avontuur dat je zo te lezen intensief beleefd hebt.
Voor mijn beeld: wat voor afstanden praat je over?

riknikele

Door: riknikele • Geplaatst op

oooh wat gaaf om te lezen; ik heb de colca canyon ook zonder groep gedaan afgelopen juni!! wat een zware klim he om de canyon weer uit te komen?! heel leuk om je verhaal zo te herkennen!

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Wat een avondtuur, ik heb bewondering voor je. leuk dat je hondengezelschap had!

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

Geweldig die honden! Ik krijg weer zo'n zin in deze regio!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.