Centraal Guyana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Guyana image

Mameluk's Jungle Tour to Kaieteur Falls (deel 3-3)

Centraal Guyana
Guyana
Gerholdt

Mameluk's Jungle Tour to Kaieteur Falls (deel 3-3)

Onze bus vertrekt vanaf het drukke marktplein. Alle 15 zitplaatsen zijn bezet. In elk hoekje, onder elke bank, in de laadruimte en op het dak is de bus volbepakt. Geen plekje is leeg gelaten. Theo, Miriam en ik zitten opgevouwen op de eerste bank achter de bestuurder. Elk lichaamsdeel vanaf mijn kont is wel enig moment “in slaap gevallen”. Een lunch-, lekke band stop en rivierovertocht later, komen we aan in Mahdia, een goudmijn stadje midden in het regenwoud. Tot onze grote verbazing verblijven we hier in een onvoorstelbaar luxe 3 sterrenhotel, een goedmakertje van Dagron Tours voor het late vertrek vanmorgen.

We nemen een duik in het zwembad en laten ons niet afleiden door de Braziliaanse dames van plezier, die hun best doen om hun kwantiteit aan lichaamsrondingen aan ons ten toon te stellen.

Paul, onze Indianen gids voor de jungle, neemt ons mee naar het dorp en een plaatselijke buffetrestaurantje voor de avondmaaltijd. Na deze eerste vermoeiende dag en lange, hobbelige busrit maken we het niet al te laat.

Vanmorgen mogen we een beetje uitslapen. Om 8.00 uur nuttigen we een locaal ontbijt van dumpling, zoute vis, ei en oplos koffie. Paul is in de steek gelaten door zijn chauffeur en moet stel op sprong een andere auto/chauffeur regelen die ons naar de rivier brengt vanwaar we over het water in een visserbootje stroomopwaarts dieper het oerwoud in varen.

De lunch van tonijn uit blik met crackers peuzelen we op bij een mini waterval in de Potaro river. De Borgoe spoelt deze droge hap weg. Krachtig zwemmen we een paar meter tegen de stroming in, om ons vervolgens door het kolkende water van de waterval mee te laten sleuren stroomafwaarts.

De volgende stopplaats moeten we een stuk over land met alle bepakking en de boot, om vervolgens onze tocht over het water voort te zetten. De rivier is hier te laag om alle bepakking en personen mee te nemen. De groep wordt in tweeën gedeeld, waarbij Theo, Paul en een gedeelte van de bepakking wachten op de volgende boottrip.

We varen door het prachtige regenwoud over een rivier die zo glad is als een spiegel waarin het regenwoud en de lucht zich weerkaatst. Twee uur laten komen we aan bij ons overnachtingskamp. Een redelijk onderhouden houten huis. Terwijl wij ons opfrissen, bereidt David onze avondmaaltijd. Spaghetti, bonen en soja. In het pikzwarte donker komen ook Theo & Paul eindelijk aan. Theo zegt een enerverende boottocht te hebben ervaren waarbij hij Kaaimannen naar hem heeft zien loeren langs de rivieroever.
Het is tijd voor onze eerste echte jungle nacht, slapen in een hangmat die Paul voor ons onder het huis heeft opgehangen. Na wat gestuntel, liggen we eindelijk in een soort van bananenvorm in onze hangmat en wensen elkaar een goede nacht toe.

Wanneer Miriam voor haar nachtelijke plaspauze over het terrein struint, schreeuwt Theo op zijn stoerst “He wie is daar”, in de hoop deze nachtelijke “inbreker” de stuipen op het lijf te jagen, maar zich verder muisstil houdt in zijn hangmatje.

Het ontbijt slaan we de deze keer beleefd over. The left overs from yesterday, “pasta, bonen, soja en tonijn uit blik”, lijkt ons niet zo’n goede vervanger van ons oude vertrouwde broodje kaas. Een cracker met pindakaas en/of jam en een heerlijk warm kopje thee doet het ook prima.

Deze dag mogen we hiken zonder bepakking. Dat is nog eens luxe survivalen!! Over bergjes, beekjes, boomstronken, hellingen en beklimmingen komen we dit keer aan het eind van de middag in een kamp aan waar ze nog hard aan het werk zijn om voor ons een fatsoenlijk dak op de gerenoveerde lodge te plaatsen.

We zijn allemaal kleddernat, van de douw, regen en ons eigen zweet. Een frisse duik in de rivier en spelen in de waterval levert plezierige momenten. De smerige kleding wassen we in de rivier. David heeft voor ons roti met vis gemaakt, wat ons zeer goed smaakt. De El Dorado, Guyanese rum, maakt de dag compleet en de avond rozig. Vanwege de regen, vervalt de nachtelijke boodtocht en rond 21.00 uur zoeken we onze hangmatten op.

Het dak wat vanmiddag nog op de lodge is geplaatst, was niet voor niets. Een groot deel van de nacht heeft het geregend. Volgens mijn reisgenoten, is er vannacht een arbeider met een harde bonk en een hoop gekreun uit zijn hangmat gedonderd. Loetje heeft geslapen als een roosje.

Na het vroege ontbijt, pakken we onze backpacks met wat vochtige kleding. De laatste hike zullen we onze backpacks zelf moeten dragen. Paul vindt het spoor van een Jaguar, helaas is het al twee dagen oud. Miriam staat haar mannetje in de groep, Theo loopt fris & fruitig de Kaieteurhelling op, Jan pijnigt zijn knieën maar geeft niet op en Ludwig sluit de groep. Onderwijl worden we door verschillende pannen-, & voedseldragers in gehaald die in hoog tempo als berggeiten de stijle helling bespringen.

Vroeg in de middag horen we het gebulder van Kaieteur, bespeuren we de Cock of the Rock en The Golden Frogs, en lopen we het mistige gedeelte van de Kaiteurwatervallen in. Even later hebben we een prachtig uitzicht over één van ’s werelds mooiste en hoogste single drop waterval.

Hier verblijven we in een prachtig chalet-achtig berghuis. Paul laat ons de omgeving zien. We schieten foto’s, kopen rum in de plaatselijke shop en genieten van een heerlijk bereide lunch van kip, door David. De avond is zeer gezellig onder het genot van rum en een goed gesprek. Vermoeid van het hiken, de indrukken en de rum slapen we als roosjes.........

Een dagje voor ons zelf @ Kaieteur, zwemmen & wandelen voordat we om 14.00 uur met een twee motorig vliegtuigje terug vliegen naar Georgetown. Het is een nationale feestdag. Na het douchen dompelen wij ons onder in het feestgedruis tot diep in de nachtelijke uurtjes.

Foto's

62f31.jpg
62f31.jpg
Gerholdt
59722.jpg
59722.jpg
Gerholdt
b5d02.jpg
b5d02.jpg
Gerholdt
5c864.jpg
5c864.jpg
Gerholdt
59722.jpg
59722.jpg
Gerholdt