Regenwoud Guyana te koop image
Sannetje001

Regenwoud Guyana te koop

Guyaanse president Bharrat Jagdeo wil het tropisch regenwoud van Guyana aan Groot-Brittannië geven in ruil voor ontwikkelingsgeld, als middel tegen de armoede in het land. Bovendien zou het toeziend oog van Engeland de houtkap moeten tegengaan.

Met het geld kan Guyana naar eigen zeggen zorgen voor ontwikkelingshulp voor de straatarme bevolking. Daarnaast wordt er gestreden tegen de houtkap en daarmee het broeikaseffect. Het regenwoud rond de evenaar wordt namelijk gezien als buffer tegen de opwarming van de aarde.

President Jagdeo: ‘We willen dat er geld in ons land wordt gepompt zodat we alternatieve economische activiteiten kunnen ontplooien. Dan kan ons land zich ontwikkelen en de mensen kunnen een beter leven leiden, terwijl de regenwouden behouden blijven.’

Het natuurreservaat Iwokrama is al onder internationaal toezicht geplaatst. Guyana gaf het gebied achttien jaar geleden aan Commonwealth, waar Guyana als voormalig Britse kolonie ook lid van is. Er wordt aan ecotoerisme gedaan, de biodiversiteit wordt bestudeerd en er is een nauwe samenwerking met de Macousi Indianen. ‘Het hele oerwoud van Guyana zou er zo uit moeten zien’, aldus Jagdeo.

Natuurorganisaties juichen Jagdeo’s plan toe, maar in het land zelf is niet iedereen het eens met het besluit van de president. Politici zijn van mening dat dit een nieuwe vorm van kolonisatie is en inwoners van de hoofdstad Georgetown geloven niet dat hun armoede zal verdwijnen door het plan.