Zuidkust Ecuador

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Walvissen spotten tussen Puerto Lopez en Isla de la PLata

Zuidkust Ecuador,
Ecuador


Jaarlijks tussen juni en oktober houden talloze bultrugwalvissen zich op nabij de kust van Ecuador om te paren. Vanuit Puerto Lopez, een schattig, stoffig en relaxt kustplaatsje vlakbij Manchililla NP, kun je een tour boeken naar Isla de la Plata, een vulkanisch eiland op anderhalf uur vaarafstand per speedboat.

Dit eiland wordt in de volksmond ook wel Poor Men's Galapagos genoemd, vanwege het feit dat op dit eiland unieke flora en fauna te vinden is die behalve op de Galapagos eilanden nergens anders ter wereld voorkomt. Je ziet er o.a. vele blauwvoet- en gemaskerde Jan van Genten. En zodra het eiland in zicht komt word je in die periode getrakteerd op vele walvissen die hun paringsrituelen van zeer dichtbij laten zien. Echt een geweldige ervaring.

Na het walvissen spotten krijg je een lunch en maak je een wandeling van zo'n 2,5 uur over het eiland. Wij zagen bij het aanmeren nog zeeschildpadden en een zeeleeuw. Daarna is er de gelegenheid om te snorkelen, waarbij een scala aan tropische vissen aan het oog voorbijtrekt. Op de terugweg zie je met een klein beetje geluk weer walvissen uit het water springen. Ik had zelf erg veel geluk en zag die dag zo'n veertig walvissen, waarvan sommigen tot op dertig meter van de boot kwamen. En onze gidsen bleven in de buurt van de walvissen tot de andere boten al lang en breed vertrokken waren en de bultruggen uiteindelijk verdwenen naar de veilige dieptes van de oceaan.

Deze fantastische dagtrip kost ongeveer 60 dollar en is wat mij betreft elke cent meer dan waard. Het is inclusief driedaags entreebewijs voor Manchililla NP, waar Isla de la Plata deel van uitmaakt. Voor mij was dit een van de hoogtepunten van mijn reis van zes maanden door Zuid-Amerika.

Vanuit Quito kun je een nachtbus nemen naar Puerto Lopez, maar dit is een vrij ruige rit van twaalf uur. Een andere mogelijkheid is vliegen. Voor zo'n 70 dollar vlieg je naar Manta en vanuit daar is het nog ongeveer drie uur bussen naar Puerto Lopez. In het plaatsje zelf zitten leuke (eet-)tentjes aan de Malecon en je kunt er verschillende dagtripjes maken naar Manchililla NP, bijvoorbeeld naar Los Frailes beach, een prachtig en rustig strand.