Quito

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Quito image

Quito

Quito
Ecuador
Wendyve

Verbazingwekkend typisch Ecuador

Een aantal mensen heeft me gevraagd wat meer uit te wijden over de dagelijkse dingen hier. In de twee en halve maand die in inmiddels in Ecuador heb doorgebracht zijn me zeker de nodige dingen opgevallen.
Is er in Nederland een actie gaande "staakt het zoenen", hier geeft nog iedereen als groet netjes een zoen op de rechterwang. Wel herhaalt dit ritueel zich als men na een tel weer afscheid neemt. In de ecuadoriaanse volksmond is iedereen je vriend. Ook diegene die je net hebt leren kennen is na een goed gesprek "amigo". In een gesprek vraag je niet allereerst "wat doe je", maar "heb je werk", want een baan is hier niet iedereen voorbehouden. Mag je dan een inkomen hebben let dan op genoeg wisselgeld in je portemonnee. Het tekort aan wisselgeld is hier een nationaal probleem. Ook kun je op bijna iedere hoek van de straat je geld kwijt aan illegaal gekopieeerde cd´s en dvd´s. Ook hier verboden, maar ach net als in Nederland geen (straat)hond die er op let.

Mocht je je willen verplaatsen, dan kan dat heel goed per bus. Die rijdt je overal heen voor 25 centavos (dollarcent). Haltes zijn er overal. Steek je hand op en ... zie daar. Vervolgens schalt er salsamuziek uit de speakers ongeacht welk tijdstip. Ook geweldfilms die ingezet worden op de lange afstandsritten kennen geen tijdstip. Hier geen kijkwijzer voor de allerkleinsten. Bij het uitstappen vooral letten op gaten in het trottoir. Ogen zijn niet alleen gefocusd op hondedrollen, maar ook op de talloze gaten waarin je soms helemaal kan verdwijnen. Ook het oversteken van zebrapaden is op eigen risico. Hier geen beleefde automobilist die met een vriendelijk handgebaar halt houdt. Stoepranden zijn soms immens oog en ook hier en daar voor nederlandse giganten niet zonder hulpmiddelen te beklimmen. een ander vervoermiddel is de taxi. Naast de talloze gele dienstverleners zijn daar ook de bijna niet te herkennen particulieren (illegalen).

Eenmaal thuis gekomen heb je een flinke sleutelbos nodig om langs alle sloten te komen. In mijn geval wel zeven stuks. Ramen zijn voorzien van hekwerken (soms de mooiste exemplaren) om menig inbreker te weren. Thuiskomen doe je het liefst voor het donker wordt. Hier geldt nog steeds een avondklok. Nog net de vuilniszakken buiten zetten, die worden vanavond laat nog opgehaald. Donker wordt het na zes uur en licht twaalf uur later. Dat bij een temperatuur van ´s avonds ongeveer 13 graden. Overdag mag het kwik oplopen tot een graad of 25. ´s Ochtends ontwaak je vanonder de lakens (dekbedovertrekken zijn hier nog niet gesignaleerd.) de douche heeft als het meezit een warme straal. Uit de douchekop ontspruiten twee elektrische draadjes die dit mogelijk maken. Toiletpapier deponeer je hier naast het toilet.
Ontbijt bestaat uit vb. cebollado (vissoep) waar ze vervolgens een handjevol popcorn ingooien. Als je net als ik liever ontbijt met koffie en croissants, houd dan rekening met het feit dat men hier in de regel oploskoffie serveert. Zoeken naar de suikerpot hoeft niet altijd. Soms is de koffie voorgezoet. Melk komt hier uit een plastic zakje. Het eitje mag hier nog zachtgekookt genuttigd worden. Salmonella komt in het spaans woordenboek blijkbaar niet voor. De afwas doe je met een "kuipje" afwasmiddel. Hier geen fles Dreft op het aanrecht.
Als je de deur achter je dicht doet hoop je dat je die ´s avonds weer open mag doen. Huurcontracten hebben hier weinig waarde. Mocht iemand meer geld voor je onderkomen over hebben, dan wisselen de zeven sleutels van eigenaar. Op straat gelden helden als Bob de Esponja (Spongebob) en Spiderman. Over de stad waakt hier moeder Maria i.p.v. de politie. Processies vinden op ieder "heilig uur" plaats. Wierook gebruikt men hier als "interieurverfrisser".

Nog een aantal opvallende zaken:
Verkeerspolitie houdt het verkeer hier eerder op dan dat het de doorgang bevordert. Een nieuwe auto geeft je drie maanden gelegenheid deze eens goed uit te proberen, aangezien het nummerbord eerst aangevraagd dient te worden. Hier geen flitspalen. Geen beginnen aan. Rechts inhalen, waarom niet. Verkeersregels nog niet gesignaleerd. "APK-keuring, wat is dat?
Kinderen zijn hier herkenbaar aan een schooluniform of een schoenpoetsersuitrusting. Haken en breien is hier nog een deugd. Schoonmoeders zijn hier nog heilig. Geen kwaad woord over hen uit de mond van een latino. Bordjes unisex maken reclame voor de kapper, waar je haar nog met kopjes opgewarmd water wordt gewassen. Verder heet bijna iedere weg "doble via", totdat blijkt dat dit staat voor "tweerichtingsverkeer". Het vliegveld ligt hier nog lekker bereikbaar in het midden van de stad.
Rest me alleen nog wat te vertellen over de menukaart. Die vermeld iedere dag pollo (kip) met aardappelen én rijst. Niet gek dus dat menig kerststal ook een stel kippen telt. Deze maken immers deel uit van de locale veestapel. Kippen worden voor bepaalde gerechten niet ontdaan van lichaamsdelen. Zo drijft er vaak een kop en een stel poten in de soep rond. Mocht je een kippebout besteld hebben in een restaurant is de kans aanwezig dat je er een paar plastic handschoenen bij krijgt. Tuinbonen eet je hier zonder schil. Mmm, Nederland: zo zijn ze wel lekker. Verder zien ze hier cavia´s en schapenhuid als delicatessen. Om je te vrijwaren van mogelijke, via het eten, opgelopen parasieten, slik je hier ieder half jaar een "anti-parasieten-pil". Deze haal je bij de drogist waar je direct een kuurtje antibiotica kan inslaan.

Mocht je van dit alles in de stress schieten dan verkopen ze hier sigaretten per stuk. Oudejaarsavond, nou ja....zie eerder.
Mocht ik nog iets vergeten zijn, dan vermeld ik dit graag alsnog. Mijn idee is dat jullie je enige voorstelling kunnen maken.
Oh ja, je "papas fritas" krijg je hier nog wel gewoon met mayonaise.

rest weblog te lezen op: www.wendyve.waarbenjij.nu (Ecuador een half jaar samen)