Oriente

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ervaar het unieke tropisch regenwoud van Cuyabeno Nationaal Park

Oriente,
Ecuador


Eén van de mooiste gebieden om te bezoeken in Ecuador is het tropisch regenwoud in het noordoosten, tegen de grens met Colombia. Hier sta je aan de rand van het grootste tropische regenwoud ter wereld: het Amazonebekken. Het “Reserva de Producción Faunística Cuyabeno”, 650.000 hectare groot, kreeg in 1979 de status van beschermd gebied. Het bestaat voor een groot deel uit ongerept vloedbos: in de korte droge tijd is het ‘gewoon’ regenwoud, in de regentijd staan grote delen onder water. Het vervoer gaat dan ook hoofdzakelijk per gemotoriseerde kano.

Wat je ziet vanaf het water is een enorme rijkdom aan bomen, planten, vogels en zoogdieren. Grote blauwe vlinders, vele soorten apen, toekans, ara’s, hoazins, haviken, ijsvogels, te veel om op te noemen. In het water leven zoetwaterdolfijnen, anaconda’s, kaaimannen, waterschildpadden, piranha’s…..

Heel bijzonder zijn de karakteristieke macrolobiumbomen, een acaciasoort, die met hun grillige vormen prachtig spiegelen in het water. Vooral op het Laguna Grande, het grote meer midden in dit regenwoud, zijn ze tegen zonsondergang een lust voor het oog. Die zonsondergang op het meer is spectaculair: bekijk ook de foto’s op deze site hiervan. Het is dus ook nog eens een zeer fotogeniek gebied.

Ga overdag op jungletocht met een gids en spijker de bijna verloren kennis van medicinale planten bij. Je krijgt laarzen ter plekke. Als je een GSM bij je hebt kun je op zoek naar de evenaar, die hier dwars door de jungle loopt. Ontdek ’s avonds in het donker de roodoplichtende ogen van de kaaimannen vanuit je kano. Of de lichtgevende bladeren tijdens een nachtelijke tocht in het stikdonkere woud. Bezoek zeker ook de woongemeenschappen van de locale indianen, waar de vrouwen ter plekke een cassavepannenkoek voor je bakken.

Je komt er door vanuit Quito het vliegtuig te nemen naar Lago Agrio, een vlucht van een half uur. Vanuit Lago Agrio neem je de bus naar het beginpunt van het Nationaal Park Cuyabeno (entree 20 dollar). Van daar is het nog een paar uur varen per kano naar je (eco)lodge of kamp.
Georganiseerde tours van 4 à 5 dagen zijn te boeken in Quito of via internet. Onze trip zat bij de georganiseerde reis in, maar ik heb een link gevonden naar een organisatie waar je meerdaagse excursies kunt boeken. Deze is wel iets luxer dan waar wij zaten (Hot Spot Camp Cuyabeno River) maar daar is geen website van te vinden.

[url=