Oriente

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oriente image
Oriente image Oriente image

Cuyabeno Lodge

Oriente
Ecuador
WKerkhof

Cuyabeno Lodge

Om bij de Cuyabeno Eco-lodge te komen nemen we eerst het vliegtuig naar lago Agrio. Vanuit daar worden we met een busje ongeveer 2,5 uur verder het binnenland in gebracht naar de kano-opstapplaats. Het is ondertussen middag en we zijn blij te zien dat we voor vertrek eerste een fatsoenlijke warme maaltijd krijgen!

Het groepje wat met ons in de bus zat, zal ons reisgezelschap zijn voor de komende vier dagen en we hebben ook onze gids Gilver al ontmoet.
De eerste kennismaking met de jungle is in de kano op weg naar de lodge. Gelukkig is er een andere kano voor al onze bagage, die netjes wordt afgedekt tegen eventuele regenbuien.

Zelf zitten we veel te warm gekleed in de kano. Ons was verteld een lange broek en lange mouwen te dragen ivm insecten in de jungle, maar we zijn eigenlijk veel te warm gekleed. Hoewel onze outfit luchtig is, brand de zon en is het eigenlijk niet nodig om bedekte kleding in de kano te dragen horen we later… Een top en korte broek zouden goed kunnen, ook zou ik aanraden slippers in de kano te dragen. Wanneer je schoenen namelijk nat worden door een enorme regenbui, ga je die de komende dagen niet meer droog krijgen….

De kanotocht naar de lodge duurt ongeveer 2-3 uur, het ligt er een beetje aan wat je onderweg tegenkomt. Een mooie introductie tot het gebied waar we de komende dagen zullen verblijven. Onderweg zien we al een dwergkaaiman, verschillende kleine aapjes en prachtige vlinders.

De lodge ligt aan een heel groot meer en is een echte Eco-Lodge. De gebouwen zijn allemaal gemaakt van hout wat niet uit de jungle komt en bedekt met riet. We worden welkom geheten met een heerlijk glas koude limonade waarna we ingedeeld worden in onze kamers.

We hebben geluk dat we een de-luxe kamer hebben geboekt en mogen in de observatietoren van 3 verdiepingen op de bovenste verdieping slapen. De voordelen van deze de-luxe kamer op een standaard kamer zijn wat mij betreft groot:
1) Je hebt een geweldig uitzicht, terwijl de standaard kamer nagenoeg geen uitzicht heeft
2) Je hebt een eigen terrasje, hier kun je mooi de siësta's tussen de excursies doorbrengen; als je een standaardkamer hebt, zit je op je eigen kamer of in een gemeenschappelijke ruimte.
3) Je natte kleding is makkelijk te drogen op je eigen terras!

Eenmaal geïnstalleerd vallen toch aardig wat gebreken op aan deze eco-lodge, helaas…. Het onderhoud lijkt aardig achterstallig, zo zitten er op verschillende plaatsen grote gaten in de horren voor de ramen, op de vloer liggen een paar rotte planken, en je moet oppassen dat je je er niet aan stoot of over valt in het schaarse licht en de daken hebben hun beste tijd gehad en vele kamers hebben last van kleine lekkages.

De lodge houd zoals van ze verwacht wordt op meerdere terreinen rekening met het milieu. Dit doen ze door water te zuiveren uit de rivier wat gebruikt wordt voor de douche en toilet. Dit echter absoluut geen drinkwater, dus zelfs met het tandenpoetsen kun je beter je mond spoelen met een flesje water.
Ook hierbij wordt natuurlijk aan het milieu gedacht en er staat 1 flesje per persoon klaar op je kamer die je in de keuken zo veel je wilt bij kan vullen met vers drinkwater. met dit flesje doe je je complete verblijf, dus ik zou adviseren om zelf ook nog 1 of 2 flesjes water mee te nemen zodat je niet constant uit hetzelfde flesje hoeft te drinken.
Neem ook een extra handdoek mee, want de vier dagen dat wij er waren hadden we 1 badhanddoek en 1 klein handdoekje per persoon en dit wordt niet verschoont.
Verder zou ik aanraden om een zaklamp en goede hoofdlampjes mee te nemen omdat de verlichting schaars is.

Het ontbijt is heel eenvoudig maar prima, maar de lunch en het avondeten zijn van boven verwachting goede kwaliteit (beide zijn altijd warm). De gerechten zijn afwisselend en lekker vers!

Elke dag ga je met de kano op pad, de gids bepaald waar naartoe, rekening houdend met de weersomstandigheden past hij het schema aan. Als het enigszins kan ga je ook een ochtend wandelen in de jungle, dan is het wel raadzaam om bedekte, luchtige kleding te dragen en je goed in te smeren met deet. Doe dit echter wel al in de lodge, want wanneer je dit in de jungle nog doet is dit heel schadelijk voor sommige dieren!
voor de wandeling staan er genoeg laarzen bij de lodge, dus daar hoef je zelf niet voor te zorgen!

Al met al een geweldig verblijf, heel veel gezien, elke dag genoten, maar verwacht geen luxe, eerder wat achterstallig onderhoud…. De omgeving maakt de kleine min-puntjes meer dan goed!

Een laatste tip: Geen geopende etenswaren in je kamer bewaren, gegarandeerd kakkerlakken, ook in lege glazen drinken… Zorg dat al je tassen, koffers, toilettassen dicht blijven, niks op de grond laten slingeren…. Wie dat wel doet kan insekten of spinnen verwachten zoals een dame bij ons in het groepje die haar poncho uit haar rugzak haalde. Een gil, een ijzige stilte, en een wit gezichtje later bleek er een enorme vogelspin uit te zijn gekropen….

Foto's

Image Title Image Title
b5531.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
ef169.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
6cd4b.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
e8409.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
8526f.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
3f7dd.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
3748d.jpg
WKerkhof

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Cuyabeno Lodge"

 • profile image comment
  Door Wisseschout• geplaatst op 09 Dec 2015 | 05:33:35

  Kijk, dit zijn nou van die heerlijke plekken waar je zo naar toe zou willen. Je hebt het mooi beschreven, lekker avontuurlijk.
  En mooie foto's bijgeplaatst, vooral die kikker is schitterend.
  Zo hebben wij over de wereld, ook van die plekjes waar we nog wel eens even naar terug zouden willen en daar zijn er 2 van in Ecuador, bij 2 Belgen, die daar Lodges hebben, tot in het diepste zuidelijke puntje.

  Bericht aangepast op 08:13:51