Isla de la Plata

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Grote hoeveelheden vogels op Isla de la Plata (Klein Galapagos)

Isla de la Plata,
Ecuador


Kustplaats Puerto Lopez, Ecuador is het startpunt van een 2-1/2uur durende boottocht naar het eiland Isla de la Plata. Kosten ca.40USD, half juni ca.20-25C maar neem wel water e.d. mee. Op eiland en boot is vaak niets te krijgen. Met geluk kan men dolfijnen en half juni tot oktober Bultrugwalvissen (Megaptera novaeangliae) spotten tijdens de boottocht. Ze gaan dan in deze omgeving paren en daardoor zijn ze vaak te zien. Wat een prachtig gezicht als ze uit het water springen en of als ze glooiend door het water zwemmen. De walvissen heb ik gezien.

Vanaf de boot door het water naar het strand en dan verzamelen voor wandeling over het niet al te groot eiland. Het eerste stuk was een steil stuk met vele trappen door bossen. Daarna een uitzichtpunt met prachtig zicht op kliffen en zee. Vanaf hier splitste de wandeling in drieën, kort (1 ½uur)-middel (2 ½ uur - afgesloten vanwege op pad broedende vogels) of lang(3 ½ uur)

Wij namen de lange wandeling met vogels vaak in grotere hoeveelheden. Het eerste gedeelte was het domein van de blauwvoetgent of Blue-footed Booby. Vaak zagen we deze als stelletje soms zelfs met eieren of jongen. Je moest regelmatig omlopen om ze te ontwijken. Geluk hadden we om een stelletje blauwvoetgent hun paringsritueel te zien opvoeren. Ze dansten korte tijd om elkaar heen met fladderende vleugels en snavel in de lucht. Hierna raakte het mannetje met zijn poot het vrouwtje aan en de paring begon door op het vrouwtje te gaan. Dit laatste duurde slechts kort. Het mannetje blijft verder wel bij het vrouwtje totdat de jongen groot zijn. De Booby is een prachtige vogel ongeveer de grote van een gans met lichtblauwe poten, donkerder blauwe snavel, witbruin gevlekte kop en rug, vleugels en staart zijn egaal bruin, de buik en borst wit.

Langs een kustpad en bij de kliffen vele fregatvogels Ze zaten met vele honderden in de bomen en op de rotsen. Vele mannetjes waren vrouwtjes aan het hof maken. Dit was te zien aan de rode keelzak die ze opzetten om zo de vrouwtjes te imponeren. Zoveel vogels op zo'n kleine oppervlakte was erg indrukwekkend om te zien. Onderweg nog vele vogels als diverse meeuwsoorten, Nazcagent en de Roodpootgent

Isla de la Plata is zeker een must als je in Ecuador bent. We hebben hier meer fregatvogels en blauwvoetgenten gezien dan bij Galapagos eilanden.

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Grote hoeveelheden vogels op Isla de la Plata (Klein Galapagos) "

 • profile image comment
  Door Giraffe• geplaatst op 10 Jul 2013 | 05:53:21

  Mooie tip

  Bericht aangepast op 02:52:27
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 08 Jul 2013 | 17:52:11

  Je hebt gelijk, het is er prachtig. Vooral de walvissen vond ik een belevenis.

  Bericht aangepast op 02:38:43