Galapagos eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Galapagos eilanden image

De bijzondere Galapagos eilanden

Galapagos eilanden
Ecuador
Chris8mgh

De bijzondere Galapagos eilanden

De Galapagos eilanden, miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen diep in de zee. Door een lavalaag op een andere lavalaag werden langzaam zo’n 13 grote eilanden, 20 kleinere eilandjes en 100 losse rotsen gevormd, 1000 km van het vaste land verwijderd. Je moet je dus voorstellen dat hier geen leven was. Al het leven dat er nu is, heeft zijn weg gevonden of door de zee of via de lucht. Zaadjes die door tropische stormen per ongeluk op de eilanden neerstreken, grote boomstronken die door overstromingen op het vasteland de zee in werden gesleurd. Boomstronken vol met dieren die minstens 2 weken zonder zoet water en schaduw kunnen overleven. Daarnaast hebben deze dieren zich moeten aanpassen naar de leefomstandigheden die ze daar troffen. Zo zijn er grofweg twee verschillende leguanen: de landiguana en de marine iguana. De tweede is bijzonder omdat deze zichzelf heeft geleerd voedsel uit de zee te halen. Na in de zee geweest te zijn, moet hij zichzelf weer opwarmen in de zon. Op Fernandina zie je honderden van deze zwarte marine iguanas bij elkaar en op elkaar liggen. Het zout dat ze binnen krijgen met eten, kunnen ze niet kwijt, dus dat spuiten ze door hun neus naar buiten. Hilarisch gezicht. Ook zijn er zo’n 13 verschillende soorten Darwin finches – kleine vogeltjes – en reuzeschildpadden. Allemaal hebben ze zich aangepast aan de eilanden. Het ene eiland heeft namelijk laag aan de grond voedsel, het andere hoog. Sommige schildpadden hebben daarom een soort zadelschild, waardoor ze met hun nek bij hoger voedsel kunnen. En de ene darwin finch eet besjes – kleinere snavel – en de andere weer cactusvruchten – spitsere langere snavel -. Dit is dan ook allemaal beschreven door Charles Darwin in zijn evolutietheorie.

Ook de drie verschillende zeestromen die hier bij elkaar komen zorgen voor vreemde combinaties. Vanaf Antarctica en Patagonie komen onder andere pinguins, walvissen, orka’s en zeehonden. Uit het caribisch gebied komen flamingo’s, schildpadden en tropische vissen. Snorkelen is hier een waar feest!

De Ecuadoriaanse overheid en vele sponsoren doen er alles aan om deze bijzondere flora en fauna te beschermen. Alles wordt streng gecontroleerd en veel eilanden mag je alleen met gids bezoeken. Ook mogen wij toeristen absoluut geen zaadjes, fruit of ander leven meebrengen. De bagage wordt grondig gecheckt, de bagageruimte in het vliegtuig wordt ingespoten met een organismendodende spray en de eerste stappen op de Galapagos zijn op een desinfecterende mat, zodat ook onze schoenen schoon zijn.

Je kunt op verschillende manieren de eilanden bezoeken. Wij hebben ervoor gekozen om in Quito een last minute boottocht te regelen. Niet zomaar een boottocht… een superluxe cruise inclusief jacuzzi en overheerlijk eten. Dat hadden we wel verdiend vonden we. En de prijzen verschilden niet zoveel ten opzichte van een eenvoudigere boot. Omdat Tom nog wilde duiken zijn we twee dagen eerder gegaan en bleven we vier dagen langer op de twee meest bewoonde eilanden. Want ja op de Galapagos eilanden wonen ook nog eens 30.000 mensen. Galapagenos genaamd en bijna net zo bijzonder en vriendelijk als de dieren.Op 10 september vertrokken we met het vliegtuig naar Baltra. Het is gek om vervolgens in het grootste stadje van de Galapagos – Puerto Ayora – rond te lopen. Het voelt gewoon als Ecuador met smoezelige eettentjes en kleine winkeltjes. Toch als je om je heenkijkt, besef je dat dit een bijzondere plek is. In de haven zie je grote pelikanen op de reling zitten, zeehonden luieren op bankjes en op de rotsen en fregate birds vliegen rakelings langs je heen.

Het is moeilijk om te omschrijven maar we hebben zoveel moois gezien met snorkelen: 20 tot 30 schildpadden, zeeleeuwen die met je willen spelen, blue footed boobies die naast je in het water plonsen op jacht naar vis, verschillende soorten haaien en vissen. Tijdens een snorkeltochtje met onze cruise waren Tom en ik als laatsten nog in het water. Tom was druk bezig een whitetip reefshark te filmen. Dus ik vraag hem de camera en zeg ‘m onder te duiken zodat ik ze beide kan in beeld kan brengen. Op het moment dat Tom mij de camera geeft en ik ze probeer te volgen kijk ik naar links. En ik zie echt een ENORME haai opdoemen van meer dan 2 meter – later blijkt een Galapagos shark -. Mijn hart ging tekeer.. maar ik ben er een beetje achteraan gezwommen en heb geprobeerd hem zo goed mogelijk te filmen. Zie hieronder het resultaat – geluid aanzetten -. Al onze medesnorkelaars waren jaloers.. zij zaten al op de boot op ons te wachten! Oeps!

Lees verder op www.8mgh.wordpress.com voor de rest van het verhaal en bijbehorende filmjes!

Foto's

d43e0.jpg
d43e0.jpg
Chris8mgh
d43e0.jpg
d43e0.jpg
Chris8mgh
bb3ec.jpg
bb3ec.jpg
Chris8mgh
bb3ec.jpg
bb3ec.jpg
Chris8mgh
bb3ec.jpg
bb3ec.jpg
Chris8mgh
246cb.jpg
246cb.jpg
Chris8mgh
246cb.jpg
246cb.jpg
Chris8mgh
246cb.jpg
246cb.jpg
Chris8mgh
95dee.jpg
95dee.jpg
Chris8mgh
95dee.jpg
95dee.jpg
Chris8mgh
95dee.jpg
95dee.jpg
Chris8mgh