Welke heb jij gelopen? 's Werelds gaafste vulkaanwandelingen image
Japio

Welke heb jij gelopen? 's Werelds gaafste vulkaanwandelingen

Vulkanen kennen we in allerlei soorten en maten, stuk voor stuk zijn ze op hun eigen manier bijzonder. Deze natuurverschijnselen zijn op zich natuurlijk al indrukwekkend, maar de gaafste wandelingen maak je bij de volgende vijf vulkanen. Waar ben jij al geweest?

1. De Kelimutu Vulkaan – Flores





Schitterende kleurspelingen bij zonsopkomst. (Foto: Columbus Reisreporter MaaikeAarts)



Wanneer je deze vulkaan op Flores bezoekt moet je zeker een ochtendwandeling maken, het licht zorgt dan voor een mooi beeld wanneer je uitkijkt over de drie meren. Deze meren zijn overigens ook nog eens verschillend van kleur. Reden genoeg dus om deze vulkaan te bezoeken.



2. Maderas Vulkaan – Nicaragua





Enorm veel begroeiing waarin dieren en reptielen zich schuil houden. (Foto: Columbus Reisreporter RobHoekstra.)



Midden in het Nicaragua-meer ligt het magische eiland Ometepe. Twee vulkanen zijn te vinden op dit eiland, waarvan eentje de Maderas is. Deze is niet meer actief en in de krater heeft zich een meertje gevormd. Verwacht geen geweldig uitzicht, vaak is de vulkaan gehuld in een dikke laag mist. Maar tijdens de klim kom je wel een hoop dieren en reptielen tegen.



3. Cerro Negro Vulkaan – Nicaragua





De jongste vulkaan van Centraal Amerika. (Foto: Columbus Reisreporter SimmersJan.)



Dit is de jongste vulkaan in Centraal Amerika. Tot 1850 was hier niets, maar vanaf toen is de vulkaan meerdere keren uitgebarsten wat ervoor heeft gezorgd dat uit niets de berg nu 728 meter hoog is. Misschien een beetje onnozel, maar veel bezoekers dalen zelfs af tot in de krater. Het zorgt wel voor een mooi beeld, maar andere grenzen dan je eigen verstand zijn er niet aangegeven.



4. Kawah Ijen – Java





De dampen komen er vanaf. (Columbus Reisreporter Rwezenaar.)



Dit kratermeer op Java is het grootste verzuurde meer ter wereld. Ijen is een actieve vulkaan met een hoog percentage zwavel. Lokale mijnwerkers riskeren hun leven om deze zwavel van beneden naar boven te dragen. Avontuurlijk is het zeker om hier te wandelen, maar neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld een goed gasmasker, want de concentratie zwavel in de lucht is erg hoog. Op de top van de vulkaan heb je een geweldig zicht door de gele zwavel, het turquoise meer en de blauwe lucht (als je geluk hebt).



5. Cotopaxi – Ecuador





Van veraf is de vulkaan ook mooi om te zien met een mooie besneeuwde top. (Foto: Columbus Reisreporter Sidonius.)



Dit is de hoogste actieve vulkaan ter wereld. Deze mythische berg in het Andesgebergte ligt op een hoogte van bijna 6000 meter. Makkelijk om deze vulkaan te beklimmen is het zeker niet. Het is daarom aan te raden te trainen voor deze hike en een week of twee te acclimatiseren in het hooggelegen gebied. ’s Nachts is de vulkaan te beklimmen, de zon staat er dan nog niet op. Wanneer je op de top bent aanbeland kun je genieten van adembenemende uitzichten.