Ecuador Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Galapagosinwoners verdreven

Gepubliceerd: 07 oct 2009 0
De bevolking van de Galapagoseilanden stijgt enorm en de hoeveelheid afval stijgt evenredig. Daarom heeft de regering van Ecuador besloten het inwonersaantal in te perken.
Door: Luc Bierman
Meer dan duizend Ecuadorianen zijn het afgelopen jaar uit de provincie gezet. Daar blijft het niet bij; de regering is van plan nog meer mensen van de eilanden te halen. Reden hiervoor is dat ze het unieke ecosysteem bedreigen.

Ecosysteem

Voordat de mens voet zette op de Galapagoseilanden, vierde het ecosysteem hoogtij. Diersoorten zoals de reuzenschildpad konden op een unieke wijze evolueren, omdat ze geen natuurlijke vijanden kenden. Daardoor kennen de Galapagoseilanden een groot aantal bijzondere inheemse dieren. De bevolking heeft het systeem behoorlijk ontregeld.

Wetenschappers

Wetenschappers uit binnen- en buitenland maken zich zorgen over de explosieve bevolkingsgroei. Onder andere olielekken, de vangst van schildpadden en haaien en de introductie van vreemde soorten als ratten en vee hebben de eilanden zware schade toegebracht.

Bevolking

In de loop der tijd zijn veel Ecuadorianen naar de eilanden getrokken om er aan de slag te gaan als visser of boer. Later werd het interessant om er in de toeristische sector te werken. In tien jaar tijd heeft dit gezorgd voor een verdubbeling van het aantal inwoners.

Beperking bevolking

De regering zegt alleen maar goede bedoelingen te hebben met het inperken van de bevolking. Er is echter veel protest over de hardhandige wijze waarop het beleid wordt uitgevoerd. Mensen worden opgepakt, in een vliegtuig gepropt en het eiland afgevoerd.

Woedend

De bewoners zijn woedend. Zij vinden het niet eerlijk dat arme burgers gestraft worden, terwijl Ecuador zelf nog miljoenen dollars blijft verdienen aan het toerisme.

Legale bewoners

Iedereen die er is geboren, mag er blijven wonen met partner, evenals de mensen met een werkvergunning en degenen die er voor 1998 ook al woonden. Wie hier niet aanvoldoet, moet de eilanden al dan niet vrijwillig vrijlaten.


Foto door saskia.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Ecuador artikelen

Bijzonder: duiken met zeeleguanen

Wie de Galapagoseilanden alleen voor de schildpadden bezoekt, laat een andere bijzondere diersoort compleet links liggen. De eilandengroep is namelijk de enige plek op aarde waar de zeeleguaan voorkomt. Deze bijzondere leguanen leven uitsluitend van algen en duiken daarvoor tot wel 9 meter diep de z...

Wie de Galapagoseilanden alleen voor de schildpadden bezoekt, laat een andere bijzondere diersoort compleet links liggen. De eilandengroep is namelijk...

Zo reis je door Ecuador buiten de gebaande paden

Bij Ecuador denken de meeste reizigers meteen aan de Galapagoseilanden – het vasteland is terra incognita. Maar juist hier kun je zowel de Andes als de Amazone intrekken, poema’s én walvissen spotten.

Bij Ecuador denken de meeste reizigers meteen aan de Galapagoseilanden – het vasteland is terra incognita. Maar juist hier kun je zowel de Andes als d...