Ecuador Artikelen & Blogs

Reisnieuws

2009 Jaar van Darwin

Gepubliceerd: 12 feb 2009
1

Vandaag, 12 februari, maakt het Darwinjaar een feestelijke start. In Naturalis in Leiden opent natuurkundige Robbert Dijkgraaf het jaar waarin de grondlegger van de evolutietheorie 200 jaar oud zou zijn geworden.

Op 24 november 2009 is het 150 jaar geleden dat Charles Darwin zijn boek ‘On the Origin of Species’ publiceerde. Voor dit boek reisde hij met het schip The Beagle de hele wereld over (1831-1836) om onderzoek te doen. Zijn evolutietheorie heeft het denken over het ontstaan van de mens radicaal veranderd en had invloed op religie, wetenschap, biologie en filosofie.

Survival of the fittest
Heel 2009 zal in het teken staan van Darwin en zijn theorie, waarin hij stelt dat slechts de best aangepaste organismen kunnen overleven. Waarschijnlijk is er geen andere wetenschapper geweest die zoveel overhoop heeft gehaald in de wetenschappelijke wereld en nog altijd garant staat voor controverses. Wetenschap, musea, science centers en bibliotheken zijn daarom een uniek samenwerkingsverband aangegaan waarbinnen ze allerlei Darwinactiviteiten organiseren.

Programma
In Naturalis in Leiden kun je bijvoorbeeld tot 3 januari 2010 ‘eiland hoppen’ tijdens een expositie over evolutie op eilanden. In Artis in Amsterdam is een wandelroute uitgezet waarbij je de dierentuindieren ‘door de ogen van Darwin’ ziet. Het Teylers Museum in Haarlem brengt een tentoonstelling over andere culturen als amusement. Als je de deur liever niet uit wilt, biedt de VPRO soelaas. In 35 delen reist het programma ‘In de sporen van Darwin’ de wereld rond op een zeilboot en doet multimediaal verslag.

Meer informatie over het Darwinjaar vind je ook in de aankomende editie van Columbus Magazine dat vanaf 16 maart in de winkels ligt.

Foto 'Galapagos by Boat' door lione_kolsteren.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:
Meer Ecuador artikelen
Reisnieuws
7 plekken met te veel toeristen. Zo ontzie je ze

20 feb 2017, Populaire bestemmingen trekken ieder jaar veel bekijks. Sommige van die plaatsen doen er echter alles aan om toeristen te weren. Ze roepen strenge regels in het leven en staan nog maar een maximum aantal bezoekers toe. Misschien zijn deze alternat...

0
Reisnieuws
Welke heb jij gelopen? 's Werelds gaafste vulkaanwandelingen

26 okt 2016, Vulkanen kennen we in allerlei soorten en maten, stuk voor stuk zijn ze op hun eigen manier bijzonder. Deze natuurverschijnselen zijn op zich natuurlijk al indrukwekkend, maar de gaafste wandelingen maak je bij de volgende vijf vulkanen. Waar ben ...

7
Handige Tips
De beste plekken om wildlife te fotograferen volgens experts

09 aug 2016, Wildlife fotograferen, het is een kunst op zich. Maar op welke spot moet je zijn voor de perfecte foto? Wij vroegen het aan twee Columbus Reisreporters die gespecialiseerd zijn in het maken van dit soort foto's.

5

Reacties van bezoekers Reageer

driechard

Door: driechard • Geplaatst op

Beste Columbus Magazine,

Ik vind dat er wel enige aandacht mag worden gegeven aan dierentuin Blijdorp. Daar is nl. een permanente expositie over Darwin. Het is een wandeling die langs de reuze schildpadden, pinguins etc gaat. De wandeling gaat door een nagebouwd stuk van de Beagle. Erg leuk gedaan.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.