Amazonegebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Amazonegebied image

Vast in Lago Agrio door uitbarsting Cotopaxi

Amazonegebied
Ecuador
WKerkhof

Vast in Lago Agrio door uitbarsting Cotopaxi

Door de regen gaat de vroege ochtend tocht om de zonsopgang te bekijken in de kano niet door, niet heel vervelend want dan kunnen we net iets langer blijven liggen op deze dag waarin we langer moeten reizen dan wat we verwacht hadden.

Na het ontbijt van 8 uur vertrekken we op een rustig tempo om half 10 met de kano richting de busopstaplaats. Zo'n drie uur varen we voor de laatste keer door de jungle, veel zien we helaas niet en halverwege begint het ook nog te regenen.

Met de bus is het ook nog zo'n 2,5 uur naar het vliegveld van Lago Agrio waar we zeer op tijd arriveren. We kunnen nog niet inchecken dus rustig nemen we plaats en wachten.... En wachten.... En wachten.... Maar er gebeurd niks. Wel wordt er druk geprint, gebeld en overlegd achter de balie, maar niemand kan nog inchecken. Dan een mededeling, in het Spaans, geen idee wat er gezegd wordt, nog maar even wachten dan, zoals de rest van de mensen doet.

Een Duitse dame die met ons in de jungle was spreekt wat Spaans en weet ons te vertellen dat het niet zeker is of we naar Quito kunnen vliegen ivm met een uitbarsting van de vulkaan Cotopaxi. De vlucht is nog niet gecanceld dus we wachten rustig wat ons te wachten staat.

Van binnen begint het toch te kriebelen, wat als de vlucht echt niet gaat, hoe komen we dan in Quito? Want grote kans dat er morgen ook geen vlucht gaat of dat deze al helemaal vol zit.... Hoe doen we dat met ons reisschema? Morgen en de komende dagen staat de Laan der Vulkanen op het programma en daar staat de Cotopaxi midden in.... Pffff maar niet te veel op de zaken vooruit lopen en rustig afwachten wat er gaat komen.

Nog een paar keer dat uur wordt dezelfde mededeling gedaan, totdat om 17.00 uur alle oren worden gespitst en ik iets van 'cancellada' opvang. Het zal toch niet....
Ja helaas er gaat vandaag geen vliegtuig naar Quito, wat nu.... Er gaat een reguliere bus naar Quito, maar doordat deze weg de laatste tijd veel geleden heeft en er een groot rotsblok op de weg schijnt te liggen kan de rit die normaal zo'n 6 uur duurt nu wel 10 uur duren door de omweg die genomen moet worden.

Taxichauffeurs staan buiten gretig te wachten, maar kunnen maximaal 4 personen meenemen dus dat beloofd een duur ritje te worden. Er staan ook twee taxibusjes voor het vliegveld, misschien kunnen we met een groepje richting de hoofdstad.
Samen met wat andere toeristen wordt een groep van 12 samengesteld en een van de chauffeurs kan ons wel naar Quito brengen voor $300 totaal. Die kosten vallen mee en het besluit is snel gemaakt.

De goede man rijdt als een malle, haalt in waar ik het niet voor mogelijk zou houden, geeft gas bij, terwijl de mist naar mijns inziens toch vrij dicht is, knalt over slechte stukken weg heen, maar weet ons wel in 5 uur af te zetten bijnier vliegveld!

Wat een goede beslissing hebben we genomen! Op het vliegveld blijken alle binnenlandse vluchten voorlopig gecanceld te zijn, en de lange rit viel ook reuze mee. Om half 12 liggen we in ons bedje in de door onze lokale agent last-minute geregelde hostel!
Hoe en wat we morgen gaan doen zien we morgen wel, eerst maar eens slapen!

Foto's

0c18b.jpg
0c18b.jpg
WKerkhof
234d4.jpg
234d4.jpg
WKerkhof
dd1df.jpg
dd1df.jpg
WKerkhof