Colombia

Hoe kom ik het goedkoopst aan Colombiaanse pesos

Hoe kom ik het goedkoopst aan Colombiaanse pesos
Foto door : colombiablog
Eventjes Colombiaanse pesos bestellen bij het wisselkantoor in Nederland is vaak er niet bij. Daarvoor is Colombia nog te exotisch (lees: te weinig bereisd). Gelukkig is pinnen in Colombia kinderspel. Maar waar doet u dat het goedkoopst? Een aantal tips

1) 40 procent voordeel
Om te beginnen is de euro op het moment (september 2015) erg sterk ten op zichte van de pesos. Ten opzichte van een jaar geleden heeft u circa 40 procent meer pesos voor de euro. Hoe dat komt? Colombia is erg afhankelijk van het exporteren olie en nu de olieprijzen erg laag zijn, is dat van invloed op de wisselkoers van de pesos.

2) Pinnen geen probleem
Colombia heeft zo'n beetje de grootste dichtheid pinautomaten ter wereld. Op echt elke straathoek en in elk winkelcentrum is er wel een rijtje te vinden. Maar let op: het op te nemen maximum verschilt enorm. Bij de meeste banken is het maximale opnametarief ter transactie 400.000 pesos. Circa 120 euro. Veruit het hoogste bedrag haalt u uit een flappentap van (het Amerikaanse) Citibank: 1,3 miljoen pesos (390 euro). Ze zijn zeker in Bogota op veel locaties te vinden.

3) Hoog limiet scheelt kosten
Het voordeel van het hoge limiet van Citibank is dat u enorm bespaart op transactiekosten. Uw Nederlandse bank vraagt al snel ruim twee euro per transactie. En Citibank vraagt ook nog eens circa vijf euro (net als de meeste andere banken). Over het maximale pinbedrag van 1,3 miljoen pesos betaalt u dus circa 7 euro aan kosten. Als u bij een bank pint met een limiet van 400.000 pesos, dan moet u echter 4x pinnen om in de buurt van de 1,3 miljoen pesos te komen. Dan bent u dus 4 x 7 = 28 euro kwijt.

4) Pinnen beter dan wisselen
De pinkosten zijn dus best hoog, maar wisselen bij een wisselkantoortje is vaak nog duurder, omdat de wisselkoersen niet al te gunstig zijn. Een optie is om na de eerste keer pinnen via telebankieren te kijken wat u kwijt bent (de wisselkoers staat naast het pinbedrag) en dat vergelijken met een wisselkantoortje. Maar dat moet u de pinkosten er weer mee verrekenen om een eerlijk beeld te krijgen. Kortom, veel gedoe. Pinnen tegen een hoog limiet is over het algemeen het beste.

5) Zet uw pinpas op wereldbetaling
Een kleinigheid - het is via online bankieren in een minuutje geregeld - maar zet de bankpas vooraf op wereldbetaling, zo pint u zonder problemen in Colombia.

Overige aandachtspunten:
> De meeste pinautomaten maken het overigens mogelijk om naast Spaans Engels te selecteren als voertaal
> 1,3 miljoen aan pesos zijn heel veel briefjes van 50.000 en 20.000. Reken er dus op dat er echt een stapeltje briefjes uit de machine komt. (Voor de rekenaars onder u: 22 briefjes van 50.000 en 10 van 20.000 maakt 32 bankbiljetten). Dat lijkt een kleinigheid, maar als u besluit twee pinpogingen te doen, dan vult uw portemonnee zich behoorlijk. Pas dus op dat het niet te zichtbaar wordt, dat u net heeft gepind
> Pin voor de zekerheid overdag. Dan staat er meestal een bewaker (met een enorm geweer) bij elke bank, dus dat voelt wel zo veilig. Bovendien kunt u de deur van de pincabine vaak afsluiten en vergrendelen. Doe dat ook.
> Bewaar de pinbon totdat u in Nederland bent en u al uw transacties heeft gecontroleerd.
> Geen geld uit de automaat? Maakt u zich geen zorgen. Er zijn best opties waar u uit kunt kiezen op het pinautomaat in Colombia. Checkings of savings bijvoorbeeld. Als u de verkeerde kiest, wil het apparaat wel eens weigeren. Uw pinpas komt dan gewoon terug, maar er komt geen geld mee. Wees gerust, er wordt ook niets afgeschreven van uw rekening.
> Ongeduldigheid is een van de slechte karaktereigenschappen van elk pinautomaat in Colombia. Dat is niet om u te pesten, maar uit veiligheid. Als u niet te snel alle gegevens invoert, dan wordt het transactieproces afgebroken.
> 1,3 miljoen pesos is heel veel nullen. Tel dus even goed mee, want het zou zonde zijn als u 130.000 pesos intoetst als pinbedrag en niet het maximale, tienvoudige.


0
3

Info over deze foto met tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
2031
Geplaatst op
28 sep 2015
Land
Categorie
Activiteit of excursie
Camera
NIKON CORPORATION NIKON D800
Belichtingstijd
10/1000
Diafragma
f/5.6
Brandpuntafstand
48mm
ISO waarde
400
Flits
Nee
Laat kaart zien
 

3 reactie(s) bij "Hoe kom ik het goedkoopst aan Colombiaanse pesos"

 • profile image comment

  Dat scheelt een hoop geld ;D

  Door WKerkhof • geplaatst op 2015-09-29 17:11:56
 • profile image comment

  Goede bruikbare tips, je bent echt een ambassadeur voor het land he!?

  Door JMoerkens • geplaatst op 2015-09-28 22:18:59
 • profile image comment

  Zo, dat is heel wat info in een keer. Bedankt voor de tips. Leuke foto ook.

  Door Fransvdg • geplaatst op 2015-09-28 20:34:45

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.