Cartagena foto's & tips

'363097' door djmeijst '363097' door djmeijst

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Openbaar vervoer

djmeijst

Het is een aanrader om met de bus van Cartagena naar Medellin te gaan. Niet alleen is de bus zeer fraai, maar ook het landschap mag er wezen. Hier kun je van genieten gezeten tussen de Columbianen, kippen, geiten en biggetjes.

'380294' door HtenKate '380294' door HtenKate

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Playa Blanca

HtenKate

Playa Blanca is een prachtig strand vlak bij Cartagena. Helaas weten steeds meer toeristen dit strand te vinden. Restaurantjes en het verhuur van hangmatten en 'cabins' schieten als paddenstoelen uit de grond. Overdag boten vol toeristen maken het strand overvol. Toch... als je dan blijft slapen, is er met sunset en sunrise soms een rustig plekje te vinden, en kan een dergelijke foto gemaakt worden....

'417521' door Fransvdg '417521' door Fransvdg

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Fruitverkoopster

Fransvdg

De fruitverkoopsters in Cartagena zijn een leuke bezienswaardigheid vanwege hun vrolijke kledij. Bananen hoefde ik niet (de cruise was all-inclusive...), maar voor een dollar wilde ze ook wel even poseren.

'263967' door droomreis '263967' door droomreis

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Cartagena

droomreis

In de prachtige Colombiaanse stad Cartagena vind je een boeiende mix van oud en nieuw. De Plaza de los Coches werd vroeger gebruikt als slavenmarkt. De slavenhandel is intussen afgeschaft, nu kun je vooral genieten van de bont gekleurde huizen met balkons en koloniale bogen en wandelgalerijen. (scan 1998)

'444736' door herman m '444736' door herman m

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Castillo San Felipe d

herman m

Vanaf de stadsmuren van Cartagena heb je een mooi uitzicht op het Castillo San Felipe de Barajas, een fortificatie gebouwd in 1536 door de Spanjaarden ter verdediging van de stad. De bouwtijd bedroeg in totaal 121 jaar. Het fort staat op de heuvel van San Lázaro. Door zijn strategische ligging konden dreigende invasies worden afgewend. Op de voorgrond staat het standbeeld van India Catalina. Deze vrouw werd rond 1495 geboren als dochter van een stamhoofd van een Colombiaanse Indianenstam. In 1509 werd ze meegenomen naar Santo Domingo door de Spaanse Conquistador Diego de Nicuesa. Hier leerde zij Spaans, liet ze zich bekeren tot de Rooms-katholieke Kerk en trouwde ze met een Spanjaard. Door haar kennis van de indiaanse talen en cultuur speelde ze een belangrijke rol als vertaler tijdens de vroege verovering van het noorden van Colombia. Ze stierf in 1529. Tegenwoordig is zij een nationaal symbool van dit land.

'259319' door droomreis '259319' door droomreis

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Adiós Colombia

droomreis

Met deze zonsondergang in Cartagena namen we afscheid van Colombia. Een bijzonder land, met mooie en vooral vriendelijke mensen. Zeker een land om op jullie lijstje te zetten! (scan 1998)

'445543' door herman m '445543' door herman m

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Fruitverkoopster

herman m

Colombia staat bekend om een grote verscheidenheid aan vruchten en sappen. Overal wordt op straat, in kleine winkeltjes en in (super)markten fruit tegen lage prijzen verkocht. Ook deze kleurig geklede vrouw in Cartagena, de parel van Colombia, beschikt over een gevarieerd aanbod. Naast in andere landen bekende fruitsoorten die veel in Colombia gegeten worden als de banaan, passievrucht (maracuyá), mango, aardbei (fresa) en watermeloen (patilla), kent Colombia vele unieke vruchten die in Europa niet of nauwelijks te vinden zijn. De diversiteit aan klimaten en landbouwgebieden, hoogtes en ecologie maakt Colombia tot een land uitstekend geschikt voor de productie van fruit. De bekendste "vrucht" uit Colombia is de koffie. Colombia exporteert weliswaar het grootste en beste deel van haar koffie, maar ook voor de binnenlandse markt vindt veel productie plaats, met name in kleinschalige landbouwgebieden (fincas).

'195946' door Theomeijer '195946' door Theomeijer

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Fruit verkoop op...st

Theomeijer

En impressie van het oude Cartagena, zie mijn reistips en blog items voor meer informatie. Deze dames willen wel uitgebreid op de foto voor 1 euro :-)

'418000' door Fransvdg '418000' door Fransvdg

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Schijn bedriegt

Fransvdg

Ja, schijn bedriegt. Als je de haven van Cartagena binnen vaart verwacht je niet meteen dat daar ook een prachtige oude, koloniale binnenstad is. Die is helemaal ommuurd en in Spaanse stijl. Het is terecht een Unesco monument. Binnenkort zal ik jullie meer laten zien.

'196268' door Theomeijer '196268' door Theomeijer

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

La India Catalina

Theomeijer

Dit momument staat als een eerbetoon aan de lokale Indianen. Zij was tolk tussen de Spanjaarden en de Inianen en later getrouwd met de commandant van de Spaanse troepen en naar Spanje verhuisd.

'510048' door hardom '510048' door hardom

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Cartagena de Indias

hardom

Cartagena de Indias is een grote metropool (ca 1,2 miljoen inwoners) en voor Colombia een belangrijke havenstad. Vooral het oude koloniale centrum is de moeite van een bezoek meer dan waard. In tegenstelling tot sommige buitenwijken ziet dit oude centrum er goed onderhouden uit. Op de foto zie je één van de kleurrijke straatjes

'417894' door Fransvdg '417894' door Fransvdg

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Dansshow

Fransvdg

Tijdens de stadswandeling bezochten we ook een korte dansshow in het scheepvaartmuseum van Cartagena. De show was voor een deel gebaseerd op het Afrikaanse verleden van veel mensen hier. Ook de Spanjaarden hebben zich namelijk op grote schaal bezondigd aan slavenhandel. Maar - ere wie ere toekomt - Sint Peter Claver heeft toen geprobeerd om veel van het leed te verzachten. Hij heeft meer dan 300.000 slaven gedoopt en hoopte dat ook zij daardoor in de hemel zouden komen. Zijn bijnaam was de Apostel van Cartagena.

'418503' door Fransvdg '418503' door Fransvdg

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Hoedjes te koop

Fransvdg

De Panamahoed is wereldwijd een begrip. Maar ook in Colombia verkopen ze leuke hoedjes. Moet ik die dan Colombiaatjes noemen?? Ze leveren in ieder geval wel een leuke foto op. En nee....ik heb er geen gekocht. Ik heb al een ander petje.

'418118' door Fransvdg '418118' door Fransvdg

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Het fort van San...Fe

Fransvdg

De Spanjaarden wisten dat ze de Zuid-Amerikaanse kust goed moesten verdedigen, want er waren vaak kapers op de kust. Ze hebben er dus heel wat forten gebouwd. Zo wisten ze in 1741 een aanval door troepen van de Engelse admiraal Edward Vernon (met een eskadron van 186 schepen met 2.000 kanonnen en een marinierskorps van ruim 6.000 man) af te slaan.

'539100' door SaarAnna '539100' door SaarAnna

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Fruit kopen in...Colo

SaarAnna

la vida local: als je aankomt in cartagena word je overspoeld door zon, warmte en hele vriendelijke mensen. Het stadje is kleurrijk en de sfeer is Caribisch, maar deze authentieke vrouwen die in mooie jurken fruit staan te verkopen, maken je dag!

'322312' door saskiavangemert '322312' door saskiavangemert

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

3 op een rij

saskiavangemert

Drie dames op een rij. Gekleed in de traditionele kleding van El Palenque. Ietwat chagerijnig door mijn camera maar nadat we de enorme fruitsalade ook betaald hebben verschijnt er een grote glimlach op de gezichten en mag mijn vriend zelfs even tussen ze in zitten voor een foto met de lachende mama's (die ik jullie zal besparen want hoe leuk ook, toeristen zijn niet toegestaan).

'410079' door Emmmy '410079' door Emmmy

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Zwevende verschijning

Emmmy

Al wandelend door de straten van het koloniale Cartagena, viel mijn oog ineens op deze 'zwevende' verschijning. Nieuwsgierig liep ik er wat rondjes omheen en bestudeerde de constructie, terwijl ik ondertussen met argusogen werd bekeken door een tweetal studenten (vermoedelijk van de kunstacademie) dat ernaast op de stoep zat. Ik heb wel een idee hoe het gemaakt is, jullie?

'539526' door Jennis '539526' door Jennis

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Cartagena - Colombia

Jennis

In het kleurrijke Cartagena vind je veel mooie pleinen en kerken. Al wandelend door het kleurrijke oude centrum word je steeds weer verrast door een mooi straatje, monument of historisch gebouw. Dit is de "Claustro e Iglesia de San Pedro" in Cartagena in het oude historische centrum van Cartagena. Een leuke plek om juist ook eens 's avonds te bezoeken. Dan plof je heerlijk neer op een van de sfeervolle terrassen met het geluid van een Roomse mis op de achtergrond. De deuren staan open, dus je kunt zelfs naar binnen om de mis mee te maken. Afgezien van de overenthousiaste straatverkopers die graag hun parels, hoeden, sigaren, armbandjes, speelgoed of wat dan ook aan je willen verkopen is het hier goed vertoeven :-).

'507689' door hardom '507689' door hardom

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Cartagena de Indias

hardom

De oude koloniale binnenstad van Cartagena is een bezoekje meer dan waard. De meeste koloniale gebouwen zijn prima gerestaureerd. Het historische centrum kun je het best te voet verkennen. In Cartagena rijden ook de bekende rode dubbeldek bussen. Echter deze mogen alleen buiten de stadswal rijden en dan zie je dus niets van al die mooie koloniale gebouwen.

'419635' door Fransvdg '419635' door Fransvdg

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Straatnaambordje

Fransvdg

Net als in Spanje en Portugal zag ik mooie tegeltableaus als straatnaambordje in Cartagena (Colombia). Op de hier geel geschilderde stadsmuur kwam het tableau extra goed tot zijn recht.

'507133' door hardom '507133' door hardom

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Convento de San Pedro

hardom

San Pedro Claver was een jezuïtische monnik, die zich in heeft gezet voor het lot van de slaven die in de havenstad Cartagena de Indias werden verhandeld. Pedro Claver woonde in dit klooster tot zijn dood in 1654. Hij is heilig verklaard in 1888 en is bovendien de beschermheilige van Colombia. De kerk, klooster en museum vindt je aan de Plaza de la Aduana in het oude koloniale centrum van de stad.

'419543' door Fransvdg '419543' door Fransvdg

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

De kathedraal van...C

Fransvdg

Dit is een detailopname van de Catedral Basílica Metropolitana de Santa Catalina de Alejandría in Cartagena de Indias. Van binnen vond ik het gebouw niet indrukwekkend, maar deze buitenkant sprak me wel aan. De bouw begon in 1577. De voltooiing werd door een Britse aanval onder leiding van Francis Drake vertraagd tot 1612.

'529752' door hardom '529752' door hardom

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Cartagena de Indias

hardom

Cartagena de Indias is een grote metropool (ca 1,2 miljoen inwoners) en voor Colombia een belangrijke havenstad. De stad kent grote tegenstellingen: van sloppenwijken tot mondaine strandboulevards. Vooral het oude koloniale centrum is zeer de moeite van een bezoek waard. In tegenstelling tot sommige buitenwijken ziet dit oude centrum er goed onderhouden uit. Op de foto zie je één van de kleurrijke straatjes met de toren van de plaatselijke universiteit.

'517839' door hardom '517839' door hardom

ColombiaCartagena

ColombiaCartagena

Cartagena de Indias

hardom

Het koloniale oude centrum van Cartagena is een verrassend mooi deel van deze havenstad. Dit centrum is autoluw en de meeste koloniale panden zijn gerestaureerd. De oude stad kun je dan ook het best te voet verkennen, Je komt dan door straatjes met veel bloemenpracht. Het centrum heeft talloze pleinen met gezellige terrasjes. De plaatselijke vvv is gevestigd bij de oude stadswal. Dat kun je een prima plattegrond van dit deel van Cartagena krijgen.