Cartagena

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cartagena image

Cartagena

Cartagena
Colombia
Thewanderer

Het witte goud...

Colombia, onlosmakelijk verbonden met het witte goud. Dit tot spijt van vele colombianen, want deze mensen zijn zo trots op dit geweldige land. Cocaine heeft veel schade toegebracht, reputatie, financieel, ook tot het leven van de 'gewone' man/vrouw. Colombianen zijn gastvrij, vriendelijk en delen graag deze trots met de bezoekers van het land.

Cocaine, blijft nadrukkelijk aanwezig. Terwijl ik over straat loop in Cartagena word ik meerdere malen aangesproken met: "Hi my friend, how are you doing". Vervolgens krijg ik een kaartje toegeschoven met de mededeling dat ik werkelijk voor alles kan bellen, restaurants, clubs, trips, cocaine... De intentie is duidelijk!

De tropische warme kamer van het hostel deel ik met twee britse meiden, twee colombiaans/amerikaanse zussen en een duitse gozer. Op zich niets bijzonders. Je hebt wat contact, deelt je ervaringen, eet soms samen. Toch was het hier anders, het moge duidelijk zijn waarom. 's Nachts word ik wakker, zie één van de zussen rechtop in bed zitten. Natuurlijk valt haar prachtige lichaam me op, haar ontblote bovenlijf. Maar dat is niet waar mijn aandacht blijft hangen. Rillingen, over haar hele lichaam, wat maar door blijft gaan. Ergens heb ik met haar te doen, tegelijkertijd weet ik dat ik het los moet laten. Al vat ik de slaap weer moeilijk. Wanneer één van de britse meiden binnenkomt gaat ze daar naartoe. Do you have some.. Gelukkig voor haar, ze wordt voorzien in haar behoefte en haar lichaam keert weer tot rust.

De britse meiden denken dat het niet opvalt. Opvallender kan het bijna niet.. Ze gaan samen de badkamer in. Zitten daar een tijdje en komen vervolgens een beetje snotterend met een stuk toiletpapier in de hand naar buiten lopen. Wat zouden zij toch hebben gedaan? Her en der slingert wat toiletpapier met een beetje bloed. Hoe ver zullen ze al heen zijn? In hoeverre heeft de cocaine de controle over hen leven overgenomen?

Zelf heb ik serieus overwogen daar ook coke te gebruiken. Het is zo gemakkelijk te verkrijgen en kost werkelijk niets. Mede door hetgeen ik op de kamer van mijn hostel met die meiden meekreeg hier vanaf gezien.

Een ieder staat vrij een eigen invulling te geven aan een reis. Mocht je naar Colombia gaan en ook in aanraking komen met het witte goud, het is je eigen keuze om het te proberen. Vergeet alleen niet het land waar je te gast bent en dat dit witte goedje gehaat wordt door de Colombianen. Het heeft het land en de mensen zo veel pijn gedaan.