De beste activiteiten in Colombia image
Pauline

De beste activiteiten in Colombia

Het bloederige imago van Colombia vertelt slechts een deel van het verhaal. Hele regio’s van het Zuid-Amerikaanse land zijn veilig en een onontdekte parel voor avontuurlijke reizigers. Wij vertellen je waar je wél moet zijn. Van hagelwitte Caribische stranden tot middeleeuwse junglesteden en van straatcarnavals tot surfpeddeltochten met dolfijnen. Dit zijn de beste activiteiten in Colombia!



Ga surfen bij Chocó (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)



Colombia in het kort



Colombia wordt in de pers nog steeds in één adem genoemd met een onzalig ABC: afrekeningen, burgeroorlog en cocaïne. De werkelijkheid is complexer. Hoewel reizen naar delen van het binnenland nog steeds worden afgeraden vanwege aanhoudende conflicten tussen het leger en guerrilla’s, zijn de meeste hoogtepunten van het Zuid-Amerikaanse land veilig te bezoeken. En juist door de negatieve berichtgeving zul je een van de weinige buitenlandse bezoekers zijn. Keuze te over aan natuurschoon — Colombia ligt ingeklemd tussen de Andes en twee oceanen, met als resultaat dat je kunt hiken in torenhoge, met jungle begroeide bergen, snorkelt met dolfijnen en hagelwitte zandstranden slechts deelt met inheemse indianen. Ook de culturele rijkdom is groot: van vissersdorpjes bewoond door afstammelingen van Afrikaanse slaven en prekoloniale ruïnes tot levendige koloniale havenstadjes en kolkende metropolen. De meest bijzondere plekken zijn geïsoleerd en het vergt de nodige inspanning en geduld om er te komen — wil je alleen een eenvoudige strandvakantie, dan ben je hier op de verkeerde plek.



Surfen bij Chocó



Alles aan de onherbergzame westkust van de regio Chocó, ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de Andes, is indrukwekkend. Je kunt bovenal genieten van de ongeëvenaarde natuur. Bij afgelegen stranden als Mecana, Huina en Bahia Solano ga je snorkelen of surfpeddelen met dolfijnen en zeeschildpadden. Tussen juni en oktober paren hier grote groepen bultruggen. De ecolodge El Cantil bij Nuqui verzorgt bootexcursies, www.elcantil.com.



Schiereiland Guajira



In het uiterste noordpuntje van het Zuid-Amerikaanse continent sta je ineens in een woestijn. Het desolate schiereiland Guajira is een aaneenschakeling van verlaten stranden (tip: Cabo de la Vela), zandduinen en uitgestrekte zoutpannen en lagunes waar roze flamingo’s voor een beetje kleur zorgen. Kortom: een plek om tot bezinning te komen. Op het schiereiland wonen de stugge Wayúu-indianen, die als enig inheems volk in Colombia nooit zijn onderworpen door Spaanse veroveraars of Britse zeerovers, www.newfrontiersadventures.com.





Nationaal Park Tayrona (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)



Nationaal Park Tayrona



Neem vanuit Taganga, een gehucht in de omgeving van Santa Marta, de speedboot langs de ruige kust naar Nationaal Park Tayrona. Verken hier de met jungle begroeide bergen en waai uit op de hagelwitte palmstranden. Huur een tentje tussen het groen (reserveren!). Wil je meer luxe, overnacht dan in Ecohabs, fraai vormgegeven lodges met zeezicht en hotelservice, www.santamarta-hotels-tours.travel.



Villa de Leyva



Een leuk dagtripje of weekendexcursie op drie uur rijden van Bogotá: via Tunja naar Villa de Leyva, een sfeervol koloniaal stadje met een van de grootste pleinen (plaza mayor) van het continent. Ook de omliggende straten zijn geplaveid met stenen uit de tijd van de Spaanse veroveraars. Vermijd de drukte en ga er doordeweeks slenteren. Of huur een paard om echt helemaal terug in de tijd te gaan, www.villadeleyva-boyaca.gov.co.





Carnaval vieren in Barranquilla (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)



Carnaval bij Barranquilla



Elk jaar, veertig dagen vóór Pasen, barst de Caribische stad Barranquilla uit haar voegen tijdens het op één na grootste carnaval van Latijns-Amerika. Vermijd de dure tribuneplaatsen langs de hoofdroute, maar kies een alternatieve straatoptocht zonder hekwerken en laat je verleiden door de opzwepende muziek: een combinatie van onder andere de Spaanse paloteo, Afrikaanse congo en Colombiaanse cumbia. Mocht je ’s avonds nog willen swingen dan kun je je lol op in het avondcarnaval, La Troja. Kijk voor het programma op www.carnavaldebarranquilla.org.



Harry Sassón



Dineren doe je bij Harry Sassón in Bogotá. De chef-kok bereidt fantastische internationale fusiongerechten in een spectaculair gerestaureerd landhuis met een glazen bijgebouw. Nog niet uitgegeten? Schuif aan bij Club Colombia, een restaurant dat Sassón met collega Leo Katz heeft geopend en 100 procent Colombiaanse gerechten op het menu heeft staan. Aanraders zijn de garnalenstoofpot en de empanaditas, kleine gevulde broodjes met bijbehorende sausjes, Carrera 9 #75-70, www.harrysasson.com.



Cartagena de Indias



Het perfecte einde van je dag: slenteren door het centrum van Cartagena de Indias, een van de mooiste en best bewaarde Spaans koloniale steden ter wereld. Strijk neer op een terrasje aan het elegante Plaza de Bolívar en zoek daarna, net als de andere stelletjes, de eeuwenoude stadsmuur op. Kies een schietgat uit en zie de zon in de zee zakken. Als afzakkertje neem je een cocktail op het terras van Café del Mar, Baluarte de Santo Domingo.





De Pablo Escobar Tour (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)



Pablo Escabar Tour



Op zijn toppunt verdiende hij ongeveer 1 miljoen dollar per dag en had zijn kartel 80 procent van de wereldhandel in cocaïne in handen. Pablo Escobar was zonder twijfel de grootste drugsbaron aller tijden. Op de lekker foute Pablo Escobar Tour breng je niet alleen een bezoek aan zijn huizen, die de ene na de andere aanslag kregen te verduren, maar ontmoet je ook zijn broer! Laat je door de beste man (die zelf verschillende aanslagen heeft overleefd en Pablo nog uit de gevangenis heeft helpen ontsnappen) rondleiden. Ga na afloop met hem op de foto, vanzelfsprekend met de bekende pet van Pablo op je hoofd.



Playa Blanca



Een uurtje buiten Cartagena ligt Playa Blanca, dat zijn naam eer aan doet: het palmstrand aan de Caribische Zee is verblindend wit. Huur een ligbed, laat je masseren met afwasmiddel en koop bij de man met de kruiwagen een kokosnoot gevuld met rum. Je kunt er per bus komen, maar leuker (en minder druk) is het om er ’s ochtends vroeg heen te varen en voor een paar euro een hangmat te huren. Kleine vrachtboten (lanchas de carga) nemen je elke ochtend (behalve zondag) mee vanaf Mercado Bazurto. Wees op tijd – arriveer voor achten om de ochtendspits voor te zijn.