Amazone oerwoud

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Leticia: waar de dolfijnen kunnen zingen

Amazone oerwoud,
Colombia


Leticia is het Maastricht van Colombia. …Huh? Wees niet bang, je vindt er geen vlaaien of mensen met een charmante tongval, maar het stadje ligt net als Mestreech in het uiterste zuidoosten van het land. Een bestemming die je – zo buiten de route - dus niet zo snel aandoet als toerist. Wat voor Maastricht geldt, is echter ook van toepassing op Leticia, het is uiterst zonde om het over te slaan.

Amazone
Zo, daar zijn alle vergelijkingen tussen de twee steden wel gemaakt. Of heb je ooit door de Maas roze dolfijnen zien zwemmen? Dat is gelijk een van de redenen om naar Leticia af te reizen. Het ligt namelijk midden in de jungle, op het drielandenpunt met Brazilië en Peru. Het is de toegangspoort tot de Amazone en diens regenwoud. De natuur is er verbluffend, met de roze rivierdolfijn, de Orinoco-dolfijn, als een van de meest bijzondere inwoners. Hij komt namelijk alleen voor in het stroomgebied van de Orinoco en de Amazone.

Roze dolfijn
De Orinoco-dolfijn speelt een belangrijke rol in de cultuur van de plaatselijke indianenstammen – nog zo’n reden om naar Leticia te moeten. De Orinoco-dolfijn zou bijvoorbeeld beeldschoon kunnen zingen. En hij kan veranderen in een prachtige vrouw. Een femme fatale wel te verstaan, want het doel van de transformatie is om vissers mee te voeren naar de rivierbodem. Je bent gewaarschuwd!

Op zoek naar kaaimannen
Het tropische Leticia – met iets minder dan 40.000 inwoners – ligt op twee uur vliegen van Bogota. Vanuit het stadje zijn excursies te maken over de Amazone en de jungle. Tot het rijke aanbod van activiteiten behoort bijvoorbeeld een tocht naar het apen-eiland of een middagje vogels spotten. Spannend is een nachtsafari, waarbij je in het donker op zoek gaat naar kaaimannen. Op bezoek bij inheemse indianenstammen is ook een mogelijkheid. Of beter gezegd: een must! Nog niet genoeg vertier? Ga dan kayakken op de Yahuarcaca meren.

Ecolodges
Slapen doe je natuurlijk in een van de Ecolodges in het uitgestrekte gebied. In Ecolodge Palmari bijvoorbeeld, gelegen aan de Yavari rivier in Brazilië. Je moet er wel een uurtje of vijf varen voor over hebben, maar dat is zeker geen straf als je door zoveel mooie natuur omringd wordt. Palmari is niet erg toeristisch, waardoor je optimaal van de prachtige natuur kunt genieten. Een andere Ecolodge, aan dezelfde rivier, is Heliconia.

Praktisch
Vaccinaties: vaccinaties tegen gele koorts zijn verplicht. Zonder bewijs dat je deze hebt laten zetten, kom je niet verder dan het vliegveld van Leticia. Malaria-medicijnen zijn niet verplicht, maar kunnen nodig zijn.
Beste reistijd: Van juli to december is het ’t droge seizoen, de overige maanden is het een stuk natter.
Visa: als je Brazilië intrekt, check ook even vooraf of dat geen problemen veroorzaakt met je visum.