Amazone oerwoud

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Drielandenpunt op de Amazone

Amazone oerwoud,
Colombia


Ik heb van kleins af aan altijd al eens naar het Amazonegebied willen gaan. Ik stelde me oneindige oerwouden voor, met in elke boom een aap, papegaai of slang, lianen overal en kristalheldere rivieren en watervallen.

In de werkelijkheid is de Amazone natuurlijk een troebele, bruinkleurige rivier en komt het regenwoud in vele vormen en gedaantes en is wildlife daar zo aangepast op hun woonomgeving, dat je van geluk mag spreken als je een spectaculair dier treft. Allemaal niet erg, want toen we in Colombia de kans kregen om een stukje Amazone mee te pakken, waande ik me nog steeds in het paradijs.

Bij de Amazone denk je misschien meteen aan Brazilië, maar een andere leuke (en misschien ongerepter) optie is om de Amazone op te gaan vanuit het kleine plaatsje Leticia in Colombia. Een klein, rommelig stadje in het zuidelijkste puntje van Colombia, nagenoeg alleen met het vliegtuig te bereiken. Leuke bijkomstigheid is dat je je daar praktisch op het drielandenpunt bevindt. Je staat zo in het Braziliaanse plaatsje Tabatinga en ook in Peru kun je even een touchdown maken.

De tocht over de Amazone onder leiding van een gids was het absolute hoogtepunt voor ons. We bezochten verschillende oeverdorpjes, maakten een tropische regenbui midden op de Amazone mee en konden diverse 'roze' dolfijnen spotten. Daar heb ik helaas geen goede foto's van, maar wél van dit idyllische plaatje van twee Amazonebewoners die rustig de rivier afzakken met hun kenmerkende bootjes.