Torres del Paine NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In de ban van de Condor

Torres del Paine NP,
Chili


Torres del Paine, het bekende nationale park in het Zuid-Chileense Patagonie maakt alles waar wat de vele reisboeken, magazines en touroperators beweren; het is één van de meest spectaculaire, ruige en ongerepte gebieden op aarde en dat voel en merk je nog voordat je vol verwachting het park binnen rijd.
Uren lang waan je je eerst langs uitgestrekte velden en weilanden die reiken zo ver je zicht het toelaat, waar allerlei dieren vredig lopen te grazen in het groen. Hier en daar een "estancia" in de verte, verscholen achter een paar hoge bomen en aan de horizon beginnen zich langzamerhand besneeuwde bergtoppen te ontpoppen.
Dan weet je: "ik ben aan het einde van de wereld".
In het park zelf val je van de ene in de andere verbazing wanneer wéér een nieuw spectaculair uitzicht opdoemt in de verte, wanneer je plots oog in oog komt te staan met een verdwaalde "guanaco" die het pad voor je blokkeert of wanneer je vanuit het niets ineens 's werelds grootste vogel ter wereld boven de toppen van de bergen ziet zweven: de Andescondor, oftewel koning van de Andes, met een spanwijdte van maarliefst 3.2 meter.
Het is niet te bevatten hoe groot deze prachtige dieren zijn tot je daadwerkelijk met eigen ogen kan aanschouwen hoe hij/zij een show voor je weggeeft op slechts een paar meter afstand. Een waar "kippenvel moment", beseffende dat er slechts een paar plekken op aarde zijn waar het dier zich in volle glorie laat zien, één met de wind. Het ultieme gevoel van vrijheid...