Chili

Ruta 5.

petra0212 was hier op 2011-01-28 Gepost op: 2011-02-25 2 reacties.
15 jaar was ik niet meer in Chili geweest. In 15 jaar is veel veranderd. Een voorbeeld, de Autopista, Ruta 5 . Van Arica tot Punta Arenas. Intussen geheel aangelegd. 15 jaar geleden tot 100 km onder Santiago, daarna veranderde hij in een in de nacht suïcidale weg. Op deze twee baans weg bulderden de vrachtwagens met hun hout of andere middelen omdat dit de enige ader door Chili was. Maar ook onverlichte paard en wagen en voetgangers bewogen zicht hierover. Een weg met maar weinig berm. Elk moment kon er plotseling iets voor je opduiken en je wist dit. Nu is het een vierbaans autoweg waar tol op wordt geheven. De Chileense auto`s hebben het kastje op hun voorruit wat men in Nederland al zo lang wil invoeren. Je hoort een "biep" als je onder een tolpunt heenrijdt en ziet het bedrag op een schermpje verschijnen. Maar dit geld alleen voor de autoweg bij Santiago. Maar het blijft een unieke weg. Als Chileen moet elke 5 jaar zijn rijbewijs vernieuwen. Dwz ze moeten dan een praktisch examen doen. Oké, dan zullen het wel fantastische rijders zijn zou je denken. Misschien dat ze leren dat je op de autoweg links moet blijven rijden?? Tot ergernis toe blijf je de auto`s rechts inhalen. Al rij je vlak achter ze en geeft aan dat je wilt inhalen, blijft een deel gewoon heerlijk doorgaan alsof de Ruta 5 nog was als vroeger. En, oh ja, om door Santiago te rijden moet je een ware piloot zijn. 50 km/uur bestaat niet, Ja wel op de borden maar je bent dan een object van getoeter. Dan heb je ook nog de busbanen waar we een paar keer zonder het te weten op beland zijn. Maar even terug naar de Ruta 5. Hij snijdt veel dorpjes door 2. Ze hebben “passerelles “erover gemaakt zodat de mensen veilig kunnen oversteken. Maar ze steken over via de autoweg. Klimmen over de vangrails die de banen scheidt. Zelfs fietsen worden eroverheen getild.. Hele groepen staan in het midden te wachten om tussen het voorbijflitsende auto`s de andere kant te bereiken. Opeens zie je een wielrenner op de vluchtstrook.--De kleine lokale busjes hebben ook hun halte langs de autoweg. In kraampjes verkopen ze groente en fruit, je kunt er stoppen zonder uitvoeg strook en vertrekken zonder invoegstrook. Misschien dat men daarom links blijft rijden???? Misschien heb ik het allemaal inderdaad niet gesnapt. Een feit blijft dat men zich nu sneller van noord naar zuid kan verplaatsten, maar ook dat je door de snelheid minder meekrijgt van het prachtige land Chili.
0
2
Alle blogs van petra0212
 

2 reactie(s) bij "Ruta 5."

  • profile image comment

    Haha herkenbaar. Ik vond Chili een verademing bij bv Ecuador. Heb dan ook wel enkel in het rustige noorden gereden al kwam daar ook af en toe een roadtrain voorbij. gr Mies

    Door TravelGoom • geplaatst op 2011-02-27 11:04:51
  • profile image comment

    Volgens mij heeft deze vooruitgang, zoals in veel landen, voor velen alleen maar nadelen. Wij hebben soortgelijke taferelen ook in Vietnam gezien.

    Door droomreis • geplaatst op 2011-02-26 14:25:43

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.