Puerto Montt

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Puerto Montt image

Puerto Montt

Puerto Montt
Chili
Susanne77

Chili: dansen op de vulkaan!

We zijn in Chili! De afgelopen weken hier stonden in het teken van afzien, doorzetten, overwinnen en genieten. Waarom? Zie de fotootjes en lees ons survivalverslag...

Vrijdag 25 mei begonnen we met een infomeeting over het Nationaal Park Torres del Paine. Een gespierde, doorgewinterde avonturier vertelde ons alles over dit schitterende natuurpark. Wat we absoluut niet mochten missen, hoe we konden overleven en wat we vooral wel en niet moesten meenemen tijdens onze 4-daagse wandeltocht. Omdat het bijna winter is en de temperatuur ´s nachts wel eens kon dalen tot -15 graden, was kamperen voor ons geen optie. Dus we sliepen 3 nachten in een ´refugio´ (=berghostel) om de zware bergtocht te overleven.

Samen met Becky (24, Engeland), Tim (27, Australie) en John (19, Engeland) vormden we een 5-koppig team dat op zaterdagmorgen enthousiast de 4-daagse wandeltocht startte. Met een backpack van 8 kilo op onze rug, gevuld met eten voor 4 dagen, potten, pannen en een gasbrander, trokken we het park in. De eerste dag was de temperatuur nog boven 0 graden en de uitzichten waren super! Hoge bergen, meren en een winters landschap. Erg mooi. Na een koude nacht (-10 graden) zonder verwarming op onze kamer, startten we de volgende ochtend vroeg om de 8 uur durende wandeling naar ´Valle del Frances´ te kunnen maken. De wandeling was extra zwaar omdat vele paden nog bevroren waren en je dus extra voorzichtig moest stijgen en afdalen. Maar onderweg hadden we een prachtig uitzicht over gletschers en hoge bergtoppen en hebben we zelfs een lawine gezien. Erg indrukwekkend!

De derde dag was wederom erg koud. De hele dag kwam de temperatuur niet boven de -5 graden uit en de wandeltocht naar ´Glaciar Grey´ zou ons in totaal 9 uur kosten. Maar zoals we in ons intro reeds vermeldden: het was een week van afzien, doorzetten, overwinnen en genieten! Het uitzicht op de gletscher was wederom fantastisch en dat we met ons vijven echt de enige waren die deze dag in dit deel van het park waren, maakte het extra bijzonder. Gelukkig brandde de kachel in onze refugio al flink toen we tegen zonsondergang terugkeerden. Wat heerlijk, lekker met een kopje thee nagenieten van deze prachtige dag!

De laatste dag was ook weer een ware survival. Er leek geen einde te komen aan de 5 uur durende wandeling terug naar het startpunt. Met zere voeten, dikke knieen, bevroren handen en vooral erg veel spierpijn hebben we de 4-daagse tocht overleefd! De Nijmeegse 4-daagse is er echt niks bij, die lopen we nu zo zonder te oefenen in 1 keer uit, hahahaha... Maar het was een ware overwinning op onszelf en op onze fysieke conditie en ons mentale uithoudingsvermogen. De buschauffeur die ons terugbracht naar ons hostel in Puerto Natales was zo aardig om met ons de toeristische route terug te rijden. Daardoor hebben we zelfs de beroemde ´Torres del Paine´ van redelijk dichtbij kunnen zien, super! Die dinsdagavond zijn we dan ook heerlijk uit eten geweest met een leuke groep backpackers om deze mooie dagen af te sluiten.

Ons volgende avontuur was een boottocht van Puerto Natales naar Puerto Montt. Deze 3-daagse reis door de Chileense fjorden zou geweldig mooi moeten zijn. De eerste ochtend was het dan ook geweldig: mooi weer en een leuke groep backpackers maakte het feest compleet. Maar, toen de volgende dag het weer omsloeg en de boot de open zee bereikte, was het afgelopen met het feest. De hele dag waren we flink zeeziek en hebben de wc-pot dan ook meerdere malen van dichtbij gezien. Pff, wat een reis! Het was echt afzien en de uren tellen tot de zee weer rustig werd. Gelukkig voelden we ons de derde dag weer oke en hebben de 3-daagse tocht afgesloten met een gezellige bingo en discoavond!

Vanuit Puerto Montt hebben we de bus genomen naar Pucon. Samen met nog 4 andere backpackers die we op de boot hebben leren kennen, hebben we gisteren hier in Pucon een actieve vulkaan beklommen. Het weer was super, maar de klimcondities waren wederom zwaar vanwege de besneeuwde paden. Om 9 uur ´s ochtends zijn we gestart op een hoogte van 1400 meter en rond 14 uur ´s middags bereikten we de top van de vulkaan op 2800 meter. Super, geweldig, helemaal gaaf, zo bijzonder! We stonden op de rand van de krater, we dansten op de vulkaan en we konden het lava zien borrelen... Eveneens was het uitzicht over de bergen vanuit hier helemaal geweldig! De klim naar boven was echt afzien en een overwinning op onszelf, maar de 2 uur durende weg naar beneden was heerlijk relaxed. We kregen namelijk een soort van ´luier´ om en we zijn 1400 meter via zelf gecreeerde glijbanen in de sneeuw naar beneden gegleden. Erg lachwekkend en leuk om mee te maken!

Twee zware weken dus, maar ook weer twee om in te lijsten en nooit meer te vergeten. De leuke mensen die we ontmoet hebben en de zon die doorbrak op de juiste momenten, maakte het weer tot een superavontuur!

Vanavond vertrekken we met de bus naar Santiago, waar we 2 nachten gaan couchsurfen. Voordat de bus vertrekt gaan we eerst nog even genieten in de plaatselijke thermaalbaden. Heerlijk!

We houden jullie op de hoogte!