Patagonie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Patagonie image

Carretera Austral: eb en vloed in Caleta Gonzalo

Patagonie
Chili
Elreydelripio

Carretera Austral: eb en vloed in Caleta Gonzalo

Parque Pumalin

De zee neemt en de zee geeft (en je hebt eb en vloed)
Ik ga naar mijn prive huisje en stook een vuurtje. Het is volle maan en ik schiet nog een paar foto's alvorens in mijn tentje te duiken. Het is niet warm, maar het is uit te houden. 's Nachts word ik wakker van het geklots van water. Ik pak mijn mini maglite (Koos, nog bedankt!) en zie tot mijn schrik dat het vloed is en een hele pittige. Mijn brommer is kompleet verdwenen. Alleen de spiegels steken nog boven het water uit. Heb ik weer. Ik slaap die nacht slecht en pieker wat het zoute water voor invloed zal hebben op mijn Yamaha. Als de zon nog achter de berg staat kruip ik uit mijn tentje om de schade op te nemen. De brom is helemaal zeiknat en het zadel en de helm zijn weg. Ik besluit om een rondje te lopen om te zien of ik ze kan vinden. En verdomd, 75 meter verder ligt mijn zadel en de helm ligt er nog precies zo op, zoals ik hem d'r op had gelegd. En hij is nog droog. Ongelooflijk maar waar. Wat heeft zo'n Yamaha zadel een ontzettend goed drijvend vermogen. Ik eet enkele crackers met de honing, die ik in het resto heb gekocht. Nadenken heeft in zo'n situatie weinig zin, aan de slag, opengooien dat motortje.

Ik demonteer de cilinder en uitlaat en laat de liters water eruit stromen. Zo op het oog is er geen water in de benzinetank gekomen en in de olietank zie ik alleen olie (hoewel het lijkt alsof het niveau gestegen is, maar daar heb ik het later nog over). Ik monteer alles weer en trap op de kickstarter en zoals altijd... lopen. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik controleer voor de zekerheid de carterolie en dat zag er niet goed uit: melkwit. Dus er is water in het carter gelopen, maar geen nood, ik heb carterolie bij me. Ik zoek een petfles om de oliedrab in op te vangen en vul het carter met verse Shell. Proefritje en alles lijkt in orde. 's Avonds prima gegeten en lekker gaan slapen. Morgen verder met de ferry.

Boot gemist?
Het is bewolkt en ik word pas om 8.45 uur wakker. Oeps, de ferry zou om 9.00 uur vertrekken. Ik pak snel mijn spullen en haast me naar het fjord, maar wat zie ik .. geen ferry. Okee, dus ik heb de tijd om een ontbijt te nemen. Ik informeer naar de ferry en tot mijn verbazing is het antwoord dat er geen ferry komt! En er komt ook niet iets anders. Mooie boel. Wat nu. Er zit niets anders op dan terug te rijden naar Chaiten en daar de boot naar Puerto Montt te nemen. En dat noemen ze dan de Carretera Austral. Het interessert me op dat moment niet wat de reden is dat de ferry niet vaart en ik vertrek richting Chaiten. Het is bewolkt en na een half uur begint het te miezeren. De brom rijdt toch niet geweldig en na een half uur en een paar pittige klimmetjes in de eerste versnelling heb ik een vastloper. Dat is niet best. Het motorje rookt en stoomt en er is duidelijk iets mis. Als het blokje afgekoeld is, rij ik toch maar verder. Weer een vastloper. Dan maar stoppen voor een grondige inspectie. Ik haal het zijdeksel eraf, maar zie niets. Laat ik de auto-lube 'ns controleren of er wel 2-takt olie doorstroomt. Ik trek het slangetje los en er stroomt een halve liter water uit. Inderdaad, olie is lichter dan water en het was duidelijk dat er water in het oliereservoir was gestroomd. Toch wel bijzonder dat een Yamaha tweetakt op een mengsel van benzine en water rijdt. Opgelucht schroef ik alles weer in elkaar en ik rij verder. Helaas, het probleem is niet geheel opgelost, want het motortje maakt een gierend geluid. Stapvoets rij ik verder en om 18.00 uur ben ik in Chaiten. Ik vind een tof hotel, waar de brommer dwars doorheen gereden wordt om hem te parkeren op de binnenplaats.

Foto's

2f2db.jpg
2f2db.jpg
Elreydelripio
a0ebd.jpg
a0ebd.jpg
Elreydelripio
70560.jpg
70560.jpg
Elreydelripio