Patagonie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Patagonie image

Patagonie

Patagonie
Chili
Nans

Doorheen de fjorden van Chili per vrachtschip

Op cruise door Patagonie.
Ik droomde er al enkele jaren van om met het vrachtschip langs de Chileense fjorden en door de Patagonische kanalen te varen.
Een gebied dat, zich uitstrekt van Puerto Natales tot Puerto Montt, en trouwens door het ontbreken van wegen alleen zo het Noorden met het Zuiden ontsluit.
De tocht per boot duurt afhankelijk van de weersomstandigheden een 5 tal dagen.
Het vrachtschip Evangelistas, een 123 meter hoge en 20 meter brede cargo in dienst van de maatschappij Navimag is al jaar en dag de enige mogelijkheid om het uiterste Zuiden te bereiken.
Waarbij er vroeger op deze schepen weinig of geen voorzieningen waren voor passagiers heeft men de laatste jaren ook hier de kaart "toerisme" getrokken.
Het resultaat mag er best wezen, kleine maar gerieflijke kooien, heet water douches en 3 maaltijden per dag.
Doch het blijft een unieke ervaring om 5 dagen door een zeer ruig en desolaat landschap te varen.
Ok, de weersomstandigheden waren ons wederom niet gunstig gestemd, weer 3 dagen regen en soms buiten de altijd aanwezige wind, windstoten tot 8 beaufort.
De ontelbare kleine eilandjes, al dan niet begroeid met bomen, de grote en kleine fjorden, de gletsjers en de sneeuwkap op de bergen zijn volgens Nans vrij gelijkaardig met het Nieuw-Zeelandse sounds.
Hoe dan ook het blijft 1 van de weinige ongerepte gebieden op aarde.
Dit is "natuur" zoals wij dit jammer genoeg niet meer kennen.

Aangekomen in Puerto Montt, bekend om zijn vele zalmkwekerijen, is het bijna onmiddellijk met de nachtbus verder richting Chileense hoofdstad Santiago om dan zo snel mogelijk de Andes over te wippen richting Mendoza.
Ik kan de wijngaarden al bijna ruiken...........