El Norte Grande

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Guanaco

El Norte Grande,
Chili


Tijdens onze driedaagse tour door NP Lauca in het noorden van Chili maakten we een stop bij Salar de Surire, een enorme zoutvlakte met zoutmeren. Het was een prachtig gezicht om daar guanaco's te zien rondlopen.

De guanaco is een wilde lama uit de familie der kameelachtigen. Het is een karakteristieke bewoner van de Zuid-Amerikaanse hoogvlakten. De guanaco is de grootste van de twee wilde lamasoorten.
Guanaco's leven in harems binnen een territorium. De hengst bakent het territorium af door uitwerpselen op grote hopen op strategische plekken te plaatsen. Hengsten verdedigen hun territorium tegen andere hengsten. Ze leggen eerst de oren in de nek, waarna ze de rivaal in galop achtervolgen en hem proberen te bijten. Ze stoten hierbij knorrende geluiden uit. De rivaal schopt dan met zijn achterpoten. Als de rivaal het territorium niet verlaat, komt het tot een gevecht. De twee dieren proberen elkaar weg te duwen met de nek, bijten en spugen naar elkaar en trappen met de voor- en achterpoten. Overigens leven guanacohengsten met harems meestal vredig naast elkaar, en werken zelfs samen als er gevaar dreigt.
(dank aan Wikipedia).
Even vergroten aub.