Fin breekt beeld Paaseiland af image
Cecile janisse

Fin breekt beeld Paaseiland af

De Finse toerist die vorige week op Paaseiland een oorlel afbrak van een Moai-beeld, heeft zich erg onpopulair gemaakt onder de eilandbewoners. Ook de burgemeester is woedend.

‘Oog om oog, tand om tand, dat is in mijn ogen gerechtigheid.’ Als het aan de boze burgemeester Edmunds Pao ligt, wordt het oor van de Finse toerist eraf gehakt.

Voorouders
Vorige week zag een bewoonster van Paaseiland hoe de Fin het oor ‘stal’. Hij brak het beeld met zijn hand, waarna de oorlel in stukken op de grond viel. Een klein stuk nam hij mee als souvenir. De bewoonster wist aan de hand van zijn tatoeages de dader te omschrijven. Moai-beelden zijn rond 1000 jaar na Christus gemaakt en moeten de voorouders van de originele eilandbewoners voorstellen.

Excuses
Het afgebroken oor heeft voor veel oproer gezorgd onder de eilandbewoners. Donderdag bood de 26-jarige Finse toerist zijn excuses aan in een Chileense krant. Of dit genoeg is, moet nog blijken. De Fin riskeert een gevangenisstraf van zeven jaar en een boete van 12.000 euro. De autoriteiten hopen het beeld nog te kunnen repareren. Natuurlijk wel op kosten van de Fin.

Bekijk nu ook foto's van Chili op de reisreporterpagina.