Rattenstreek op Paaseiland image
Simoneleenders

Rattenstreek op Paaseiland

Het Paaseiland in Polynesië is al een hele tijd geleden in een neerwaartse spiraal beland. Van de eens hoog ontwikkelde beschaving is nu weinig over. Eerder werd aangenomen dat dit kwam door overbevolking, ontbossing en uitputting van de beperkte aanwezige grondstoffen. Archeoloog Terry Hunt zet daar nu zijn vraagtekens bij.

Volgens hem heeft niet de mens, maar de pacifische rat voor de ondergang van Paaseiland gezorgd. Hij heeft onderzoek gedaan op het eiland en zijn conclusies daaruit zijn dat de bevolking veel kleiner was dan gedacht, dat de eerste bewoners veel later arriveerden en dat de ontbossing is veroorzaakt doordat zaden werden opgegeten door de rat. De ratten werden door Polynesiërs meegenomen tijdens zeereizen, bij wijze van voedsel, maar eenmaal op het eiland hebben ze dus voor een ecologische catastrofe gezorgd. Alle zaden die Hunt aantrof, waren aangevreten door ratten.

Hunt heeft eerder onderzoek gedaan op andere eilanden - onder andere Hawaï - en kwam daar dezelfde rampscenario’s tegen.