Zuid Brazilie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Welkom in brazilie... survival-kit voor WK-supporters

Zuid Brazilie,
Brazilië


Tips als u naar Brazilië komt…

Voor diegenen die de tijd, geduld en de flinke duit met centen ervoor over heeft om binnenkort naar Brazilie af te reizen, volgt hier de lijst van tips en onontbeerlijke spullen voor in uw koffer:

Tip 1: Doe snel nog even een spoedcursus Portugees, want zonder kom je niet ver in dit land. Behalve een enkeling die op school heeft opgelet of wel eens buiten zijn landsgrenzen is geweest, spreekt hier nauwelijks iemand meer dan twee woorden Engels; Fala Inglesa? Antwoord: “So so� of “More or less� (met de nadruk op less).

Tip 2: Mocht u dan toch de weg kwijt raken in Brazilië en er is niemand in de buurt die u begrijpt, vraag dan naar de eerste de beste prostituee, want er bestaat geen sector die zich zo grondig heeft voorbereid op de komst van WK-bezoekers dan de dames van plezier, die al in 2013 een gratis cursuspakket Engels introduceerde onder de prostituees. Onzedelijke gebarentaal of het bekende met-handen-en-voeten-werk is definitief verleden tijd, de dames weten in feilloos Engels te onderhandelen en hun dienstenpakket te slijten.

Tip 3: Wees flexibel in uw reistijd naar de WK-stad. Brazilië is niet alleen groot met enorme afstanden, maar ook reizen per vliegtijd vergt nogal tijd. De vliegvelden krijgen te maken met extra ingelaste vluchten die ze vanwege de ondercapaciteit en verbouwingen eigenlijk niet aankunnen. Dat betekent dat er lang gecirkeld moet worden voordat er geland mag worden. Dus weer vertraging en daardoor de kans dat de wedstrijd al begonnen is voordat u door de douane bent.

Tip 4: Over de douane gesproken… neem gerust een stoeltje of opblaasbare skippybal mee in de handbagage, want de ellenlange rijen voor de immigratie-poortjes zijn niet mild. Voor een gemiddelde Boeing 747 die leegloopt zijn er slechts 2 van de 10 douane-loketten open. Dus mocht de wedstrijd al begonnen zijn, niet teleurgesteld als u pas aan het einde van de tweede helft het stadion in zicht krijgt.

Tip 5: Eenmaal in de aankomsthal de volgende uitdaging… (lees de rest op de link)
Desalniettemin een prettig WK toegewenst..

Ernst Daniel Nijboer – Correspondent te Rio de Janeiro