Uniek: video ongecontacteerde stam image
Bert-Jan

Uniek: video ongecontacteerde stam

Recentelijk zijn de eerste beelden vrijgekomen van een ongecontacteerde stam in Brazilië langs de grens met Peru. Filmster Gillian Anderson lanceert de campagne van Survival International om de stam te beschermen en spreekt de video in.

'Wat sterk naar voren komt uit deze geweldige beelden is hoe gezond en zelfverzekerd deze mensen lijken. Ik hoop dat ze met rust gelaten worden, maar dat kan alleen als de houthakkers worden tegengehouden,' aldus Anderson, die met name bekendheid verworf als agent Scully in The X-Files.

Bescherming tegen houtkap

Vorige week werd door Survival International al bekend gemaakt dat er foto's zijn gemaakt van een stam die tot nu toe geen enkel contact heeft gehad met de bewoonde wereld. De Peruaanse autoriteiten hebben toen aangegeven in samenwerking met het Braziliaanse Departement voor Inheemse Zaken (FUNAI) het gebied waar de stam woont te gaan beschermen tegen illegale houtkappers. Houtkap vormt samen met ziektes de voornaamste reden voor het uitsterven van inheemse stammen.

Aandacht

'De zeer gevaarlijke toekomst van ongecontacteerde inheemse stammen zouden een wereldwijde zorg moeten zijn. Met Gillian Anderson's hulp trekken we meer aandacht voor het probleem. Van belang is dat de wereld eindelijk een echte halt toeroept aan de eeuwen van vernietiging,' aldus de directeur van Survival International Stephen Cory over het belang van de campagne.


De beelden werden op 3 februari al uitgezonden op BBC 1 in de serie 'Human Planet'.

Bekijk de video:












Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief