Salvador

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Swingen tussen de Brazilianen (Percussie)

Salvador,
Brazilië


In Salvador is Percussie (trommelen) ontzettend belangrijk. Je kunt als toerist natuurlijk met een georganiseerd tripje mee om in een zaaltje naar een optreden te kijken, maar wil je echt eens een leuke en speciale avond meemaken, ga dan op dinsdagavond de Pelourinho (het oude centrum) in. Dit is de vaste oefenavond van de percussiebands.
Ze oefenen dan standaard op straat en maken er een waar feestje van! Groot en klein verzameld zich en er zijn verschillende bands.

De bekendste is Oludum (tik maar eens in op youtube), inmiddels wereldberoemd door te hebben samengewerkt met muzikanten als Paul Simon en Michael Jackson. Deze zul je minder snel tegenkomen omdat ze tegenwoordig veel tournees doen. Maar er zijn genoeg andere bands van hetzelfde niveau.

Ook leuk om te zien is de band Dida, die geheel uit meiden bestaat. Ze maken er echt een show van, ze dansen, gooien hun stokken en trommels omhoog, en zingen er soms ook nog bij, geweldig! Het is zo ritmisch en helder, muziek in zijn puurste vorm. Iedereen danst op straat, er is een groepje jongens die danspasjes voordoet en zo gaat de hele meute achter de band de straten door. En dat allemaal in een geweldige koloniale setting met heerlijk warm weer!

Ik heb dit al 2 keer meegemaakt en het voelde als een avondje heus Braziliaans carnaval in het klein!!
Dus als je in Salvador bent, mis dit niet!!