Salvador

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eten bij leerlingen

Salvador,
Brazilië


Salvador de Bahia wordt de zwartste stad van Brazilië genoemd. De stad is een culturele mix met Afrikaanse, Europese en Indiaanse invloeden. Als tip hoeft Salvador niet aangeraden te worden, want als je even de kans hebt ga je natuurlijk naar deze bruisende metropool, die na Rio en Sao Paulo de grootste stad van Brazilië is en tot 1763 zelfs de hoofdstad van het land was. De meerderheid van de bevolking van Salvador bestaat uit afstammelingen van de aanzienlijke slavenpopulatie die hier destijds was, aangevoerd vanuit Afrika. Pelhourinho is het historische centrum, waar het allemaal gebeurt. De kleurrijke wijk is een lust voor het oog. In Pelhourinho, en daar gaat deze tip over, kun je goed eten bij Senac.
Senac is een leerschool voor koks, obers en ander restaurantpersoneel. Uit een groot buffet kun je ongeveer 40 gerechten kiezen. De gerechten zijn allemaal typische gerechten uit Bahia, zoals de moqueca, een soort soep met vis, garnalen, inktvis, krab, schelpdieren, kruiden, tomaten, kokosmelk etc. Een ander gerecht is de feijoda, een traditioneel braziliaans gerecht van zwarte bonen en verschillende stukken varkensvlees geserveerd met rijst en boerenkool.
Voor de prijs hoef je het niet te laten, zo rond de 6 tot 8 US dollar, drinken niet meegerekend. De reden dat dit zo betaalbaar is omdat het eten wordt klaargemaakt door studenten. Verwacht geen haute cuisine, maar het is zeker niet slecht. Ik heb er smakelijk gegeten in ieder geval. Het restaurant bevindt zich op het centraal gelegen Largo do Pelourinho, waar slaven vroeger werden gekeurd en verhandeld.