Rio de Janeiro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In Rio naar een hoger niveau

Rio de Janeiro,
Brazilië


De hoge rotsformaties die boven de dichtbegroeide jungle uitsteken geven de stad een bijzonder karakter, evenals de kuststrook met diverse stranden. De stad heeft talloze plekken met schitterende decoren, zoals op deze foto bij het befaamde Christusbeeld. Deze plek is prima bereikbaar met het openbaar vervoer dat niet alleen spotgoedkoop maar ook nog eens goed georganiseerd en efficiënt is. Enkele buslijnen gaan naar Cosme Velho vanwaar een kleine trein omhoog gaat. Je kunt vanaf heden alleen nog maar kaartjes bestellen via internet of de app (trem do Corcovado). Ze kosten ongeveer 18 euro en is zowel retourtje met de tandradtrein als entree. Het is alleen echt de moeite waard op een heldere dag, als de bergtop niet in wolken is gehuld.
De grote granietrots in het midden is de fameuze Suikerbroodberg (Pão de Açúcar) met een nog beter uitzicht over de stad. En een mooiere zonsondergang vanaf hier zul je in Rio niet snel zien. De kabelbaan gaat in twee etappes en stopt op een heuvel halverwege. Deze heuvel is echter via een wandelpad bereikbaar (trilha do Morro da Urca) en loopt vanaf het strand (Praia Vermelha) een stukje langs de kust alvorens je met een half uurtje, en in het gezelschap van penseelaapjes, op de top staat. Hiervandaan kun je gratis met de kabelbaan terug of in tegenovergestelde richting mee omhoog naar de Suikerbroodberg. Zorg er wel voor dat je beneden alvast een kaartje koopt en erbij vermeld dat je de eerste etappe per voet aflegt.

Voor mij is Rio, naast Kaapstad, een van de mooist gelegen steden ter wereld en ondanks de vele verhalen heb ik me nooit onveilig gevoeld. Zoals overal ter wereld, luister naar je gevoel en 'do as the locals do'.
En de klanken van de Samba zijn nooit ver weg.