Slow travel in the city. Zo onthaast je in 11 wereldsteden image
Lkoedam

Slow travel in the city. Zo onthaast je in 11 wereldsteden

Slow travel staat volledig in het teken van innerlijke rust. Je maakt je niet druk om to-dolijstjes met highlights, maar je blijft wat langer op één plek om je te verdiepen in de bestemming en haar bewoners. Wij helpen je op weg in elf wereldsteden, die je slow kunt beleven.

Hoe ontsnap je in Bangkok aan de menigte? Simpel: je plonst in een infinity pool! (Foto: Olivier Ortelpa, Flickr)



1. Voor Pampus liggen



Het water is nooit ver weg in Amsterdam, maar op mooie zomerdagen lijkt het wel file op de grachten. Om echt te kunnen relaxen, wijk je uit naar de rivier het IJ. Vaar bijvoorbeeld naar Pampus, een forteiland dat eind negentiende eeuw werd gebouwd als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dat gebeurde ter hoogte van de zandbank Pampus, waar we het spreekwoord ‘voor pampus liggen’ aan te danken hebben; het kwam vaak voor dat schepen voor Pampus lagen, oftewel een tijd moesten wachten voordat het vloed werd en ze de zandbank konden passeren. In de zomer is een boottochtje naar het forteiland het leukst. Tussen 20 juli en 2 september kun je op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond voor € 58 op het terras of in het restaurant van het sfeervol verlichte fort genieten van een driegangendiner, inclusief overtocht vanuit stadsdeel IJburg. Daarna kun je nog even de zon in de ‘zee’ zien zakken, pampus.nl.



2. Een frisse neus halen in de bergen



Ze torenen op veel plekken in Barcelona hoog boven de bebouwing uit: de neogotische kerk Sagrat Cor en de futuristische witte zendmast van architect Sir Norman Foster. Beide iconische attracties staan op de berg Tibidabo, die veel toeristen weten te vinden vanwege de kabelbaan die naar de top voert. Veel minder bekend is dat Tibidabo slechts een van de vele bergen is die deel uitmaken van Serra de Collserola, het natuurpark net ten noorden van Barcelona. De bergketen vormt zelfs het grootste stadspark ter wereld — het is maar liefst 22 keer groter dan Central Park in New York. Je waant je er in een compleet andere wereld: haal een frisse neus in de pijn- en dennenbossen, spot wilde zwijnen, bijeneters en salamanders, en geniet van het fantastische uitzicht over de hele stad vanuit uitzichtpunten op onder andere Turó del Puig. Kijk voor trails en activiteiten op parcnaturalcollserola.cat.



3. De zon zien ondergaan in een gekraakt afluisterstation



Alleen in Berlijn kun je op hetzelfde terrein een voormalige radartoren van Amerikaanse spionnen beklimmen, de grootste street art gallery van Europa bekijken én kippen voeren in een krakerscollectief. De Teufelsberg, met tachtig meter een van de hoogste punten van de Duitse hoofdstad, wordt gedomineerd door de zwaar toegetakelde betonkolossen van een Amerikaans afluisterstation uit de Koude Oorlog. Je kunt helemaal naar de koepel van de hoogste toren lopen. Ondertussen word je getrakteerd op een uitzicht op de skyline van de stad (oostkant) en uitgestrekte bossen (westkant). Aan de voet van de torens zijn kunstenaars en andere vrijdenkenden neergestreken. Ze vormen een semilegale commune die feestjes en andere activiteiten organiseert, teufelsberg-berlin.de.



4. Een potje jeu de boules spelen en loungen tussen de opgezette vogels



Er zijn weinig activiteiten die Franser én ontspannender zijn dan jeu de boules spelen. Zoek in Parijs hiervoor bijvoorbeeld het Bois de Vincennes op. Dit park slokt maar liefst tien procent van het grondoppervlak van de stad op, dus je zit nergens hutjemutje. Na je potje jeu de boules met de locals kun je je met een picknickmand op het gras installeren. Tip: koop bij de super een paar flessen grapefruitwijn (rosé pamplemousse), hét Franse zomerdrankje. Als je daarna nog puf hebt, fiets je naar het Canal Saint-Martin. Aan dit door bomen omzoomde kanaal, bekend van de vele gezellige hipsterterrasjes, is het overdag nog redelijk rustig. Onze favoriete relaxplek is het via een verborgen steegje bereikbare Le Comptoir Général, een enorme ruimte die tot shabby chic bar is omgetoverd, compleet met rotanstoelen, hangplanten, Afrikaanse kunst en, eh, opgezette vogels, lecomptoirgeneral.com.



5. Tussen de boomtoppen wandelen



Met dertigduizend plantensoorten - een tiende van alle tot nu toe ontdekte soorten - vormen de Kew Gardens de grootste botanische tuinen ter wereld. Een ongebaand band is deze attractie niet, maar dankzij de locatie in een zuidwestelijke uithoek van Londen én het enorme terrein is het er nooit te druk. Kom wel zo vroeg mogelijk in de ochtend om op je gemak de Treetop Walkway, een van de highlights, te bestijgen. Het stalen gevaarte voert tweehonderd meter lang tussen de kruinen van beuken en kastanje- bomen, zodat je van dichtbij een verborgen wereld van vogels, insecten en mossen kunt bewonderen. Nog niet genoeg bloemetjes en bijtjes gezien? Neem een picknickmand mee naar het ietsje zuidelijker gelegen Richmond Park. Dit voormalige, zeventiende-  eeuwse jachtterrein is het grootste park van de Britse hoofdstad, kew.org en royalparks.org.uk.





Voor ultieme vrijheid in Sydney kies je het ruime sop en charter je een zeilbootje (Foto: Jason Wong, Flickr)



6. Uitblazen in een hamam



Bij een bezoek aan Istanbul is een bezoek aan een Turkse hamam natuurlijk een must. Onze tip: Kilic Ali Pasa. Alleen al een bezoek waard vanwege de architectuur - het luxe badhuis is ondergebracht in een met grote zorg gerestaureerd zeventiende- eeuws gebouw, met een zeventien meter hoge koepel. De hamambegeleiders (natir bij de vrouwen en tellak bij de mannen) rusten niet voordat jij helemaal zen naar buiten komt, tel. +90-212-3938010, kilicalipasahamami.com.



7. Tot bezinning komen in het nieuwste stadspark van de Big Apple



Op een steenworp afstand van het Vrijheidsbeeld en het World Trade Center ligt Governors Island, een eiland dat pas sinds kort in de zomer via een ferry publiek toegankelijk is. Waar vroeger een militaire basis lag, vind je nu het nieuwste park van New York. Letterlijk hoogtepunt is Outlook Hill, een 21 meter hoge heuvel die spectaculair uitzicht biedt op Lower Manhattan. Na een wandeling kun je picknicken (er zijn grillfaciliteiten), van glijbanen roetsjen of een stukje bezinning inlassen door bijvoorbeeld een gratis yogales in de openlucht bij te wonen of een kunsttentoonstelling te bekijken. Houd de website in de gaten voor alle evenementen, govisland.com.



8. In een infinitypool duiken



Hoe ontsnap je in Bangkok aan zowel de menigte als de hitte? Simpel: je gaat het dak op en plonst in een zwembad. Luxe hotels proberen elkaar de loef af te steken met de mooiste infinitypools. Vaste prik: loungestoelen, een cocktailbar en een uitzicht op de skyline waar je mond van openvalt. Onze favoriete zwembaden vind je op het dak van het SO Sofitel, Eastin Grand Hotel Sathorn, Sivatel, Maitria Hotel Sukhumvit 18 en Amara. Addertje onder het gras is dat je een gast van het hotel in kwestie moet zijn, maar een tweepersoonskamer heb je al voor € 70 per nacht, bangkok.amarahotels.com.



9. Zeilen naar een geheim stadsstrand



Geen bezoek aan Sydney is compleet zonder met je voetjes in het zand te hebben gelegen. Helaas is het op populaire stranden als Bondi en Bronte vaak dringen. Voor de echte pareltjes moet je iets meer je best doen. Ga bijvoorbeeld naar Lady Martins Beach, een lange, smalle strook zand bij Felix Bay die zich perfect leent voor een duik. Volg hiervoor Wolseley Road in Point Piper. Ook Milk Beach is een aanrader. Vanuit dit strand in Vaucluse heb je een schitterend uitzicht op de Harbour Bridge en de skyline van de stad. Volg hiervoor Vaucluse Road, achter Strickland House. Voor nog meer vrijheid kies je het ruime sop en charter je een zeilbootje om de baai van Sydney op eigen houtje te verkennen, met of zonder kapitein. Dat is ook nog eens verrassend betaalbaar, vanaf circa € 60 p.p. voor vier uur

inclusief bootsman, sydneyprivatesailing.com.au.



10. Picknicken tussen de nationale bloemen van Zuid-Afrika



Waarom zou je in kaapstad de massa volgen door de Tafelberg aan de westkant te beklimmen? De oostkant is net zo spectaculair, maar veel rustiger. Struin bijvoorbeeld een middagje door de botanische tuinen van Kirstenbosch, die worden gerekend tot de mooiste ter wereld. Tussen het fynbos, een enorme verzameling inheemse plantensoorten die enkel in de Kaapstreek voorkomt, kom je geheid tot rust. De grote blikvanger is de koningsprotea, de nationale bloem van Zuid-Afrika, met haar rode, scherpe bladeren en imposante omvang. Zondagmiddag worden er in Kirstenbosch openluchtconcerten gegeven. Picknickkleedje en flesje wijn meenemen! Reserveer je kaartjes ruim van tevoren, sanbi.org/gardens en webtickets.co.za.  



11. Schommelen in het paradijs



Van stadsrumoer naar paradijselijke rust: het autoloze eiland Ilha Grande is (vooral in het laagseizoen) een aanrader als je de drukte van Rio de Janeiro even achter je wilt laten. Neem de bus naar Angra dos Reis of Mangaratiba. Daar pak je de boot naar het voormalige gevangeniseiland, waar je om te ontspannen de keuze hebt uit bossen, watervallen, strandbarretjes en palmbomen. De oude gevangenis, in een slaperig dorpje aan de zuidkant van het eiland, is nog steeds te bezoeken. Je kunt er met een bootje heen, maar wij raden de hike over de berg Pedra D’Água aan. Onderweg kom je nieuwsgierige aapjes tegen, kabbelt er een lieflijk beekje onder een oude brug en heb je op het hoogste punt een weids uitzicht over de oceaan. Maar de echte beloning komt nog. Sla daarvoor bij de gevangenis linksaf en loop door tot je het water hebt bereikt. Aan een breed (verlaten!) strand staat een grote boom met een lange schommel en uitzicht over de oceaan. Zachtjes schommelend kom je er helemaal tot rust!



Dit artikel is deels afkomstig uit editie 66. Benieuwd naar de rest van dit artikel én onze reportages over Oregon, Sardinië en Sint Maarten? Schaf editie 66 dan aan in de webshop