Rio de Janeiro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rio de Janeiro image

Stadswandeling door het oude centrum van Rio de Janeiro

Rio de Janeiro
Brazilië
Vaakoppad

Stadswandeling door het oude centrum van Rio de Janeiro

Bezoek aan het historisch stadscentrum Rio de Janeiro.

Om half negen stonden we klaar om naar het oude centrum van de stad te vertrekken. Natuurlijk met de metro. Dat is gemakkelijk en goedkoop. Met een stadskaart in onze handen werd ons oriëntatievermogen op de proef gesteld. Tijdens deze wandeling merkten we vooral een harmonisch samenspel tussen zowel historische als moderne gebouwen. De stijlen waren een interessante mix van art nouveau en art deco overgoten met een sausje van Portugese koloniale invloeden.

Als je hier van houdt, moet je zeker ook een bezoek brengen aan de Nationale Bibliotheek Brazilië
aan het Cinelândia plein in Rio de Janeiro. Dit is misschien wel de mooiste bibliotheek van de wereld. Het behoort in ieder geval in het rijtje van de grootste ter wereld. Met een collectie van meer dan negen miljoen boekwerken is dit een paradijs voor boekenliefhebbers te noemen. Alleen al de entree zal je mond doen openvallen.

Gelukkig was er nog voldoende tijd over om de vele winkeltjes te verkennen. Vooral de beroemde slippers die je wel moet kopen. Brazilianen herkennen de toerist omdat hij geen Havaianas draagt.

Na de wandeling brachten we een bezoekje aan de beroemde trappen van Selarón in Lapa. Selarón werkte al sinds de jaren 80 aan zijn kunstwerk in Lapa. Hij versierde een van de trappen naar de nabij gelegen wijk Santa Teresa met gekleurde tegels en spiegeltjes. Toeristen konden zelf tegels uit hun land meenemen, die vervolgens in de trap werden verwerkt. De kunstenaar woonde naast de trap, en de versiering ervan was zijn levenswerk. De man is recentelijk overleden.

Natuurlijk moest de bekende Kathedraal van São Sebastião ook bezocht worden. Deze is gevestigd in een hypermodern kegelvormig betonnen gebouw, opgetrokken tussen 1964 en 1979. Het enorme gebouw, waarin 20.000 gelovigen passen, verving een paar oudere kerken die als kathedraal gebruikt werden. Veel mensen vinden de kathedraal verschrikkelijk lelijk, maar ze is in ieder geval wel indrukwekkend. Je kunt zo naar binnen lopen. De prachtige kleurrijke, enorme glas in lood ramen waardoor het licht naar binnen valt, komen schittert uit de verf. De vorige paus is hier ook nog op bezoek geweest en heeft een dienst geleid.

Op onze laatste dag in Rio de Janeiro zijn we naar het beroemde Christusbeeld geweest. Om daar te komen moeten we met een treintje omhoog. Omdat alle tourgroepen de kaartjes voor de ochtend hadden opgekocht moeten wij 2,5 uur wachten voordat we mee omhoog mochten. Het wachten was het meer dan waard. Wat een beeld en wat een uitzicht over Rio! Het was een mooie afsluiting van onze fantastische reis!
Om niet te vergeten ook het bekende strand van Copa Cabana en het meer levendige strand van Ipanema, bekend van het liedje The Girl from Ipanema, bezocht.

Foto's

e4d74.jpg
e4d74.jpg
Vaakoppad
e4d74.jpg
e4d74.jpg
Vaakoppad
d673a.jpg
d673a.jpg
Vaakoppad
d673a.jpg
d673a.jpg
Vaakoppad
761f9.jpg
761f9.jpg
Vaakoppad
761f9.jpg
761f9.jpg
Vaakoppad