Rio de Janeiro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rio de Janeiro image

Carnaval in Rio – We zijn de blauwe BLOWFISHES

Rio de Janeiro
Brazilië
JVersteeg

Carnaval in Rio – We zijn de blauwe BLOWFISHES

Ik bezoek deze week twee goede vrienden in de carnaval gekte van Rio de Janeiro. Het spannende is dat wij via via permssie hebben gekregen vanavond met zijn vieren mee te lopen in het deflile van een van de grootste sambascholen van de stad die zich vanavond rond middernacht presenteren in het SAMBADROME, in het centrum.

We hebben onze enorme kostuums gistermiddag opgehaald (er pasten er max 4 in de auto) en we hebben daarbij een DVD met daarop het lied EN de sambabewegingen van vanavond in de handen gedrukt gekregen, samen met een lijst met zo’n 25 belangrijke do’s en don’ts: De tekst van het refrein van hun specifieke samba-nummer moet vandaag uit het hoofd geleerd worden (we zijn hard aan het oefenen “A festa vai comencar, eu vou mostrar....’) Daarbij moet er natuurlijk zoveel mogelijk meegeswinged worden, er moet plezier en energie uitgestraald worden, er mag van te voren niet teveel alcohol gedronken worden (dit schijnt namelijk killing te zijn voor de synchronisatie, maar kort voor de start nog wel in caprinha vorm aangeboden te worden door tientallen mensen) Er mogen daarbij onderweg (helaas, maar vanzelfsprekend) geen foto’s gemaakt worden. En zo zijn er nog zo’n 20 strenge regels waaraan we ons zullen moeten houden.

Het is voor ons verder van belang tijdens ons optreden ten allen tijden de ‘direkteur van de harmonie’ van onze sala (*) in de gaten de houden, zodat we zeker weten in lijn te dansen met de rest van de mensen. Wij zijn enorme ‘blowfishes’ en maken daarmee deel uit van ‘De Zee’: Hiervoor trekken we eerst een soort harnas aan met daaraan allerlei buisjes en houders waaraan verschillende kostuum-attributen vastgeklikt zullen worden. Daarbij dragen wij een felblauwe legging, fel blauwe schoentjes, een enorme cape met daarop prachtige glitterorduursels, een gigantische pruik, bestaande uit lange blauwe glinsterende slierten van zo’n 60 cm (misschien de redding wanneer de tekst toch iets te ingewikkeld blijkt) Als klap op de vuurpijl dragen we een groot vismasker, dat gelukkig boven ons hoofd uitsteekt. En dan te bedenken dat het hier rond middernacht nog steeds 29-30 graden zal zijn).

Hoewel het natuurlijk een ‘one of a lifetime’ ervaring is, beseffen we ons echter wel degelijk dat dit hier ‘serious business is’ Onze sambaschool heeft zich hier een jaar op voorbereid en vanavond hebben ‘we’ precies 60 minuten de tijd om met 3575 mensen de sambadrome- lengte af te leggen. Ondertussen worden er vanaf het begin tot het einde voor 45 aspecten punten uitgedeeld of afgetrokken waaronder voor coordinatie, sinchroon bewegen, dans-niveau en natuurlijk ook het meezingen van de tekst. Vrijdag, de eerste carnavalsdag traden de kinder-scholen op. Zaterdag de B-Categorie. Gisteravond het eerste helft van de A-Categorie (van 21.00 tot 3 am) En vanavond de tweede helft. Wij hoorden hier gisteravond zelfs verslag van op de taxi-radio “Oh nee, er viel iemand en nu mist er sinchronisatie’ of ‘gaan ze het redden?... ze hebben nog 30 seconden om binnen de tijd te komen’.
De winnende school krijgt 3 miljoen Braziliaanse Reales (ongeveer 1 miljoen euro) om aan hun specfieke dansschool te besteden. Wetende dat de meeste dansscholen hun origine hebben in de arme ‘farvella’s’ zou een dergelijke prijs natuurlijk hel eat mogelijk maken.

We gaan het meemaken. Kunnen niet wachten: eerst nog even wat tekst leren en vanavond om 19.30 beginnen we met het aantrekken van onze kostuums. Daarna als ‘blowfish’ via de metro naar de samadrome waar we uiterlijk om 20.30 onze eerste instrukties krijgen. Mochten er zich onder jullie slapenlozen bevinden die het leuk vinden onze school voorbij te zien komen. Kijk dan op g1.com.br/carnaval2009. Wij zijn de blauwe vissen die rond 3.00 uur Nederlandse tijd hun stinkende samba best zullen doen. We maken deel uit van de dansschool ‘Imperatriz Leopoldinense’ en we gaan er denk ik ditmaal voor, om zo min mogelijk op te vallen.

(*) Een sala maakt met ongeveer 250 mensen onderdeel uit van de totale slinger en heeft een bepaald specifiek thema oebedeeld gekregen, dat onderdeel uitmaakt van het grotere thema. Het grotere thema van ons optreden is ‘De Zee’ en onze ‘Sala’ vertegenwoordigdt ‘De vissen’. Het is zaak geen ruimte te laten vallen tussen de verschillende sala’s, omdat dit tot puntenaftrek kan leiden.