Rio de Janeiro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rio de Janeiro image

Rio here I come

Rio de Janeiro
Brazilië
Jeannette

Rio here I come

Van de Pantanal naar Rio, een grotere overgang kan je je bijna niet voorstellen. Van de meest onbewoonde wereld naar de meest bewoonde en geleefde stad: Rio de Janeiro.

We vliegen van Cuiaba naar Rio vandaag. Ik ben een beetje zenuwachtig want ik heb veel verhalen, ook van dichtbij, gehoord over gewelddadige berovingen hier. Bewust hebben we deze 4 nachten Rio op het eind van onze reis geboekt met het idee: worden we beroofd dan hebben we toch alles gedaan en kunnen we naar huis. Vorig jaar zijn we beroofd in Buenos Aires en dat speelt zeker nog mee.
De trouwring gaat in de heupgordel onder de broek en de creditcard in de bh: “Rio here I come”.
Aangekomen op het vliegveld Santos Dumont dat midden in de stad ligt nemen we de taxi. “Where do you want to go?”, vraagt de chauffeur.
“ Ipanema, the Mango tree Hostel". “ That is not on my list of hotels, do you know the adress?”
“No i don 't know.... “. Ik heb ergens op een papiertje Posto 9 Ipanema beach opgeschreven, dat je daar moet uitstappen als je met de bus gaat. De taxi rijdt Ipanema binnen en er wordt hier en daar gevraagd, niemand kent dit hostel. Ik zie spookbeelden dat de taxi ons in deze donkere nacht ergens met de enorme berg bagage op straat zet in dit "enge" Rio.
Er wordt druk gebeld met de centrale en na enkele minuten komt het verlossende antwoord met het adres: Lang leve het internet!
Een kleine blauwe deur zonder naam geeft toegang tot een heerlijke binnenplaats met hangmatten en koud bier. We hebben de grootste prive kamer van tevoren geboekt en het ligt nog geen 100 meter van het strand, een heel goed hostel dat ik gevonden had via een tip op Columbus.
De dagen die erop volgen merken we dat Rio helemaal niet eng is. We voelen ons zelfs erg prettig op straat. Het is erg schoon en we zien geen zwervers of bedelaars. Van mensen die er wonen horen we dat het de laatste jaren enorm verbeterd is. Sinds Lula, de sociale en zeer geliefde president aan de macht is hebben veel armen werk gekregen. We zien dan ook dag en nacht schoonmakers aan het werk op straat.
We genieten enorm van deze stad die alles in zich heeft: natuur, stranden, cultuur en de meest mooie ligging. Je kunt je hier weken vermaken. Ik moet maar een keer terug....